ciasto z mąki migdałowej - 500 przepisów (strona:16/34)

BŁYSKAWICZNE, PYSZNE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM 197

dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi ok.16 sztuk . Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700  (typ750 -550g) lub 500g tortowej - 62,5g masła(...)trzcinowego lub zwykłego - kilka kropli dobrego aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Kruszonka: - 100g mąki orkiszowej typ700 lub 110g typ 750, lub 100g tortowej - 70g ksylitolu - 60 zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta

Smaczne Zdrowe
Migdałowo - cynamonowe ciasteczka 158

cieszy jak własnoręcznie wykonane prezenty. A tych, których kochamy obdarujmy migdałowym sercem w lukrowej polewie. Mimo, że za oknem mroźno, to w mojej kuchni ciepło i przytulnie, pachnie cynamon, dzieci wykrawają ciasteczka i podjadają co nieco....lubię taki czas!Ciasto:30 dag mąki żytniej, używałam typu 72010 dag mąki pszennej 10 dag mielonych migdałów3-4 łyżeczki cynamonu6 łyżek miodu

Apetyczna babeczka
Placek drożdżowy - wykorzystanie dużej ilości białek 175

znalazłam na jednej z wyciętych kartek z gazet. Zaciekawił mnie sposób zrobienia ciasta, jednak w razie czego gdyby mi nie wyrosło postanowiłam owoce ułożyć po wyrośnięciu ciasta. Składniki na dużą blachę: 750 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suszonych niecała szklanka białek – ( z 6 – 7 jajek) 1 szklanka ciepłego mleka ¾ szklanki cukru 1 cukier waniowy(...)płatków migdałowych tłuszcz to wysmarowania blachy i bułka tarta do posypania. Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże to należy je rozkruszyć, połowę ciepłego mleka 2 łyżki cukru i odrobinę mąki i odstawić na kilkanaście minut do momentu aż drożdże ruszą. Mąkę przesiać, jeżeli mamy drożdże suszone to należy ją wymieszać z drożdżami, jeżeli świeże należy dodać do mąki gotowy zaczyn

Na słodko lub wytrawnie
Strucla z makiem i bakaliami 189

łyżki miodu sztucznego kilka kropel olejku migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana żurawina suszona 1 szklanka 6 białek pasta pomarańczowa do smaku   Dodatkowo: Forma do pieczenia 38x12x6 Kłos-Pol     Wykonanie: Do misy wsypuję przesianą mąkę w której robię dołek.Drożdże rozrabiam w ciepłym mleku i wlewam do dołka w mące.Delikatnie mieszam i zostawiam na 15 minut pod ściereczką(...)miało czas pracować.Po 15 minutach wsypuje cukier,sól, wbijam żółtka i wlewam cieple lecz nie gorące masło ,wódkę.Wyrabiam ciasto do momentu gdy będzie gładko odchodziło od rąk.Zostawiam je do wyrośnięcia na około 1 godziny. Mak zalewam wodą tyle by zakryło go i gotuje na małym ogniu.Mak wciągnie wodę. Miele go trzykrotnie, dodaje ubite białka z cukrem

Różowa kuchnia
Na cztery ręce, czyli wyjątkowe ciasto z rabarbarem 175

ogromnie za ten przepis. Uratowałaś mój dogorywający rabarbar i sprawiłaś, że mieliśmy w weekend wyjątkowe pyszności na stole.Ciasto migdałowo-pomarańczowe z rabarbaremSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)300 g rabarbaru150 g cukru225 g miękkiego masła1 pomarańcza3 jajka225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g mielonych migdałówdodatkowo:20 g płatków migdałowych1 łyżka cukru pudruRabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić(...)miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rabarbar razem z sokiem, wymieszać łyżką.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi.Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka.Przestudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort kwiat 201

białek i szczypty soli ubić pianę, stopniowo dosypując cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Do piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej miski wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w temperaturze 180 stopni, na dolnej szynie piekarnika, ok.1 godzinę, po tym czasie sprawdzić(...)biszkopt jest upieczony.Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i wyjąć z miski, zostawić na kratce do wystudzenia.Zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.Nasączyć biszkopt wodą wymieszaną z olejkiem migdałowym. Można też dodać nieco alkoholu.Krem z serka mascarponeSerek wyjąć do pojemnika i utrzeć mikserem, następnie dodawać mleko skondensowane i dalej ucierać, aż do uzyskania puszystego kremu.Powstałym kremem przełożyć biszkopt.Krem

Mix smaku
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 302

tylko w potrawce) uwielbiamy i to w dużych ilościach. Ja zjadam ją do ostatniego okruszka, nawet jak jest już bardzo wysuszona, to jedyne ciasto, które smakuje mi do końca. Piekłam w formie 22x11x12cm.Składniki: - 500g mąki tortowej- 200g masła- 200g letniej śmietanki 30%- 125g ksylitolu (lub cukru)- 5g cukru trzcinowego- 3 jajka- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)- 1 łyżka(...)migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt z wanilii, stopiony i przestudzony tłuszcz, jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania, na najniższych obrotach, potem zwiększyć moc. Kulę ciasta odstawić

Smaczne Zdrowe
Placek Jojo (Stefanka) 524

ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam kilka osób, które po spróbowaniu tego ciasta nazwały je Stefanką, dlatego w nazwie przepisu zamieściłam obydwie nazwy. :) Placek Jojo (Stefanka)PRZEPIS(na dużą prostokątną blachę) Temperatura pieczenia: 190oC | Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka(...)sody oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 143

Babka migdałowa z wiórkami czekoladowymi to nowy, fajny pomysł i na święta i wszelakie inne okazje :) Polecam bo jest pyszna :) Składniki: 250g margaryny 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g drobno mielonych migdałów 100g wiórek czekoladowych 2 łyżki soku pomarańczowego, likieru lub nalewki* :) Dodatkowo: 2 łyżki cukru pudru do posypania Margarynę(...)mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy do ostudzenia. Zimne ciasto

Smakowy Raj
CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA 460

marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * masło – 200 g * żółtko

Ostra na Słodko
Wypasiony chlebek dyniowy 156

kruszonce, a wilgotny w środku. Meeeega słodki. Dekadencki. Warty grzechu.A czy Wy też macie takie dni? Co robicie, by rozładować napięcie?  WYPASIONY CHLEBEK DYNIOWY Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:SUCHE: pół szklanki mąki z pełnego przemiału1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki zmielonych goździków1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki imbiru w proszkupół tabliczki czekolady mlecznej(...)masła2 łyżki utartych w moździerzu płatków migdałowych + trochę do posypaniaPrzygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 170-180 stopni Celsjusza. ZRÓB KRUSZONKĘ: wymieszaj mąkę, cukier i roztarte migdały w małej miseczce. Dodaj masło i rozgnieć widelcem lub palcami tak, by suche składniki oblepiły masło i by utworzyły się kawałki kruszonki. Wstaw do lodówki.PRZYGOTUJ CIASTO: suche składniki zmieszaj w dużej misce.Wymieszaj

Gotowanie to kochanie
Pierniczki bakaliowe 139

migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować.Naczynie z ciastem przykryć(...)folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni.Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min.Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia

Mix smaku
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 174

smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki masła 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi 1 łyżeczka cynamonu 50 g mielonych migdałów  BackMit 12 średnich truskawek kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki zimnego(...)drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do misy robota, dodajemy cukier, szczyptę soli i mielone migdały, mieszamy hakiem. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami 4249

szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 1 puszka moreli w syropie(...)się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania