większość z Was, u mnie również jest od lat stałym elementem deserów. Szczególnie uwielbiany jest w okresie świątecznym np. Bożego Narodzenia. Śmiem stwierdzić, że wygrywa z resztą ciast, nawet u nas a jest ich na prawdę dużo rodzajów.😆 Przepis jest na dużą blachę 37x26 c m. , także starczy dla każdego. Puszystość i sytość tego sernika z pewnością każdego zachwyci(...)Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, gdzie dałam najbardziej standardowe dodatki, czyli słodkie rodzynki. Zapewniam, że czas włożony w przygotowanie tego ciasta z pewnością wynagrodzi Wam ono smakiem i to z nadwyżką. Spód tego ciasta robiłam z kruszonki, lecz nie jest to konieczne i można wykonać placek. Wtedy nie zamrażamy jednej części ciasta. Zapraszam również po przepis na SERNIK CZEKOLADOWY
Zdrowie i pysznie na talerzudrugą moją ulubioną wersję zaraz po zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅 Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto wymagające dużo czasu i pracy, ale jest pyszne. Delikatny sernik na ciemnym cieście i chrupiącą kruszonką. Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma 22 x 27 cm) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250 g) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 żółtka 2 łyżki śmietany
KuchniaWeDwoje.plpieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto. Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku. Posypać wierzch ciasta. Piec ~50min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka
Pyry na GazProste i bardzo intensywne w smaku ciasto w którym masa budyniowa świetnie łączy się z kruchym spodem, owocami i cudownie przyrumienioną kruszonką :) Zapraszam! Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem Składniki: -ciasto: 450g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 1 jajko 2 żółtka łyżka śmietany -dodatkowo: bułka tarta do posypania 4 brzoskwinie (mogą
Tagebuch po polskutortownicy wyłożonej papierem. Porzeczki obtaczamy w łyżce mąki. i wysypujemy na ciasto. W rondelku roztapiamy 50 gram masła, następnie dodajemy wiórki i cukier, mieszamy. Tak powstałą kruszonkę wysypujemy na ciasto, następnie rozkruszamy resztę ciasta. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut. SMACZNEGO!!! K :) Przepis znalazłam na mała cukierenka, polecam
Cukier&PuderPiekłam już ciasto drożdżowe z kruszonką i z owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim. Składniki: 3 szklanki mąki 25 g świeżych drożdży ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 6 łyżek gęstego musu z dyni 90 ml oliwy z oliwek ¼ szklanki łuskanych pestek dyni Wykonanie: Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn
Mama Gotuje23x33cm.Równomiernie rozłożyć owoce. Kruszonka: 200g mąki pszennej, 120g cukru, 150g masła lub margaryny. Mąkę przesiać, dodać margarynę i cukier, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około godziny w temp. 170st. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem. Olej rzepakowy o smaku masła, który otrzymałam do testowania w tym przypadku świetnie się sprawdził
Z miłości do słodkościmąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy 26cm, ponakłuwać widelcem
Pudełko rozmaitościmąką kukurydzianą i ewentualnie cukrem. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąką, płatki, cukier, proszek, sól). Dodaj jajko, ekstrakt i chłodne masło. Wymieszaj wszystko rękami, aż powstanie ciasto jak na kruszonkę. Standardową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni. Na blaszkę wyłóż ciasto, jak najbardziej równomiernie. Na to połóż truskawki. Piecz ok. 30 minut. Pokrój
Corner With Recipespszennej 100 g cukru, najlepiej domowego waniliowego 100 g masła Wszystkie składniki rozcieramy w palcach do uzyskania mokrych okruszków. Gdy chcemy uzyskać większe okruchy wystarczy kruszonkę zgnieść w dłoni. Tak przygotowana kruszonkę można posypać ciasto lub bułeczki i upiec. Można, tak jak ja, upiec ją i przechowywać w zamkniętym słoiczku jako dodatek do jogurtu czy owoców. Taką kruszonkę pieczemy
Smakołyki Asigłównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-) Składniki (8 bułek) Ciasto 200 ml mleka(...)rąk, dosypać mąki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 h). Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce. Wszystkie składniki kruszonki utrzeć palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto wyjąć z miski, chwilę zagnieść na stolnicy oprószonej mąkę. Podzielić na 8 równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych
Słodkie inspiracjeStandardową kruszonkę robimy w proporcjach 2:1:1, czyli dwie części mąki, 1 część masła i jedna część cukru. Dodatki oczywiście dodajemy według uznania. Może to być cynamon, cukier wanilinowy, czy też różne aromaty do ciasta. (śmietankowy, pomarańczowy, cytrynowy(...)waniliowy) Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i obowiązkowo zimny tłuszcz. Rozcieramy rękoma wszystkie składniki, aż powstanie nasza kruszonka. Jeżeli ma konsystencję “piasku”, to dodajemy jeszcze 5-10g masła i rozcieramy dalej. Kruszonkę można posypać na ciasto, owoce, albo zamrozić i w chwili gdy będziemy potrzebować, odmrozić. Przeczytaj cały przepis - Kruszonka at AleTorcik
AleTorcikBłyskawiczne i przepyszne drożdżówki na mące orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z owocami i chrupiącą kruszonką. Przygotowałam je na bazie ciasta drożdżowego, z którego często piekę placek drożdżowy z owocami i kruszonką, Jest to bardzo szybki przepis, bez wyrastania, bez zaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku(...)takiej potrzeby, wystarczy chwila. Z gotowego ciasta odrywamy mniejsze kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie rozbełtanym białkiem, nakładamy konfiturę lub świeże (lub mrożone) owoce, pokrojone na mniejsze kawałki (gdy są duże), posypujemy kruszonką, ja dodatkowo posypałam jeszcze płatkami migdałów i te z dodatkiem mrożonych
Smaczne Zdrowelubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie. Składniki na dużą prostokątną blaszkę:Ciasto: 38 dag maki 22 dag cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag roztopionej margaryny 1/2 kg śliwek Kruszonka: 15 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru(...)pieczenia.2. Śliwki umyć, osuszyć, wyciągnąć pestki, przekrawać na połówki i równo rozłożyć na ciasto.3. Roztopić margarynę na kruszonkę, lekko przestudzić, dodać mąkę, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać i powstałymi grudkami posypać śliwki.4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez ok. 50-60 minut.5. Cukier puder przesiać do miski, dodać wrzątek, utrzeć łyżką i lekko płynnym lukrem polać
Apetyczna babeczkapyszne. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną kokosową. Jeśli masz możliwość, zastąp olej rzepakowy kokosowym. Ciasto przygotujesz wg tego przepisu (odłóż do zamrażarki małą część na kruszonkę). Zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż ½ szklanki(...)wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową, dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia. Ostudź. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wylej masę wiśniową i posyp kruszonką. Piecz kolejne 10-15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Ciasto z wiśniami to atrybut pewnego serialu amerykańskiego, a kto go oglądał, wie również, że uwielbiał je agent Cooper: This must be where pies go when
Qlinarnie i QlinarnieSernik, a właściwie nie sernik, nie ma w nim bowiem ani grama sera :) Jego podstawowym składnikiem jest jogurt grecki, dzięki któremu po upieczeniu otrzymujemy ciasto do złudzenia przypominające w smaku i konsystencji najdelikatniejszy sernik. A dodatek owoców lata, to moim zdaniem w tym wypadku krok obowiązkowy - bez nich ten sernik nie byłby tak pyszny. A jest obłędny! Od razu uprzedzam(...)borówki amerykańskie ) cukier puder do oprószenia Wykonanie : Kruche ciasto : Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone na mniejsze części zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć w kruszonkę, zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części, uformować
Opowieści z piekarnikaSakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, ricottą i rukolą to pyszne i wyraziste w smaku przekąski, które zrobią furorę wśród gości na imprezowym stole. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są bardzo proste w wykonaniu, a prezentują się efektownie. https://youtu.be/y9MIHDDtdOE Składniki na sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem (30 sztuk): 2 opakowania ciasta francuskiego średniej(...)attachment_9429" align="aligncenter" width="901"] Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem[/caption] Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego: Pizza Na Cieście Francuskim Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami Zupa Cebulowa Pod Ciastem Francuskim Mięso Mielone Z Warzywami W Cieście Francuskim Ciastka Francuskie Z Dżemem I Kruszonką Artykuł Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneszkolnego. Dzieci prosiły o ciasto, które będzie sernikiem i tart ą , takie 2 w jednym, koniecznie z czekolad ą, wanili ą i kratk ą . Martwiłam si ę , czy ciasto przetrzyma upały i wysokie temperatury w parku... niepotrzebnie, ciasto zniknęło szybciej niż myślałam i nie pozostał nawet okruszek. Smaku ciasta niestety nie poznałam(...)pizzico di cannella * Al posto delle gocce di cioccolato potete usare i pezzetti di cioccolato fondente. PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez
La grande e la piccola cuocaJeżeli macie ochotę na coś słodkiego, zapraszam Was na przepyszną tart ę, której nie może zabraknąć w wiosenno-letnim menu. Tarta na kruchym, kakaowym cieście z delikatnym kremem na bazie ricotty i białej czekolady z dodatkiem świeżych malin skusi niejednego łakomczucha ;) S ł odki smak białej czekolady, gorzki smak kakao a do tego soczyste(...)bianco 40 g di zucchero a velo 1 albume Decorazione 100 g di cioccolato bianco lamponi PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy kakao oraz 3 żółtka. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce ok. 30 minut
La grande e la piccola cuocacucchiai di succo di limone un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE W mikserze miksujemy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę kruszonki, dodajemy jajka i szczyptę soli. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. **** PREPARAZIONE Inserite nel mixer
La grande e la piccola cuocaszkl cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka octu Mąkę przesiać do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto do konsystencji grubej kruszonki, odstawić na godzinę do lodówki. Łodyżki rabarbaru obrać, pokroić w ok 2cm kawałki, wymieszać z galaretkowym proszkiem. Blaszkę natłuścić i wysypać bułką tartą, na dno wyłożyć 2/3 kruszonki
6nieboorzechową nutą Rolada makowa Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Złote ciasto bananowe z rodzynkami (na mące kukurydzianej) Puszysta, wilgotna babka kokosowa - niezawodne i zawsze udane ciasto Kokosowy cytrusek z kremem Sernik śmietankowy
Słodkie okruszkiszczypta soli, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml mleka, 1 żółtko, łyżka sezamu Przygotowanie: Do miski wyłożyć pokrojone masło i biały ser. Dodać mąkę i przygotować ciasto tak jak na kruszonkę. Dodać sól, wodę i zagnieść miękkie ciasto. Zrobić z niego kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować sos beszamel. Roztopić masło, dodać
kulinarnajamka.blogspot.comWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kruche ciasto z śliwkami z dodatkiem bezy i kruszonki. Bardzo smaczny placek z dużą ilością owoców. Przepis zaczerpnęłam z Kuchni Lidla. Polecam. Post Kruchy placek z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeRabarbar to hit o tej porze roku. Tym bardziej, że mój ekologiczny, prosto z ogrodniczej działki. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na ciasto. Pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępora na kolejne owoce sezonowe, czerwone mirabelki i brzoskwinie, o tej porze roku świetnie pasują do placków i ciast z owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię