ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:116/324)

MUFFINKI Z MARCHEWKĄ, JABŁKIEM I KRUSZONKĄ 92

starta marchewka 2 łyżki płatków migdałowych  2 łyżeczki cynamonu   kruszonka    100 g mąki  50 g cukru 25 g masła A jak to zrobić:  Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre wlać do suchego i wymieszać. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Dodać(...)jabłko, marchewkę i migdały, ponownie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości.  Mąkę cukier i masło zagnieść, aby powstała kruszonka, którą posypać wierzch ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut

Kuchnia w opałach
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 174

Ucierane kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami. Posypane kruszonką pachnącą cynamonem i skórką pomarańczową. Łączy w sobie lato z jesienią. Kawałek tego ciacha podany do kawy to prawdziwa przyjemność :) 300 g mąki pszennej 170 g masła 100 g cukru dar muscovado 4 jajka 130 g jogurtu naturalnego łyżka surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek(...)mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy lekko wcisnąć je w masę. Całość posypujemy jagodami a następnie schłodzoną kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać

Mienta blog
Czekoladowe ciasto z jagodami kamczackimi 44

regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla organizmu.  Rozpisałam się ale już zapraszam na czekoladowe ciasto z dodatkiem tych pysznych owoców i kremu na bazie kaszy manny. Jest proste w przygotowaniu i pysznie smakuje z każdymi owocami. Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1  szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 250 g masła lub margaryny(...)najwyższych obrotach miksera na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowamy do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie część ciasta

Cynamonowe szczęście
Tarta z kremem karmelowym 125

Opis tarta z kremem karmelowym: Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Uwaga! Tarta jest bardzo słodka Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości. Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Karmel(...)cukru 150 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta z kremem karmelowym 99

Opis tarta z kremem karmelowym: Tarta z kremem karmelowym to przepyszne ciasto na kruchym spodzie z delikatnym karmelowym wnętrzem. Myślę, że kto raz spróbuje solonego karmelu, ten z pewnością powróci do tego połączenia. Uwaga! Tarta jest bardzo słodka Polubi ją każdy, kto uwielbia słodkości. Składniki: Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko Szczypta soli Karmel(...)cukru 150 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta czekoladowo karmelowa 292

wody 45 ml śmietany kremówki 36% + 3/4 szklanki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie formę wykładamy ciastem, nakłuwamy spód

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto z kaszą manną i truskawkami 242

ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta

Cynamonowe szczęście
Proste ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 127

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który wydobywa się z piekarnika :) Lubicie szarlotki? Musicie spróbować na spodzie drożdżowym!  Składniki: ½ kg mąki, 3 jajka, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag margaryny, sól do smaku, Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek, tłuszcz do formy. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek maki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, ½ łyżeczki cynamonu(...)wlać stopiony, wystudzony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrobić i odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Wylać gotowe ciasto na przygotowaną blachę i poukładać pokrojone obrane jabłka. Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać, posypać ciasto z jabłkami i znowu odłożyć na chwile do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 216

zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 2 jajka rabarbar Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła Jajka roztrzepać, odstawić. Drożdże rozkruszyć w misce(...)cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, olej i mleko. Na wierzch wysypać mąkę. NIE mieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie ciasto wymieszać drewnianą łyżką. Śliwki umyć, wydrylować. Składniki na kruszonkę zagnieść, tak, by kruszyła się w palcach. Odłożyć. Podłużną keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wylać do formy, na wierzch poukładać pokrojony na mniejsze

Domowa cukiernia Ewy
Drożdżowe ciasto z rabarbarem! 101

minut. 10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi swoją objętość. KRUSZONKA: - 100 g mąki - 50 g cukru - 50 g masła Zagnieść na kruszonkę. Rabarbar  Blachę wyłóż papierem. Włóż ciasto do 1/2 wysokości blaszki. Na wierzchu ułóż rabarbar, posyp kruszonką. Odczekaj 15 minut. Wstaw do gorącego pieca! Pieczemy na złoty kolor około 50- 60 minut!  Ciasto kroimy

SMYKWKUCHNI
ciasto "ballada" 169

Dawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek(...)ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka  i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i  wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kruche z rabarbarem i kaszą manną 188

ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 chowa my do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta

Cynamonowe szczęście
Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi 264

160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut do ostygnięcia. 13 Smacznego

Book of spells
Muffinki z twarogiem, gruszkami i kruszonką 614

Dziś zapraszam na muffinki z twarogiem, gruszkami i kruszonką. Przepis podstawowy pochodzi ze strony Moje Wypieki, który ja wzbogaciłam o dodatek gruszek do sera i kruszonkę na wierzchu. Wyszło mi 16 sztuk. Ciasto : 2,5 szkl.mąki pszennej   1/2 szkl. cuku 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g masła, rozpuszczonego 1 szklanka mleka 2 jajka(...)metalowych, należy je dodatkowo wysypać bułka tartą. Nie polecam papierowych papilotek bo ciężko się później odklejają od ciasta. 5. Nałożyć do foremek po łyżce ciasta (do 3/4 wysokości) i po łyżce sera z gruszkami. Posypać kruszonką. Piec około 35 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce

Kto ugości moich gości?
smaczna, łatwa drożdżówka na oleju z rabarbarem... 188

razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta z mąki krupaczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha kruszonkę(...)rozsypać na rabarbarze i lekko ją przyklepać piekarnik na 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom, ciasto piec około 50-55 minut, kroić jak będzie wystudzone - ciasto jest lekkie, kwaskowate przełamane słodką kruszonką i szybko się zjada...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię