ciasto z mąki migdałowej - 500 przepisów (strona:11/34)

Kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi i ziarenkami Migdałowy przylądek 196

Powidła śliwkowe , ja użyłam firmy Orzech   Ziarenka do posypania Migdałowy przylądek  Wykonanie : Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto , mikserem wyrobić na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść   , zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy . Wykrawać foremką ciasteczka na środku zrobić wgłębienie , nałożyć powidła

Sama słodycz i szczypta chili
Migdałowo-kakaowa babka 202

cukrem waniliowym, ucierając dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko, na końcu olej. Blachę smarujemy masłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem.  Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest wilgotne, z delikatnym aromatem migdałowym

Moja smaczna kuchnia
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 227

wycinamy z niego koło. Na wałku przenosimy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (średnica 25-27cm). Wyklejamy formę ciastem, ciasto równomiernie dziurawimy widelcem. Wstawiamy do lodówki żeby się schłodziło. Resztę ciasta formujemy w kulę i ponownie schładzamy.   W czasie gdy ciasto ponownie się chłodzi, szykujemy nadzienie. Owoce myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 300ml mleka wlewamy do rondelka(...)studzimy. Piekarnik ustawiamy na 190⁰C. Do już mocno nagrzanego, prosto z lodówki wkładamy ciasto w formie. Podpiekamy je 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Ciasto wyjmujemy, piekarnik zostawiamy włączony.   Na ciasto wykładamy przygotowany wcześniej budyń, rozkładamy umyte i osuszone owoce, posypujemy je płatkami migdałowymi i lekko wciskamy w budyń. Z pozostałego ciasta robimy dekorację na wierzch. U mnie

Karo in the Kitchen
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 166

chrupiące płatki migdałowe. Wyszło wybornie, ciężko oprzeć się kolejnemu kawałkowi, szczególnie, gdy jeszcze ciasto jest lekko ciepłe, mmm... Pycha! Przepis znalazłam w Kuchni Lidla Pawła Małeckiego, która niedawno do mnie przyjechała. To pierwsza wypróbowana receptura; efekty jak najbardziej zadowalające, więc będę testować dalej. Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i kruszonką Składniki: (na formę 30x22 cm) 250 g mąki pszennej(...)truskawek 50 g płatków migdałowych kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać resztę cukru, cukier waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać rozpuszczone i przestudzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 286

aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę i cukier puder wsypać

maniapieczenia
Kawowe brownie 243

mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Polewa: 90g  gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 8-9 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka(...)miksujemy. Dodajemy mąkę oraz sól, a na  końcu roztopioną czekoladę z masłem. Wszystko razem miksujemy. Dno małej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy

Kolizje Smaków
DYNIOWE PANCAKES Z ORZECHAMI 165

ciastem … jogurtowymi racuchami … kopytkami , kluseczkami i fantastyczną potrawką! ( obłędną! )Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne pancakes ( pankejki ).Zrobione z dyniowe purre … niesamowicie delikatne.Są świetnym pomysłem na leniwe śniadania , słodki obiad albo podwieczorek!Oblane syropem klonowym albo miodem zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* puree dyniowe – 250 g* jajko – 1 szt* mąka(...)macie można użyć mleka ) – 1 szkl* oliwa – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli.Dodajemy jajko, oliwę oraz dyniowe puree.Wlewamy napój migdałowy lub mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe.Wsypujemy posiekane orzechy i jeszcze raz dokładnie mieszamy ( tym razem już za pomocą łyżki ).Smażymy

Ostra na Słodko
Torcik makowy 288

średnicy 18cm. Torcik makowySkładniki:biszkopt4 jajka60g cukru pudru100g mąki pszennej40g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki wody3 łyżki suchego maku masa budyniowa500ml mlekakilka kropel aromatu migdałowegoopakowanie cukru wanilinowego3 łyżki cukru2 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka200g masła50g wiórków kokosowych50g migdałów całych lub płatkówkilka łyżek wodykilka kropel aromatu migdałowego Wykonanie:BISZKOPT - spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem(...)tortownicy, gdy wystygnie, delikatnie rozpiąć obręcz tak, żeby nie uszkodzić ciasta- biszkopt najlepiej pozostawić do całkowitego wystudzenia i kroić na drugi dzień po upieczeniu MASA BUDYNIOWA- z mleka odlać pół szklanki, dodać do niej mąki i dokładnie rozetrzeć- pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem migdałowym- gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozpuszczoną mąkę i mieszając, gotować około

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka maślane Tuiles 154

jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi

UgotujmyTo.pl
Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 222

łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki płatków migdałowych Do misy miksera wsypujemy mąkę. W środku robimy zagłębienie. Wkruszamy w nie drożdże, zasypujemy cukrem waniliowym i wlewamy łyżkę mleka. Lekko mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy cynamon, sól, cukier, jajka, stopniowo wlewamy mleko i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrosnięcia na półtorej godziny. Owoce(...)śliwek cukrem trzcinowym. Odstawiamy. Gdy ciasto urośnie na obsypanej mąką stolnicy odgazowujemy ciasto i dzielimy na 12 części (np. robimy wałek tniemy nożem na plastry) Z każdej z nich formujemy kulkę. Układamy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wygniatamy zagłębienie w środku. Do zagłębienia nakładamy farsz. Posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy. W tym czasie nagrzewamy piec do 180 st.C. Bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta migdałowa z gruszkami 162

wyszedł kolejny numer magazynu małopolskich blogerów APETYT , w którym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce Składniki na ciasto: - 160 g mąki pszennej - 60 g mielonych migdałów - 70 g cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz

Kuchenne Wariacje
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 171

pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne.Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry.Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU!  To właśnie tu dorwałyśmy(...)tyle, że można książki pisać. Skupimy się więc tylko na wykorzystaniu - a i tu jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie.SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY:* Biszkopt - - białka, 4- cukier puder (1/2 szklanki),- mąka ziemniaczana (1 łyżka)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku

Wypisz Wymaluj
Tarta z musem czekoladowym i gruszką w winie 213

mlecznej )* 250 ml śmietanki 30% * 2 gruszki* 350 ml czerwonego wina* 80 g płatków migdałowych* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub mioduWykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi.  Przykryć ciasto folią aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 12-15 minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić.  Gruszki obrać

kolorowotorcikowo
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 194

białko do pomalowania gwiazdy przed pieczeniem do posypania gwiazdy: płatki migdałowe cukier perlisty Link do filmu z przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=i7L8pv9DlPo Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną dużą łyżkę mąki pszennej . Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe(...)pustym środkiem. Kończenie gwiazdy: Ostatni kawałek ciasta (ten największy 180g) formuję w kulkę i wkładam w środek gwiazdy delikatnie spłaszczając aby przykrył cały środek. Tak przygotowaną gwiazdę nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego: Przed pieczeniem gwiazdę maluję rozmąconym białkiem i posypuję płatkami migdałowymi i cukrem perlistym. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Makowiec tradycyjny 232

Składniki na ciasto:50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa:50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo:2 białka  margaryna do smarowania lukierTo jest wyśmienity przepis na makowiec, który(...)łyżki mąki i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, miękką margarynę, resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie

Świat Ciasta
Ciasto migdałowe z winogronami 206

przekrojonych na połówkipłynny miód do skropienia ciastapłatki migdałowe do posypaniaprzygotowanieJajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając, dodać mleko, 4 łyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć pozostałe, pokrojone na połówki winogrona (przecięciem do dołu), posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Piec na złoty kolor, przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien wyjść z ciasta suchy i czysty.  Po przestudzeniu w formie ( ok 20 min) , wyjąć, skropić ciasto

Stare Gary