SKŁADNIKI na małą keksówkę: Ciasto 300 g mąki pszennej 180 g jogurtu naturalnego 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru wanilinowego 150 g masła 5 gruszek 2 lyżki cynamonu olejek śmietankowy Kruszonki 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru PRZYGOTOWANIE: Do jednej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli(...)masła dodaję jajka, jogurt oraz kilka kropli olejku śmietankowego. Ubijam, na koniec dodaję mąkę z miski. Mieszam. Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pokrojone w słupki gruszki wkładam w ciasto, lekko dociskam. Posypuję cynamonem. Składniki kruszonki łącze ze sobą posypuję ciasto. Piekę w 180 stopniach ok 50 min do tzn. Suchego patyka. Studzę
Gotowanie Patkiidąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła, 10 dkg mąki, 10 dkg brązowego cukru, Wykonanie; Mąkę, sól(...)godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut
Anioły w kuchnirabarbarem. Przepis znalazłam na blogu Ewy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 jaja 4,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju (najlepiej w temp pokojowej) 1 szklanka mleka ( też w temp pokojowej) 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki (z górkami) proszku do pieczenia 3 łyżki octu Kruszonka: 100 gramów zimnego masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru(...)kruszonkę. Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce. Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyciągamy na blat
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadokładnie schłodzonym kruchym ciastem, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na ok.30 minut. Następnie podpiec w piekarniku ok.30 minut w temp.160*C (termoobieg), na złoty kolor.Wyjąć ciasto ale piekarnika nie wyłączać.Kruszonka:Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść dłońmi lub mieszadłem miksera do połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce.Owoce:Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki(...)masę serową, równo rozprowadzić i wsunąć z powrotem do piekarnika. Piec ok.15-20 minut aż masa serowa się zetnie.Wyjąć ciasto z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180*C.Na podpieczonej masie serowej rozprowadzić dokładnie masę truskawkową i całość posypać schłodzoną kruszonką.Podpiec jeszcze ok.35 minut. Smacznego
Smaczne Zdrowedodajemy mąkę z aromatem waniliowym, mieszamy, czekamy aż ciasto wyrośnie, pieczemy i w zasadzie to wszystko. W wersji bogatszej można pokusić się o dodatek owoców i kruszonki do czego szczerze Was namawiam:) Samo ciasto jest smaczne, wilgotne, choć mimo wszystko daleko mu do takiej idealnej puszystej drożdżówki jaką lubię najbardziej. Chyba najbardziej zadowolona byłam z drożdżowego ciasta, które przygotowałam(...)21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia. W wyrośnięte ciasto możemy na tym etapie powciskać dowolne owoce (u mnie czereśnie) i posypać kruszonką. Kruszonkę otrzymamy rozrabiając w dłoniach masło, mąkę i cukier. Blaszkę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed pieczeniem… … i po upieczeniu;) Źródło
Smaki Na TalerzuPuszyste ciasto na maślance z malinami pod kruszonką powstało spontanicznie. Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. I tak bez […] Artykuł Ciasto na maślance
Pink Envelopeciasto jest idealnym połączeniem ciasta owocowego z sernikiem. Lekkie a jednocześnie wilgotne, słodko kwaskowate, a do tego pięknie wygląda. Składniki na formę 25×25 cm/tortownicę 26 cm: 2 kostki naturalnego tofu sok z połowy cytryny 50 ml mleka roślinnego 300-400 g rabarbaru 100 ml oleju roślinnego 400 g mąki 2 banany 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Masę z tofu rozłóż w formie „kleksów” na górze ciasta. Następnie przemieszaj delikatnie całość nożem. Wierz możesz posypać cukrem, ja wykorzystałam resztki kruszonki z poprzedniego ciasta. Piecz w temp. 180 C przez 40-50 minut na środkowe półce piekarnika. Smacznego! Artykuł Ciasto z „serem” i rabarbarem pochodzi
greenscarfmargaryny, zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około
Wołowina od rekinamożna użyć innego smaku 1 łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto - Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, wiórki i szczyptę soli - wymieszać. Dorzucić zimną margarynę. Wysiekać ciasto do momentu kruszonki. Zrobić kopczyk w kopczyku dołeczek wlać żółtka. Wmieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Beza - Z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej ubić pianę na sztywno. Następnie wsypać wiórki kokosowe
Ciastka - domowe słodkościzimnego mleka lub wody Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy lub siekamy do momentu aż otrzymamy ciasto o konsystencji kruszonki. Teraz dodajemy jajko i chwilkę miksujemy. Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika. RABARBAR
Rozpustne gotowanieśrednim ogniu do momentu jak jabłka zmiękną a sok, który się wytworzy w trakcie gotowania, prawie całkowicie wyparuje.Do miski wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę. Najpierw mieszamy łyżką, a następnie palcami rozdrabniamy masę, żeby nie powstało zbite ciasto, a sypka kruszonka.Jabłka wykładamy do formy (ja użyłam formy silikonowej), a na to wysypujemy kruszonkę.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C
Anielska Kuchnia Aniwbić jajko, dodać jogurt, skórkę z cytryny. Przemieszać. Przelać do miski ze suchymi składnikami i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników. W osobnej misce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę. Papilotki napełnić ciastem, na wierzchu ułożyć połówki truskawek rozcięciami ku górze, lekko je dociskając. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć
wyzwania kuchenneMaślankowiec / Ciasto maślankowe Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem(...)suchego patyczka, nie wcześniej bo będzie zakalec :) Na wierzchu powinna być jeszcze kruszonka, to akurat wersja bez, bo masełka zabrakło ;) Kruszonka: 10 dkg masła 10 dkg cukru 20 dkg mąki Zagnieść paluszkami i posypać na ciasto
Pelusiowa Kuchniaopisie kruszonka, - w opisie lukier cytrynowy ZACZYN: drożdże rozetrzeć z cukrem, 2 łyżki letniego mleka i mąką i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem do wyrośniętego zaczynu dodać wcześniej w miseczce roztrzepane jajka z cukrem dodać przesianą mąkę, startą skórkę z cytryny, letnie mleko i letni stopiony tłuszcz mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut na najwyższych obrotach ciasto - zostawić przykryte talerzem(...)ciasto, poukładać połówki śliwek wciskając w ciasto - zostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia KRUSZONKA: 100 gram miękkiego masła, 100 gram cukru, 200 gram mąki - wyrobić palcami kruszonkę i posypać na ciasto - piec w 200C około 40 minut LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru rozetrzeć z 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką gęstej śmietany - polać lukrem upieczone ciasto.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżkami mleka lub wody do posmarowania chałki. kruszonka do chałki 1/2 szklanki bardzo drobnego cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki mocno schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki masła Wszystkie składniki zmiksować blenderem (kruszonka jest wtedy bardzo drobna) lub ugnieść widelcem i do chwili posypania ciasta przechowywać w lodówce. Najlepsza chałka z kruszonką - przepis 1. Świeże drożdże rozcieram(...)masło, wyrabiam jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.Z ciasta formuję kulę, przekładam do wysmarowanej masłem miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 60-90 minut (do czasu, aż podwoi swoją objętość). 3. Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę, chwilkę wyrabiam i dzielę na 3 równe części. Z każdej porcji ciasta formuję wałek, cienki na końcach
Cztery Fajery