ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:101/324)

Drożdżówki z serem i malinami 130

Uwielbiam! Nie tylko jeść, ale też przygotowywać, zagniatać ciasto, obserwować jak wyrasta, piecze się itd. Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które sprawiają, że ciasto pięknie rośnie. W sklepach dostępne są drożdże świeże oraz drożdże instant, które wybieramy w zależności od potrzeby i dostępności. Jeśli decydujemy się na drożdże świeże, to aby ciasto wyrosło, najpierw trzeba zrobić zaczyn, czyli wymieszać drożdże(...)wyposażonego w hak. Powinno powstać gładkie i elastyczne ciasto, jeśli klei się do rąk, delikatnie podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 60-90 minut. W czasie kiedy ciasta wyrasta, przygotowujemy kruszonkę. Roztapiamy masło i mieszamy je z mąką i cukrem

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka Sypana 338

Jest ekspresowa w wykonaniu. Jest przepyszna, krucha, soczysta… Zakochałam się w niej podczas ostatniej wizyty w Polsce. Nie omieszkałam prosić o przepis. Składników na ciasto nie zagniatamy. Lekko łączymy nadając im konsystencję kruszonki. Jabłuszka pokrywamy pianą z białek ubitą z kokosem, możemy posypać również cynamonem, całość pokrywamy kruszonką i voila – gotowe. Szarlotka jest dość podzielna, na dużą blachę(...)masła 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek Składniki na ciasto wsypujemy do misy. Łączymy je ze sobą, starając się nie zagniatać ciasta a jedynie doprowadzić do postaci kruszonki. Pianka kokosowa: 6 białek 220 g cukru kryształu 100 g wiórków kokosowych 300 ml kwaśnej śmietany 18% Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Śmietanę

Made By Mom And Son
Drożdżówka dyniowa 153

łyżki mąki, nie więcej-ja nie dosypywałam a ciasto nie było wcale rzadkie. Z ciasta uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. 4. W tym czasie przygotować kruszonkę: Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami(...)dodać 1-2 łyżki mąki. 5. Wyrośniętym ciastem mocno uderzyć o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia – powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka. 6. Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.Smacznego

UgotujmyTo.pl
Sernik bez sera 75

Znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru To wszystko zagnieść na ciasto, podzielić na 3 części. 2/3 części rozłożyć na blachę, a 1/3 zostawić na kruszonkę. Masa: 3 duże śmietany 18% 2 budynie śmietankowe(...)szkl. cukru Wszystko wymieszać, a z 6 białek ubić pianę na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając. Całość wylać na ciasto i posypać kruszonką. Piec w 180st przez ok. 1h. Autor przepisu: Marta Kasprzycka Artykuł Sernik bez sera pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto śliwkowe 125

Opis ciasto śliwkowe: Ciasto śliwkowe, do tego ciasta potrzebne są ładne, dojrzałe węgierki, z których pestka dosłownie sama wyskakuje, gdy przełamie się owoc na pół. Najlepszy przepis na ciasto w sezonie śliwkowym Ciasto pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Najlepsze ciasto śliwkowe jest z kruszonką na górze. Składniki: 200 g masła 250 g mąki 4 jajka 200 g cukru pudru(...)śliwek węgierek Kruszonka: 1/2 szklanki cukru 125 g masła 1 szklanka mąki Sposób przygotowania: Na początku najlepiej przygotować kruszonkę, ponieważ musi poleżeć w lodówce przez jakiś czas. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i cukrem. Ostudzone wstawiamy do lodówki. Masło musi być w temperaturze pokojowej. Śliwki dokładnie myjemy, suszymy i przecinamy na połówki lub ćwiartki. Usuwamy pestki. Przygotowujemy ciasto. Mikserem ucieramy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 120

budyniową, pyszne i bardzo łatwe, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 150 g masła  80 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Kruszonka: 50g mąki pszennej 50g cukru 50g miękkiego masła Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 700 ml mleka 3 łyżki masła(...)przygotowany budyń i ciągle mieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu budyniu ułożyć poprzekrajane na pół sliwki, rozcięciami do góry, aby nie puszczały soku do ciasta. Z podanych składników przygotoać kruszonkę i posypać nia wierzch naszego ciasta. Ciasto wstawić  do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 50-55 minut. Odstawić do ostygnięcia na minimum kilka

Gosia gotuje
Babka drożdżowa z czekoladą 406

ciasto drożdżowe: 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru brązowego 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko, w temp. pokojowej 1 żółtko, w temp. pokojowej 110 g miękkiej margaryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 200 g czekolady (użyłam mlecznej), drobno posiekanej 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miękkiej margaryny Składniki na kruszonkę(...)ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy palcami, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 50 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i trzymamy jeszcze przez 10 minut. 6. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy

My Culinary Art
Ciasto z porzeczkami według Siostry Anastazji 460

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto na oleju z porzeczkami według Siostry Anastazji , przepis troszkę zmieniłam , dodałam kruszonkę i zamiast jagód porzeczki i Ziarenka z Ziarenkowa Cynamonowy Raj  :)     Składniki : 300 g mąki  300 g cukru 1 cukier waniliowy  1 szklanka oleju 8 jajek 3 łyżki Ziarenek  z Ziarenkowa Cynamonowy Raj 0,5 kg porzeczek(...)mieszając mikserem. Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciast . Porzeczki umyć i odsączyć z wody na sitku. Wymieszać z cukrem i bułką tartą . Delikatnie wyłożyć na ciasto . Wierzch posypać kruszonką . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka . Ja piekę z termo obiegiem więc mój czas pieczenia jest krótszy.  Po przestygnięciu wierzch można

Sama słodycz i szczypta chili
Babeczki mini szarlotki 192

mąki pszennej1 jajko (lub 2 żółtka)200 g zimnego masła lub margarynyszczypta solipół szklanki cukru1 cukier waniliowyNadzienie jabłkowe:6-7 jabłekcynamon2 łyżki cukrubułka tarta Kruszonka:1 łyżka masła1 łyżka cukru2 łyżki mąkiSposób przygotowania:1. Robimy ciasto kruche, margarynę siekamy z cukrami, mąką i solą, dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Całość chłodzimy w lodówce przez minimum(...)minut.2. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon i cukier i mieszamy. Dokładnie mieszamy też składniki kruszonki.3. Foremki na babeczki smarujemy olejem lub masłem, wylepiamy ciastem. Nakładamy jabłka i posypujemy kruszonką.4. Babeczki pieczemy w 180 st. C przez ok 15-20 minut (w zależności od piekarnika).5. Po wystudzeniu delikatnie wyjmujemy z foremek.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 187

centymetrów i umieszczamy w misce. Zasypujemy go cukrem oraz startą skórką z cytryny   odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i delikatnie wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka w postaci grudek. Odstawiamy na bok. Wyrabiamy ciasto: masło cukier i skórkę z cytryny umieszczamy w misce miksera i ubijamy około 5 minut, aż masło nabierze puszystości. Dodajemy(...)proszkiem do pieczenia, dorzucamy cukier oraz ekstrakt. Stopniowo dodajemy do masła pod koniec dodając śmietanę. Okrągłą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Układamy wcześniej przygotowany rabarbar oraz sypiemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termo obiegiem. Pieczemy około 70 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto jest gotowe do zajadania po wystudzeniu

Kolizje Smaków
Jagodzianki z kruszonką 190

tych owoców :) Stwierdziłam więc, że w związku z tym nie może zabraknąć przepisu na... jagodzianki!. Pyszne mięciutkie bułeczki, z maślanym posmakiem wypełnione dużą ilością jagód i posypane kruszonką - polecam każdemu. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 80 g drobnego cukru 1 jajko 70 g masła Dodatkowo: 1 szklanka jagód(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko + 2 łyżki mleka Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miski wkruszyć świeże drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na około 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się

Świat Ciasta
Zawijany torcik drożdżowy z truskawkami i rabarbarem 133

Roladę kroimy na 7-8 w miarę możliwości równych kawałków i umieszczamy je w odstępach na dnie formy. Znowu dajemy ciastu podrosnąć, aż widocznie podwoi objętość . Możemy ciasto posypać z wierzchu kruszonką, lub później polukrować. U mnie w kuchni dzisiaj ta druga wersja. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C i pieczemy ciasto do suchego patyczka, 30 minut. Gdy wystygnie robimy mazy

Karo in the Kitchen
Drożdżówki ze śliwkami. 152

Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami(...)ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placuszek o grubości około 5 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C.      Przygotowujemy kruszonkę

Rozpustne gotowanie
Muffinki truskawkowe z kruszonką 115

składniki mokre maślankę, jajka i masło. Do składników suchych wlewamy mokre i pieczemy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki. Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Składniki na kruszonkę rozcieramy razem. Posypujemy ciasto. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Przepis pochodzi z tego bloga

Moja Galeria Smaku
Drożdżowe coś z malinami i kruszonką 198

użyć do tego mixera ze specjalną końcówką - tak właśnie zróbcie. 6. Taka ilość ciasta wystarczyła mi na 12 babeczek i jedno ciasto w okrągłej formie. A pro pos formy - posmarujcie ją masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. 7. Kruszonkę robi się szybko - na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy mąkę - to wszystko zbija się(...)kuruszonkowe kuleczki. 8. W foremkach mamy ciasto, na nie kładziemy umyte maliny - jak najwięcej - ja dałam po 4 i było mi mało, posypujemy kruszonką i wstawiamy do OTWARTEGO piekarnika na 20 minut, żeby ciasto podrosło. Potem pieczemy 20-25 minut tradycyjnie w zamkniętym piekarniku.  Upiekłam wczoraj, na noc przykryłam folią spożywczą, a rano nadal były świeże. Gdyby tylko Maluch

Matka Żywicielka

Proponowane wyszukiwania