ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:111/571)

orzechowo makowe----- di nocciola papavero 491

części: Do I części dodać surowy mak,wymieszać do połączenia składników Do II części zmielone orzechy, i wymieszać do połączenia składników a do III części- kakao,wymieszać do połączenia składników Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poszczególne części ciasta nakładać łyżką do blachy. Najpierw masę z kakao,następnie masę z makiem i masę z orzechami.. Ciasto piec przez

w mojej kuchni
Dyniowe szalenstwo 216

upieczenia ksztaltnych placuszkow. Jak widac nic sie nie zmarnowalo, a rodzina byla wrecz zachwycona takim menu. Pierogi z dynia skladniki Przepis na ciato pochodzi stad . Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki. farsz 500g ziemniakow 1kg miaszu z dyni 0,5 szklanki tartego parmezanu sol, pieprz galka muszkatalowa 1 cebula wykonanie: Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy(...)osolonej wodzie. Podajemy z podsmazona na zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku. Smacznego! Placuszki z dyni i ziemniakow skladniki farsz z pierogow 1 jajko okolo 5 lyzek maki oliwa do smazenia wykonanie: Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia. Placuszki

Przysmaki Karolki
Domowa masa makowa do makowców, innych ciast i deserów 375

Masa makowa jest potrzebna, wręcz konieczna, do makowca, klusek z makiem , wielu innych deserów i ciast. Oczywiście wszyscy wiemy, że najłatwiej kupić w sklepie gotową, ale przeczytajcie sami na puszce takiej masy ile w niej jest tak naprawdę maku ! Tylko ok. 20 % ! Większą część zawartości stanowi bułka tarta i jakieś inne zapychacze, zagęstniki. Nie lubię takiego oszukiwania i uważam

Smaczna Pyza
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 171

miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików.  Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie białego maku i migdałów to moje kubki smakowe poszybowały w jakiś(...)ruchem kilka razy zagnieć ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i trochę przypomina w konsystencji marcepan, trzeba je dobrze podsypywać przy wałkowaniu. Ciasto nożem tniemy na trójkąty i rolujemy do formy rogalika. Ja rogaliki nadziewałam masą z białego maku i migdałów (przepis poniżej). Rogaliki układamy szybko na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 -180 stopni C.  Grzanie

SMYKWKUCHNI
Rogale Marcińskie. 175

Marcina czyli 11 listopada. Tradycyjne rogale robione są z ciasta półfrancuskiego , przyznam ze to nieco pracochłonne. Więc ja postanowiłam przygotować je z drożdżowego ciasta a to zajęło mi naprawdę nie wiele czasu. Nadzienie zawiera biały mak a to podstawowy składnik, dodatkowo bakalie... Marcińskie czy trochę oszukane bo kształt też raczej nie podobny do Marcińskich -  smakują wybornie. Jeśli nie posiadacie(...)masło, kolejno porcjami dodawać  mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak należy wcześniej  sparzyć, najlepiej zrobić to wcześniejszego dnia ponieważ musi postać około 5 godzin. Mak należy przepłukać zimną wodą, najlepiej zrobić

Radość kipiąca uśmiechem.
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1943

kapusty Liść laurowy – 1 sztuka Olej – do smażenia Pieprz – do smaku Sól – do smaku Żółtko – 1 sztuka Mleko – 2 łyżki Mak – do posypania Paszteciki z ciasta francuskiego – Wykonanie: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 3 godziny. Odsączyć je z wody i posiekać na kawałki. Kapustę opłukać, posiekać, zalać wodą(...)nożem na ok. 4-5cm kawałki, ułożyć je na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać makiem. Piec w 180C przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia). Podawać z barszczem. Zobacz przepis: Wigilijny barszcz czerwony The post Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Seromakowiec 132

się mak (nie wiem jak u Was ale u mnie przy przygotowywaniu maku on się rozmnaża i jest wszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami ( kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza się genialnie! Po więcej Bożonarodzeniowych wypieków zapraszam TUTAJ . Seromakowiec Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła/margaryny 2 żółtka 1,5 łyżki

PatiGotuje
Ciasteczka z makiem białym – Łatwe 149

białym: Na początku do miski wrzucamy wszystkie suche składniki: make, płatki, wiórki, cukier, sodę, mak. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie do miski dodajemy olej kokosowy, syrop ryżowy, jajko. Zaczynamy mieszać wszystko dodając po łyżce wody. Finalnie ciasto powinno wyjść zwarte, lekko lepiące. W końcu z ciasta formujemy kulki i lekko spłaszczamy je na ciasteczka. Po tym ciastka układamy na blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Pieczemy 15 min w 180st grzanie góra dół. Artykuł Ciasteczka z makiem białym – Łatwe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ciasto popapraniec na oleju i wodzie gazowanej. 162

trzcinowego. A wiadomo on daje wypiekom karmelkowy odcień. Umówmy się, że mój popapraniec wyszedł  bardziej stonowany. :) Ciasto: 3 szklanki mąki 6 jajek 2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju szklanka wody gazowanej łyżka octu szczypta soli 1/2 szklanki trzcinowego cukru 5 łyżek maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych łyżka kakao + łyżka wody Krem: 1/2 l mleka 1/2 szklanki manny cukier(...)dużo łatwiej), za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Ciasto już prawie gotowe, teraz dzielimy na trzy części i do jednej dajemy wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao i łyżkę wody. Kakao mocno zagęści ciasto, a więc aby nie było zbyt twarde i zbite potrzebna jest woda. Dużą standardową blaszkę wykładamy papierem i na przemian, wykładamy ciasta. Wstawiamy

Dieta moja pasja
Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem 182

puszystości i lekkości - w końcu to żółtka i olej.  Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka, nie przesłodzona.  Aby nadać jej nieco innego akcentu, dodałam do ciasta trzy łyżki suchego maku oraz sok z cytryny.  Mak nadaje jej nieco innej tekstury, a aromat cytrynowy -świeżości. Całości dopełnia buraczkowy lukier. Mikołaj zjadł połowę, i to właśnie ten lukier(...)proszkiem do pieczenia.  Wymieszać delikatnie, aby się połączyły produkty.  Dodać otartą skórkę z cytryny, sok i suchy mak.  Przelać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości 50 cm i odstawić na 30 minut, do wystygnięcia.  Wyjąć z formy i studzić na kratce. Lukier

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pyszne Proste Poranne Pieczywo - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 570

wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie. Wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Bułeczki najlepsze

Z butelką mleczka w tle
Babka z bitą śmietaną 148

śmietanę: -600 ml śmietanki 30% -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny -2 łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy. Dodajemy(...)miski z białym ciastem dolewamy kolorowe masy, ale nie mieszamy. Przygotowujemy masę makową. Ubijamy 2 białka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, aromat migdałowy, miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym ciastem. Nie mieszamy. Całość przelewamy do natłuszczonej, dużej formy z kominem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Wyjmujemy

Maminek kulinarny
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 187

zapraszam  tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków. Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku ksylitolu zamiast białego(...)cukru. Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem. Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach. Skladniki: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 140 g maku (niepełna szklanka) 200 g masła 100 g skórki pomarańczowej (z przepisu tutaj ) 50 g rodzynek 60 g orzechów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowo kokosowe z żurawiną 3212

kokosowe do tego budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Moje kubki smakowe oszalały. Ciasto jest pyszne i z pewnością może zagościć na świątecznym stole.   Składniki: Ciasto: 150 g suchego maku 100 g kokosu Kresto 100 g mielonych migdałów Back Mit 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem(...)ziemniaczanej 75 ml wiśniówki Polewa  100 g białej czekolady 4 łyżki kremówki Przygotowanie: Ciasto: białka ubijać mikserem, stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, migdały, mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać

Ala piecze i gotuje
Makowiec japoński przepis mojej teściowej 156

Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 9 jajek 35 dag maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 35 dag cukru 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 9

MojaQchnia.pl
BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI 245

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI jest dowodem na to, że ciasto czekoladowe może... Artykuł BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE