ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:119/571)

Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 209

potem migiem nadziać bułeczki i gotowe! Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka maki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE

Grunt to przepis!
Domowa piekarnia: chleb pytlowy z mąką razową 168

aktywnego zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej.   ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać

FitKot
Krokiety z pieczarkami i porem 241

oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca ilosc pieczarek.Nalesniki usmazylam z jasnej maki orkisziwej.Krokiety sa wysmienite zarowno na cieplo jak i na zimno.Polecam! Skladniki na 10 sztuk : ciasto nalesnikowe: 1,5 szklanki maki orkiszowej jasnej 630 1-2 jajka ( dalam tylko 1) 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/2 lyzeczka soli 1+1 lyzka oleju farsz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 514

długa nieobecność czy to , że przepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego, która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco(...)skoro mnie zauroczyła tak bardzo, to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-)) Myślę iż zagości u nas częściej, tym bardziej, że używając mak mielony, przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę. Składniki na 2 foremki ok.35cm : Ciasto: - 530g mąki orkiszowej ( u mnie typ 750) lub 500g mąki pszennej - 50g drożdży - 200g kwaśnej śmietany ( u mnie 12%) - 250g masła ( w temp.pokojowej

Smaczne Zdrowe
Piegowata babka 146

Babeczka z makiem, aby umilić  podwieczorek w miłym towarzystwie przy kawie, prosty przepis, smaczny efekt, gwarancja udanego, smacznego wypieku..... Składniki: 3/4 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki maku suchego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka skórkę kandyzowaną z pomarańczy garść rodzynek tłuszcz do smarowania(...)ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny.  Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasta z białek 154

piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach!   *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))   *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu

Blog z Apetytem
Uszka z kapustą i grzybami. 186

specjalnie dla Was :) Jeszcze taka moja rada, nie wylewam wody od gotowania grzybów. Wlewam ją do woreczków na lód i zamrażam. Wykorzystuję później do sosów. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki gorącej wody 4 łyżki oleju duża szczypta soli Składniki na farsz: 800 g. kapusty kiszonej 100 g. grzybów suszonych 1 cebula sól, pieprz Wykonanie

Agusiowe smakołyki
Wigilijne pierogi z makiem 253

Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i na każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/wigilijne-pierogi-z-makiem/ MieszamWGarnku Artykuł Wigilijne pierogi z makiem pochodzi(...)serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Gwiazda drożdżowa z makiem 149

gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy ok 25 cm). Umieszczamy pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, smarujemy go połową masy makowej, nakrywamy drugim krążkiem, ponownie smarujemy makiem i przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta. Sklejamy brzegi ciasta widelcem, następnie kroimy je jak tort na 16 kawałków, pamiętając, aby pozostawić nienacięty okręg w środku. Następnie wywijamy po dwie części na zewnątrz (dwukrotnie

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Japoniec 193

Moja ulubiona wersja makowca 🙂 Składniki jajka 8 szt mak 30 dkg jabłka 60 dkg cukier puder 30 dkg margaryna 1 kostka proszek do pieczenia 1 łyżeczka orzechy włoskie 5 … Czytaj dalej Ciasto Japoniec

czarrna od kuchni
A do barszczu drożdżowe paszteciki 294

grzyby i smażymy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, kładziemy na stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy bardzo płasko farsz do 2/3 prostokąta wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt gruby, najlepiej(...)przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty. Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Przepis na 24 sztuki Czas moczenia grzybów 12 godzin Czas przygotowania 1 godzina

Przysmaki Karolki
Ciasto "Cycki Murzynki" 337

Ciasto bardzo znane wszystkim, ale przeglądając swój zeszyt z przepisami zauważyłam, że dawno nie piekłam.  I oto jest pyszne ciacho. Składniki: Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru(...)Polewa 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 50 g masła Dodatkowo biszkopty rodzynki Wykonanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem: Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki

O kuchni z uczuciem
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3466

grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko od Was, szczególnie od tradycji którą(...)tradycyjnych potraw wigilijnych przygotowanie kilku mniej tradycyjnych potraw. My w tym roku przygotujemy jeszcze kutię, , czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i bakaliiktórą jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może przygotujcie kluski z makiem. , albo upieczcie kapuśniaczki, a zamiast karpia może pokusicie się na przygotowanie szczupaka faszerowanego lub roladę rybną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CIASTO BOUNTY (keto, LCHF, paleo, bez pieczenia, glutenu, laktozy, jajek i cukru) 1412

Tym razem coś dla fanów batoników Bounty. Fantastyczne ciasto z gęstym kremem kokosowym na spodzie, który nie wymaga pieczenia, oblane polewą czekoladową Ciasto jest bardzo proste

Ola la LCHF
Kisz z serem i pomidorami – potrawa w sam raz na imprezę 181

kruchego oraz masy jajeczno – śmietanowej. Jako głównego składnika można użyć rożnego rodzaju mięs, serów, owoców morza lub warzyw. U mnie kisz z pomidorami oraz serem. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki pszennej szczypta soli żółtko 2 łyżki bardzo zimnej śmietany kremówki Składniki na nadzienie: 3 małe pomidory 100g sera żółtego 3 jajka 300ml śmietany kremówki sól i pieprz Sposób

wysmienity