ciasto z mąki migdałowej - 500 przepisów (strona:29/34)

Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 175

cukier waniliowy Jajka ubijamy na puszysto, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze dwie minuty. Mąki przesiewamy, dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu(...)przecinamy żyłką na pół, wystudzamy, wykładamy masę budyniową, układamy kolejną warstwę biszkoptu, wkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie zalewamy z góry polewą. Tort ozdabiamy wg uznania; użyłem płatków migdałowych, małych bez i cukrowych gwiazdek

BaRepas
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 197

sztywno powoli dodając cukier. Dalej pojedynczo dodawać żółtka i mieszać, ale już ręcznie :) Następnie dodać przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie(...)wykładamy połowę kremu,  na to nakładamy drugi blat i następnie drugą część kremu rozprowadzając go również na boki. Na wierzch wylewamy drugą część konfitury, a boki dekorujemy płatkami migdałowymi

Delicious Titbits
Chleb paleo śródziemnomorski 302

orzechy (w składzie pesto). Osoby uczulone na orzechy mogą najczęściej jeść bezpiecznie mąkę kokosową. Poza mąką lnianą wszystkie składniki są dozwolone na diecie SCD . Zmielony len można wprowadzić w późniejszych etapach diety SCD, jeśli jednak dopiero zaczynasz, możesz mąkę lnianą zastąpić dodatkową mąką kokosową. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Wszystkie składniki za wyjątkiem czosnku do pesto są dozwolone(...)Dieta paleo Dieta LCHF/ niskowęglo- wodanowa Dieta FODMAP Dieta SCD i GAPS Protokół autoimmu- nologiczny Smacznego! Smacznego! Smacznego! Zmodyfikuj przepis Niestety nie Inne chleby paleo: Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Zobacz też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo

PaleoSMAK
O tym, dlaczego mam fajnego Tatę. I sernik. Zielony 201

dech w piersiach. Jest piękny! I zielony! Czy można nie chcieć od razu biec do kuchni...? Ja chciałam, ale niestety; mój zapał został szybko ostudzony. Tajemniczym składnikiem, nadającym barwę ciastu, jest zielona herbata matcha. Tutaj: nie do dostania. Ileż się naszukałam, ileż napytałam... I nic. Nie ma. Zrezygnowana, na długie lata o serniku zapomniałam. Aż w końcu robiłam zakupy(...)spód: 75 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1,2 łyżeczki cynamonu 35 g cukru 40 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli masa serowa: 400 g serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABKA MAŚLANA NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 224

zamiast tych dwóch mąk można użyć:       330g mąki orkiszowej typ750, lub 300g mąki orkiszowej typ700, lub 300g mąki pszennej tortowej W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrami) na puszystą masę. Masło stopić w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu ubijamy. Na samym(...)letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas tak nie obsycha, choć ta babka jest wyjątkowo wilgotna, my takie właśnie lubimy najbardziej. Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewamy kremówkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Polewą smarujemy jeszcze letnią babkę i odstawiamy do wystudzenia, choć

Smaczne Zdrowe
Wigilia , starodawne zwyczaje… 245

temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z  uszkami.  Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli(...)który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski  bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne

Kulinarny karnet Christophera
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 436

masą migdałową, czyli marcepanem, ale złożony z kilku warstw. Tutaj ciasto zostawia się do zmięknięcia i nasiąknięcia kremem.   W naszych ciastach panuje wolna amerykanka – napoleonki kupicie i z budyniem, i z kremem budyniowym z dodatkiem masła lub margaryny, i z bezą włoską, i z kremem z bitej śmietany utrwalanej żelatyną. I te złożone z dwóch warstw ciasta, i takie(...)upieczcie pojedyncze płaty ciasta na blaszce z wyposażenia piekarnika, nie przycinając ich wcale. Można to zrobić ostrym nożem już po upieczeniu.   Oba blaty ciasta pieczemy przez 18-20 minut na środkowej półce piekarnika. Pamiętajcie, że ciasto francuskie to ciasto wysokotłuszczowe i powinno być wstawiane lodowato zimne do mocno rozgrzanego piekarnika – wtedy macie pewność że ciasto urośnie wysokie i zostanie

Karo in the Kitchen
Truskawkowe rafaello 203

dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Krem(...)truskawkowy, wyrównać i ciasto ponownie włożyć do lodówki. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki żelatyny; Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę razem z cukrem ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać żelatynę, wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na krem adwokatowy. Powierzchnię ciasta wyrównać. 100 g płatków migdałowych uprażyć na suchej patelni

In my kitchen
55.Wielkanoc tuż,tuż: czyli rumiany sękacz pieczony w formie! 240

Witamy! Coraz bliżej święta Wielkanocne.. Nas bardzo cieszy ten fakt i to nie tylko z aspektu kulinarnego, ale również atmosfery jaka wtedy trwa! Bo nikt

Symfonia Smaków
Sernik na jesienne dni 195

gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego cukru do dekoracji(...)chwilę. Ważne aby gruszki się nie rozgotowały. Następnie gruszki ściągamy z patelni, odsączamy z nadmiaru płynu i gdy przestygną umieszczamy na serniku. Możemy ewentualnie uprażyć na suchej patelni płatki migdałowe i posypać nimi sernik

Przysmaki Karolki
Najlepsze czekoladowe ciasto 201

zamiar ugrilować i spróbować  -pomidory o tak poetyckich nazwach jak zebra czy czarny tygrys, jeżyny i ciekawą czarną sałatę -aroniowy susz do przygotowywania herbatki -niepasteryzowane piwa (w tym migdałowe-hm?) -cydr trzebnicki (po degustacji- dobra rada, nie pijemy na pusty żołądek po całym dniu pracy w ogrodzie, chyba, że chcemy skończyć z głupkowatym uśmiechem na rozanielonej twarzy; producent wprawdzie(...)teraz czas na ciacho- z kupionym na bazarze syropem waniliowym od JemCoDobre (sprzedają też w necie ) i naszymi ogrodowymi różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE  Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka

les mirabelles
PYSZNY SERNIK NA KRUCHYM BEZGLUTENOWYM SPODZIE- MÓJ ULUBIONY 231

ciasta: - 180g mąk bezglutenowych (dałam po 60g: ryżowej, jaglanej i kukurydzianej) - 100g mielonych migdałów - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki cukru (dałam po 1 łyżce ksylitolu i cukru trzcinowego) - 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Gdy masa się rozkruszy dłońmi zagnieść kruche ciasto i wyłożyć(...)ok.80 minut blaszka, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. W trakcie stygnięcia ciasto lekko opada, ja "podwijam" delikatnie boki pod spód, chowam je w formie, wówczas ciasto równo opada. Po wystudzenia delikatnie okrawamy boki tortownicy i zdejmujemy obręcz. Ciasto przekładamy na talerz i posypujemy mielonym ksylitolem lub pudrem trzcinowym lub smarujemy

Smaczne Zdrowe
W ogrodzie zapanował róż 258

płatków ucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje(...)relaksacyjna kąpiel z dodatkiem róż? Macie już swojego faworyta? Jeśli nie to dorzucam jeszcze jeden pomysł- ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego. Pyszne, delikatne, bardzo wilgotne i przepięknie pachnące różą. Takie, które kocha się od pierwszego wgryzienia się w waniliowo różaną gąbkę. JOGURTOWE CIASTO Z RÓŻĄ (oryginalna wersja z cynamonem do sprawdzenia u creme de la crumb)   Normal

les mirabelles
Mazurek kajmakowy 316

CIASTO - masło powinno być zimne, prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać 1 łyżkę (lub mniej/więcej) zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na niezbyt gruby(...)nożem kształt jajka lub dowolny wybrany, z pozostałych skrawków ciasta uformować na jajku wyższy brzeg lub wałek - ciasto nakłuć widelcem, ponownie krótko schłodzić w lodówce - piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni, ciasto piec przez około 20 minut to lekkiego zrumienienia - brzegi z ciasta mogą trochę opaść, jest to normalne - upieczone ciasto ostudzić KAJMAK - masło posiekać na mniejsze kawałki, pozostawić

Smakołyki Bereniki
Tort urodzinowy Świnka Peppa 240

mniej będą się kruszyć. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu . Pierwszy ze spodów układamy na paterze. Pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Na środek ciasta nakładamy dżem (ciasto waniliowe jest dosyć wilgotne więc nie używam już ponczu, gdyby Wasze spody tego potrzebowały poncz można(...)dżemie. Powtarzamy nakładanie warstw z resztą blatów ciasta. Tort pokrywamy cienką warstwą kremu, która ma za zadanie chwycenie wszystkich okruchów ciasta. Chłodzimy całość przez 15 minut i nakładamy kolejną warstwę kremu. Boki tortu chciała udekorować różowymi cukrowymi koralikami, zamiast koralików można użyć startej na tarce białej czekolady, kokosu lub płatków migdałowych. Tort razem z paterą lub talerzem wkładamy do wysokiej

Ciastkozercy
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 245

twardnieć w oczach. Po chwili nabierze też jeszcze więcej smaku. Tak to właśnie mąka bezglutenowa może nas wprowadzić w błąd i przy gwałtownym podejściu do tematu, możemy spierniczyć nasze pierniki. Lepiej więc dać naszemu wyrobowi chwilę (z 2-3 godzinki minimum), aż zamieni się w ciasto idealne. Bez naszego udziału mu się to uda! :)Gdy już będzie przypominało plastyczną masę(...)podłoża, ale... jak się robi pierniki to czas trzeba mieć i koniec kropka :) /Jeśli nie zastygnie to... posypać można cukrem pudem lub dowolnymi dodatkami od wiórek kokosowych, po migdałowe płatki.PIERNIKI! Wyszły wspaniale! Są kruchutkie a zarazem delikatnie wilgotne w samym cieniutkim środeczku. Szczerze mówiąc te bezglutenowe smakują nam o niebo bardziej niż jakiekolwiek "normalne" jakie w życiu jadłyśmy

Wypisz Wymaluj