ciasto z mąki migdałowej - 500 przepisów (strona:21/34)

Wielkanocna baba migdałowa 92

Babka to kolejna obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dzisiaj mam wam do zaproponowania bardzo pyszną babę z dodatkiem mielonych migdałów. Przepis na babkę migdałową z książki

Polska Zupa
Babka marchewkowa i życzenia 189

migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z marchewkową wilgocią.Przepis znalazłam w Ciastach i deserach, nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem wyglądała zachwycająco, miała cudowny kolor i kusiła mnie ogromnie. Nie zawiodłam się.W składzie jest marcepan, mielone migdały i amaretto. Do tego szczypta szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto(...)jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babkę wyjąć z formy, ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec świąteczny. 225

budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka kropel bakalie: skórka pomarańczowa, orzechy, migdały i rodzinki WYKONANIE: mak zaparzyć i zostawić na 12 godz. po czym zmielić na najmniejszych oczkach 3 razy białka ubić z cukrem, dodać żółtka ciągle ubijając masło roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około(...)małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 242

zachwycało wyglądem. Jeśli będzie mieli trochę więcej czasu to polecam byście je koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli,  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części(...)sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła, 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami

Cynamonowe szczęście
Bajecznie proste ciasto z figami 177

było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne ciasto dojrzewające. 171

masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 4 goździki zmiażdżone w moździerzu 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski lub opakowanie cukru waniliowego 100 g płatków migdałowych (opcjonalnie) Wykonanie: Suszone owoce, cukier, masło, sok i skórki(...)ochłodzenia. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Przenieść masę do okrągłej formy wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia (zarówno dno jak i brzegi z kilkucentymetrowym zapasem). Wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (130 z termoobiegiem) i piec 2 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić dziurki i nasączyć 3 łyżkami wybranego alkoholu. Po całkowitym ostygnięciu wyjąć

zadanie-gotowanie
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 258

wody niż cukinia, która również ma wszechstronne wykorzystanie. Pomyślałam więc, skoro cukiniowy chlebek to czemu nie dyniowy?W końcu jednak, porcję ciasta wystarczającą na dwie keksówki przelałam do małej, kwadratowej formy 20x20 cm, nadając kształt placka.Dodatek płatków migdałowych i suszonej śliwki ciekawie wzbogaca smak jak i strukturę.Placek jest wilgotny, a zarazem lekki i delikatny jak chmurka. Pięknie pachnie(...)szklanka oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii 2,5 szklanki mąki  szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1  łyżeczka proszku do pieczenia szklanka suszonych śliwek 100 g płatków migdałów Jajka ubijam przez 5 minut, dodając cukier i ekstrakt waniliowy.  Następnie wrzucam startą dynię, dodaję olej. Mąkę przesiewam, mieszam z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.  Wsypuję sypkie

W kuchni Karmel-itki
Wielkanocne zajączki 127

rodzynek mają. Migdałowe zęby mają i się do nas uśmiechają. Jeśli chcecie by dzieci zajęcie miały i w święta przy pieczeniu Wam pomagały, to ciasto przygotujcie sami i możecie też zająć się uszami, ale buźki niech dzieci wykonają i radość z wspólnego pieczenia mają. Składniki: 25 g świeżych drożdży, 300 g ciepłego mleka, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru

Moniki Smakołyki
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 176

takie oto pyszności wyszły. Ciasto naleśnikowe: -jajko -4 łyżki mąki TYP500 -mleko 3/4 kubka 2% -woda gazowana Jajko ubijamy na puszysto dolewając mleka. Dodajemy mąki, mieszamy intensywnie podlewając wodą gazowaną. Dodajemy tyle wody, by ciasto było spójne i lejące. Zapytacie jak lejące, też zapytałem i odpowiedź "ono jest tak lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże(...)Topimy masło w rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier i sok z cytryny. Podsmażamy do zgęstnienia. Do naleśników dodajemy gorący sos. Sos czekoladowo - migdałowy: -garść migdałów zmiażdżonych w moździerzu -pasek czekolady gorzkiej -łyżka masła Topimy masło z czekoladą, wrzucamy orzechy, mieszamy intensywnie. Możemy dodać mleka, by uzyskać rzadszą konsystencje. Dodatkowo będą potrzebne: -łyżka naturalnego

BaRepas
Jaglana szarlotka, wegańska, bezglutenowa 199

ciasto :  4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 2 surowej) można użyć mniej jeśli chcemy na wierzch położyć migdały a nie kaszę wtedy 1 i 1/3 szklanki surowej. 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki cukru kokosowego/ksylitolu + 3 łyżki 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej   50 g oleju kokosowego w wersji nie-wege może być masło płatki migdałowe

zdrowa vege kuchnia
Herbatnikowiec z budyniem 195

internetu. Pyszne ciasto na zimno z masą krówkową, idealne na każde przyjęcie. Herbatnikowiec z budyniem Składniki: Masa budyniowa: mąka ziemniaczana - 5 łyżek mąka pszenna - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka masło - 200 g mleko - 1 l żółtka jaj - 3 szt cukier - 0,5 szkl Dodatkowo: herbatniki jasne - 25 szt herbatniki czekoladowe - 50 szt galaretki wiśniowe - 2 opak płatki migdałowe masa krówka

Kuchnia Danusi
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 201

gwarantuję.Migdałowo-morelowe serduszkaSkładniki:(na 30 sztuk)100 g mielonych migdałów70 g cukru pudru15 g mąki ziemniaczanej80 g mąki pszennej65 g suszonych moreli2 łyżki mleka75 g miękkiego masładodatkowo:30 całych migdałówOba rodzaje mąki przesiać z cukrem pudrem, wymieszać z migdałami.Morele zmielić z mlekiem blenderem na gładką masę. Razem z masłem dodać do sypkich składników, zagnieść ciasto.Z ciasta uformować kulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cake pops z urządzenia do wypieku ciasteczek - cytrynowe z czekoladą 205

wiedziałam jak gęste ma być ciasto i jak długo ma się piec w urządzeniu). Wyszły na prawdę pyszne - po oblaniu czekolada i odstawieniu do zastygnięcia zrobiły się mięciuteńkie, słodkie od czekolady i z wspaniałym cytrynowym posmakiem:) SKŁADNIKI: (na 36 kuleczek) 100 g cukru (ok. 1/2 szkl) 100 g mąki  (ok. 2/3 szkl) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)mlecznej czekolady troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady (aby ładnie pokrywała ciasteczka) posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp. ewentualnie zamiast czekolady i posypek wystarczy zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli) wsypać do miski, dodać miękkie masło i utrzeć

Kto ugości moich gości?
Makowiec Babci 465

olejek migdałowy. Wszystko wymieszaj i delikatnie podgrzej mieszając cały czas, żeby mak nie przywarł do dna. Przed nakładaniem na ciasto maku ubij białko na sztywną pianę i dodaj go do maku. Połącz wszystko łyżką.Farsz musi być ciepły kiedy nakładamy go na ciasto drożdżowe!Ciasto:Drożdże rozkruszam w naczyniu, dodaję 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko

Anielska Kuchnia Ani
Pierniczki 143

wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut.Do ozdobienia:Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny) i posypać np. cukrowymi koralikami, płatkami migdałowymi lub wiórkami

Oryginalny smak