ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:120/324)

Ciasto jogurtowe z owocami 140

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo smaczne a zarazem bardzo proste ciasto jogurtowe, które można upiec z dowolnymi owocami. Idealnie pasuje do śliwek, truskawek, rabarbaru czy jabłek.  U mnie tym razem z brzoskwiniami z puszki Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej(...)olej. Następnie dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już ręcznie za pomocą łyżki całość wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście wyłożyć owoce oraz kruszonkę. Piec w 180stopniach około 40 minut, każdy piekarnik piecze trochę inaczej więc najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem

W garach u Gosi
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 159

ręcznie. Odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Wyrównujemy i dzielimy na ok 10 jednakowych części. Każdą wałkujemy na kształt owalu i nacinamy z każdej strony w 4-5 miejscach, jak to jest pokazane na zdjęciu. Na środek nakładamy po kilka kawałków rabarbaru, zaplatamy pocięte paski ciasta, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pozostawiamy na ok 20 minut(...)drożdżówki studzimy na metalowej kracie. Sposób przygotowania ciast w Tefal Companion: W misie TC zakładamy ostrze do wyrabiania. Dodajemy mleko, drożdże i cukier i załączamy program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli oraz masło. Po zakończonym programie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrobieniu ciasta na drożdżówki, w oczyszczonej i suchej misie ponownie

Kuchnia w czekoladzie
PLACEK DROŻDŻOWY Z KRUSZONKĄ 230

Klasyczne ciasto drożdżowe zawsze będzie dla mnie nr 1, wśród wszystkich gatunków ciast ... Tym razem upiekłam je w podłużnej foremce, i wyjątkowo nie dodałam żadnych owoców. Uwieńczeniem była tylko gruba warstwa maślanej kruszonki, i spora ilość rodzynek i skórki pomarańczowej, które dodałam do ciasta.  Wyszło pysznie! Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka(...)wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (ja robię to przy użyciu haka i miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st

Walijskie Pichcenie
Faworki 102

dzieciństwa, zawsze robiłyśmy je w Sylwestra i często jeszcze w trakcie karnawału. Z tamtych czasów pamiętam ogrom pracy jaką ja i moja siostra wkładałyśmy w „bicie” ciasta, to najbardziej nielubiana przez nas część procesu tworzenia tych pysznych słodkości. A co lubiłyśmy najbardziej? Oczywiście jedzenie i zawijanie faworków, każda z nas później starała się rozpoznać te zrobione przez siebie(...)inne desery: – pączki – mini pączki serowe – bułeczki cynamonowe – najlepsze włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra FAWORKI Przygotowanie : około 3 h Składniki: – 300 g mąki pszennej – 4 żółtka – 1 łyżka spirytusu – po 1/2 łyżeczki cukru i soli – 6 łyżek

nietylkopasta.pl
NAJPROSTSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (BEZ WYRABIANIA) 672

możecie o cieście zapomnieć na 3 godzinki (lub dłużej, jeśli wolicie) i zająć się domowymi obowiązkami albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem(...)wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj cienko olejem. Na blachę wyłóż równomiernie ciasto, rozciągając je na boki. Ułóż owoce, rozcięciami do góry i posyp kruszonką (masło rozetrzyj w miseczce palcami z cukrem i mąką). Ciasto piecz około 35 - 40 minut do zezłocenia, wyjmij z piekarnika i wystudź. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto Ali 168

ciasto :3 szkl. mąki1/2 szkl. cukru1 margaryna Kasia4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaZ wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie cześci. Blachę wysmarować margaryną i pokruszyć jedną część ciasta, tak jak kruszonkę. Przygotować masę z tych składników :4 białka3/4 szkl. cukru2 budynie śmietankowe2 śmietany 18% po 400ml każdadodatkowo :sezonowe owoceBiałka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, 2 budynie śmietankowe(...)sobą połączyć. Gdy wszystko będzie dokładnie wymieszane dodać owoce (u mnie czerwone porzeczki) i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylewamy na blachę  i kruszymy drugą część ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 min w 180st. C.Gdy ciasto ostygnie można posypać cukrem pudrem.* jeśli nie mamy owoców nie musimy ich koniecznie dodawać.Smacznego

charlotte gotuje
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 208

Sezon na rabarbar jeszcze trwa więc u mnie nie mogło zabraknąć muffinek z rabarbarem :) Do tego dużo kruszonki i cynamon. Pycha! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 jajka 1/2 szklanki oleju 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki mleka 2-3 łodygi rabarbaru Kruszonka(...)roztrzepujemy, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na ciasto kładziemy kilka kawałków rabarbaru i posypujemy rozdrobnioną w palcach kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180ºC. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Tarta ze śliwkami i czekoladą 150

Jesień witam pyszną tartą ze śliwkami. Tym razem śliwki w duecie z kruszonką  i czekoladą, na wyjątkowo kruchym i delikatnym cieście. Jeśli zostało Wam ze smarzenia trochę powideł, to też będzie jak znalazł). Dzięki tej tarcie zyskacie  uznanie najbardziej wymagających gości. Chociaż to nie jest takie pewne… moje dzieci nią po prostu pogardziły! Nic to, wiecej(...)pieczemy kolejne 10 minut. Kruszonka 30 g cukru 45 g masła 55 g mąki Wszystkie składniki rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodatkowo 4 łyżki powideł śliwkowych 60 g startej gorzkiej czekolady ok. 500 g śliwek Podpieczone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi i posypujemy startą czekoladą.  Układamy połówki śliwek w pozycji półpionowej, całość posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach

Mia Cucina Sofieta
Placek drożdżowy 143

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka.   Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn:  drożdże kruszymy do ciepłego mleka   z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki(...)rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy  i odstawiamy do wyrośnięcia.  Gdy ciasto podwoi swoją objętość,  przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką.   Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Placek drożdżowy 186

Placek drożdżowy to smak mojego dzieciństwa. Taki puszysty z kruszonką. Najbardziej smakuje mi gorący ze szklanką mleka. Składniki:  1 kg maki pszennej 6 żółtek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła roślinnego 10 dag drożdży Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do ciepłego mleka  z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy(...)dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Kruche czekoladowe ciasto z wiśnią 138

Mocno czekoladowe ciasto z wiśnią. Kolejne ciasto z maślaną kruszonką, tym razem w wersji czekoladowej z dodatkiem wiśni. Do tego przepisu macie dołączony filmik z YouTube, gdzie czasami zdarzy mi się coś wrzucić. Przyznam, że nagrywanie filmów słabo mi wychodzi, bo nie mam na to warunków. Przygotowuje desery w różnych miejscach i nie zawsze jest miejsce oraz sprzęt na nagrywanie(...)więc wybaczcie za brak profesjonalizmu :) Wartości odżywcze 1 kawałka (20): 180 kcal B 4 g W 17 g T 10 g  Składniki: ciasto 200 g zimnego masła 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) masa 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony

zdrowo i aktywnie
Kruche czekoladowe ciasto z wiśnią 147

Mocno czekoladowe ciasto z wiśnią. Kolejne ciasto z maślaną kruszonką, tym razem w wersji czekoladowej z dodatkiem wiśni. Do tego przepisu macie dołączony filmik z YouTube, gdzie czasami zdarzy mi się coś wrzucić. Przyznam, że nagrywanie filmów słabo mi wychodzi, bo nie mam na to warunków. Przygotowuje desery w różnych miejscach i nie zawsze jest miejsce oraz sprzęt na nagrywanie(...)więc wybaczcie za brak profesjonalizmu :) Wartości odżywcze 1 kawałka (20): 180 kcal B 4 g W 17 g T 10 g  Składniki: ciasto 200 g zimnego masła 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) masa 2 budynie czekoladowe 4 łyżki cukru pudru (u mnie zmielony

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto jabłkowe pod kruszonką 140

Ciasto jabłkowe pod kruszonką sprawdza się o każdej porze roku i będzie wspaniałym dodatkiem podczas rodzinnych spotkań w czasie Świąt Bożego Narodzenia .   składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka kostka masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształu 1/2 szklanki bułki tartej 300 g przecieru jabłkowego lub startych jabłek(...)przepis Przecier jabłkowy łączymy z bułką tartą i cukrem . Mąkę , proszek , żółtka, szklankę cukru pudru i masło zagniatamy i wyrabiamy ciasto . Ciasto dzielimy na 3 części .Jedna schładzamy w lodówce , drugą wykładamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą  a na nią nakładamy przecier z jabłek , trzecią warstwą ciasta przykrywamy jabłka . Białka ubijamy z resztą cukru pudru , nakładamy

Smakowite Dania
Kruche ciasto z borówkami i kruszonką 925

Łatwy przepis na pyszne kruche ciasto dla całej rodziny. Słodka kruszonka to składnik, któremu bardzo trudno się oprzeć ;) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru drobnego łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła 1 jajko 400 g borówek amerykańskich lub jagód na kruszonkę: 10 łyżek mąki(...)wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem i wstawić ponownie do lodówki na parę minut. Piekarnik nastawić na 180 stopni.  Wstawić do niego spód ciasta na około 20 minut.  Podane składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, aż powstaną okruchy.  Na podpieczony spód wyłożyć borówki, posypać kruszonką.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut do lekkiego zarumienienia

wyzwania kuchenne
Proste ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem 124

kuchni krzyczy do mnie, że coś w misce stoi i chyba zapomniałam ciasto upiec. Ale nie, nie…Ciasto miało mieć swój wielki dzień rano Możecie również nastawić ciasto rano i piec je po południu. I co ważne, składników nie mieszamy po wrzuceniu do miski. Do ciasta używamy oczywiście świeżych drożdży i nie mam pojęcia, jak zachowają się tutaj drożdże(...)lodówce Ciasto Do miski wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem. Dodać rozkłócone widelcem jajka, olej i cukier Dolać ciepłe mleko i wsypać mąkę. Odstawić miskę z ciastem na kilka godzin ( u mnie cała noc) Rano ciasto wyrobić – ja wyrabiałam za pomocą robota. Wyjąć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć na to owoce i pokruszyć kruszonkę. Piec

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania