ciasto: 300 g mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 150 g cukru pudru; 1 cukier waniliowy (16g); 1 jajo; szczypta soli; 2 łyżki mleka (u mnie 4 łyżki); 125 g masła lub margaryny; Składniki na farsz i lukier: 200 g mielonych orzechów laskowych (u mnie włoskie); 100 g cukru kryształu lub pudru; 2 krople olejku migdałowego; 2 jaja(...)Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito na stolnicę lub dużej miski, dodać pozostałe sypkie składniki przeznaczone do ciasta kruchego, wymieszać. Następnie dodać masło i dobrze posiekać z mączną mieszanką, grudki ciasta rozetrzeć w palcach. Dodać jajo i mleko i zarobić ciasto (ja dodałam mleka troszkę więcej ponieważ składniki mimo moich starań nie chciały się połączyć). Wyrobione gładkie ciasto owinąć w folię
In my kitchenspróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych odstępach nakładamy farsz, po czym przykrywamy drugą połową, ugniatamy i wycinamy kółka lub kroimy nożem na kwadraty. Każdy ma swoją technikę, ale najważniejsze żeby smakowało i wyglądało ;) Składniki (40 sztuk): 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia) 1 szklanka ciepłej wody(...)Farsz i sos 300 g śliwek bez pestek (użyłam mrożonych) 1/3 szklanki wody 3 łyżki płatków migdałowych lub pokruszonych migdałów bez skórek 2 czubate łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 0,5 cm startego imbiru 1. Mąkę zagnieć z wodą. Jeśli po chwili ciasto nadal będzie się kleić, dodaj odrobinę mąki - najlepiej dosypywać stopniowo, aż uzyska konsystencję idealną do lepienia pierogów
Powiedz dietom nietrzeba się dobrze postarać aby je zepsuć;) Biszkopt miodowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem przepysznego orzechowego karmelu i płatków migdałowych rozpieści nie jedno wybredne podniebienie. Serdecznie polecam ;) Składniki: 6 jajek szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek naturalnego miodu(...)wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu. Na górę ciasta wyłożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić. Najlepsze ciasto jest drugiego dnia;) Smacznego
Krakowskie smaki Aniprzepis, dodałem swoją masę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czego użyłem? Do ciasta: -450 gram szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka(...)uznania proponuję coś kwaśnego,u mnie wiśnia -2 banany rozgniecione Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy jest suche. Po wyciągnięciu z piekarnika
BaRepastego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta Ilość porcji: ok.8 Składniki: Na biszkopty: 175g miękkiego masła 175g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej 50g migdałów w proszku 3 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (można zastąpić aromatem) Różowy barwnik* Do dekoracji: 400g marcepanu ( oryginalnie jest podane 500g, my użyłyśmy
Kolizje SmakówZdecydowanie udane połączenie. Jeden z najlepszych serników jakie upiekłam. Polecam! Sernik miodowy z karmelizowanymi orzechami Składniki na ciasto (tortownica 26 cm): 250 g mąki 100 g masła ½ szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody ½ opakowania cukru waniliowego lub migdałowego 1 łyżka śmietany Polewa orzechowa: paczka orzechów włoskich (200 G) 1 łyżka masła 2 łyżki miodu(...)sernika 4 łyżki miodu 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Masło pokroić na kostkę. Mąkę połączyć z resztą suchych składników. Dodać masło i jajka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na 15 minut. Rozwałkować. Przygotować posypkę z orzechów. Masło roztopić w rondelku. Dodać miód i cukier. Kiedy
Mania Gotowaniakuchni. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2014, ale pozmieniałam po swojemu. Migdałowo-waniliowe ciasto ze śliwkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 125 g cukru ziarenka z 1 laski wanilii 1 jajko 100 ml mleka 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzespróbował. Szczególnie męskich osobników, którzy na wieść o cieście z warzywem kręcili nosem :) Dyniowa tarta z migdałową posypką absolutnie nie jest mdła. Jest bogata w pyszne smaki i wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia. Polecam! Składniki ciasta: 180 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 120 g zimnego masła szczypta soli (np. domowej waniliowej) 1 żółtko 1 łyżka śmietany(...)kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Gęsto nakłuć widelcem (w ostępach 0,5 cm). Włożyć do nagrzanego pieca
Moja Delicjacukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA 2,5 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g lodowato zimnego masła 4 lekko czubate łyżki cukru 3 żółtka z jajek rozmiaru M 3-4 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego jeśli ciasto jest za suche- 2 łyżki zimnej wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 5 białek
Karo in the Kitchenpuszystej babeczce. Ze względu na mamę często używam ksylitolu, ponieważ ciasto te idealnie pasuje na każdą okazję. Jednakże przepięknie wygląda w uroczych foremkach, które są do nabycia w PapilArt . Są ładne i doskonałe jakościowo. (2 babki w foremkach 8 x 17 cm lub 1 większa) 250g mąki pszennej 250g cukru (użyłam cukru brzozowego/ksylitolu) 250g margaryny 4 jajka 1 cytryna(...)polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce. Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka, a następnie startą cytrynę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przełożyć
Di gotujeżytnich 35g odtłuszczonej mąki migdałowej szczypta soli 1/3 łyżeczki sody 45g rodzynek BIO 30g żurawiny dojrzały banan (około 115g) 0,5-1 łyżeczka cynamonu ubite na sztywno białko jajka opcjonalnie dla zwiększenia zawartości białka z 2 łyżki odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 85% Whey Protein Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina płatki migdałowe A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukry, wymieszać. Dodać masło i całość "przesiekać" nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Wstawić je na około 30 minut do lodówki. Jabłka obrać ze skórki
Kuchnia w opałachsobotnim dodatku Gazety Krakowskiej Ciasto: - 1 jajko - 200 g cukru - ½ kostki masła - 160 g mąki pszennej - 90 g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka dowolnego dżemu - 1 łyżka kakao - 1/2 łyżki sody - 200 g mleka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa Polewa - 5 łyżek cukru pudru - 1 jajko - 3 łyżki kakao - ½ kostki masła - płatki migdałowe W pierwszej kolejności roztapiamy masło(...)proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodaję mąkę i dalej mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko oraz orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę. Przygotowanie polewy zaczynamy od dokładnego wymieszania jajka z cukrem
Kuchenne Wariacjepodmienię te zdjęcia na nowe :) Tyle gwoli samobiczowania, a tymczasem uciekajcie do kuchni i szykujcie moja tartę rustykalną! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (około 120 g) * 3/4 szklanki mąki orkiszowej typ 630 lub mąki pszennej (około 80 g) 3 łyżki brązowego cukru 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 4 łyżki zimnej wody 1 pełna łyżka(...)mielonych migdałów (lub płatków migdałowych- zmielonych) WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na 30 minut. Śliwki wypestkuj, przekrój na połówki. Po tym czasie piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C . Ciasto wyjmij z lodówki, włóż
Słodko-Słony Świat IlonyPowidła śliwkowe , ja użyłam firmy Orzech Ziarenka do posypania Migdałowy przylądek Wykonanie : Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto , mikserem wyrobić na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść , zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy . Wykrawać foremką ciasteczka na środku zrobić wgłębienie , nałożyć powidła
Sama słodycz i szczypta chili