ciasto z mąki migdałowej - 500 przepisów (strona:3/34)

Biszkopt z makiem 163

Jeśli pieczecie na dużej blaszce prostokątnej zróbcie podwójną porcję. Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko(...)wysokości maku), po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy i wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Mini pancakes z mąką migdałową 176

dojrzały banan + odtłuszczone, ciemne kakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem) Sposób przygotowania: Jedno białko z jajka ubijamy na sztywno resztę składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 189

Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej w 50% (choć gdzie możliwe, starajmy się wykorzystać ich mieszankę, np: mąki ryżowej z orkiszową, czy orkiszowej z kukurydzianą) Mam nadzieję, że zbierzemy pokaźną kolekcję jesiennych(...)wstawić na swoją stronę. Załączam małą sciągę o mąkach: (z tej strony) Mąka żytnia – Zawiera alkaloidy, które obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Poza tym ziarno żyta ma mniej skrobi, więc jest lepsze dla osób dbających o sylwetkę. Mąka żytnia ma również więcej minerałów i witamin od pszennej .Mąka gryczana – otrzymuje się ją z nasion gryki. Pochodzi z Azji

Mia Cucina Sofieta
KRÓLEWIEC Z MANNĄ 170

łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy

słodki bratek
Makowiec zawijany 637

delikatnie migdałowe i waniliowe.  W środku wilgotne i pełne makowego nadzienia, mniam… Przygotowanie ich to była dobra zabawa:) ale trochę czasochłonna. Na pewno u mnie będą na święta. Fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Za takim ciastem tęskni się cały rok. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników”).  Składniki na dwa spore makowce:Ciasto:75g świeżych drożdży6 szklanek(...)maku200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów i rodzynek)6 białek140g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego 16g2 większe łyżki miodu100g masła1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Ciasto:1. Podgrzać 1/2 szklanki mleka. Wlać je do miski, dodać świeże, rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. 2. Mąkę przesiać. Żółtka

Mała Cukierenka
Rolada orzechowa 183

niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche:        - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko + 2 łyżki(...)cukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową –  mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Podnosząc

mojewypiekiinietylko
Ciasto orzechowo migdałowe 122

110 g mąki pszennej, 200 g mąki migdałowej,* 150 gram masła, 5 jajek, 200 gram cukru pudru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki brandy

królestwo garów
Ciasto czekoladowe z solonymi migdałami i karmelem 169

jednak intensywnie słodki i zdecydowany smak jest właśnie największą jej zaletą. W połączeniu z słonymi dodatkami komponuje się idealnie! Ciasto tabliczka białej czekolady pół szklanki śmietanki 18% pół kostki masła 2 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki aromat migdałowy Na górę pół szklanki cukru pół szklanki wody opakowanie śmietanki 30% 1/4 kostki masła łyżeczka gruboziarnistej soli 100 g migdałów(...)się ze sobą. Cały czas mieszamy, bo spalona czekolada średnio smakuje w ciastach. Można też zminimalizować ryzyko katastrofy i rozpuścić tabliczkę w kąpieli wodnej.      Kiedy słodka masa odrobinę przestygnie, dodajemy po trochu mąkę, za każdym razem dokładnie mieszając. Wbijamy jajka, wlewamy 3 krople aromatu migdałowego i znowu mieszamy - równie dobrze nada się tutaj mikser, o ile ktoś

sama złodycz
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ 1041

SKŁADNIKI NA SPÓD: 150 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej (lub np. orkiszowej) 80 g cukru (użyłam brązowego) 200 g zimnego masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 400 g rabarbaru 450 g truskawek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 2 łyżki(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Ma powstać gęsta, lśniąca piana. Teraz dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj wszystko jeszcze jakąś minutę. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim dokładnie dno formy. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw blachę z ciastem do piekarnika. Podpiecz je przez 15 minut . Po tym czasie wyjmij je, posyp spód równomiernie wiórkami kokosowymi

Słodko-Słony Świat Ilony
Makowiec dla zapracowanych 131

rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubić białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30

Mix smaku
Bezglutenowe ciasto z gruszkami 76

Lekkie, sezonowe ciasto ze świeżymi gruszkami idealne do porannej kawy lub jako późniejsza przekąska. Połączenie mąki kasztanowej i migdałowej dodaje daniu charakterystycznego posmaku i sprawia, że staje się zdrowszą wersją klasycznych pszennych ciast. Także brak cukru przemawia na jego korzyść, a niewielki dodatek syropu klonowego i cynamonu oraz unoszący się w pomieszczeniu zapach powoduje, ze ciasto znika w mgnieniu

Milion Smaków
Obłędnie czekoladowa tarta z malinami, wegańska, bezglutenowa 448

gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego smak jest niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód  według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :)  W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):)   Składniki

zdrowa vege kuchnia
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami 121

lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Masa marcepanowa: 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej); 2 żółtka; 1/3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka mleka; 1 łyżka soku pomarańczowego; 1 łyżka soku cytrynowego

In my kitchen
Waniliowe biscotti z płatkami migdałowymi 147

jaja 275g mąki 50g płatków migdałowych łyżka aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jaja ubić z cukrem na puch, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, aromat waniliowy i płatki migdałowe. Ciasto zagnieść. Uformować dwa niezbyt grube bochenki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Blachę z ciastem wyjąć, gorące bochenki pokroić

Zapiski Młodej Żony
Tarta śliwkowa z migdałami 148

Zapraszam Was na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, masa jogurtowo-budyniowa i zatopione w niej śliwki. Całość oprószona płatkami migdałowymi. Składniki na formę o średnicy 28 cm: 250g mąki pszennej 8 łyżek cukru 125 g masła 350-400 g śliwek 300 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 łyżki płatków migdałowych(...)Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami zimnej wody i masłem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. 2. Śliwki umyć, przekroić na pół, pestki wyrzucić. 3. Jogurt wymieszać z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. 4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć

Moja Galeria Smaku