waniliowy (dodałam od siebie); Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 o C. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku(...)dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce. Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na 12 kwadratów. Ciasto lepiej jest pokroić przed pieczeniem (radzi Gospodyni Weekendowej Cukierni
In my kitchentruskawek - płatki migdałów do obsypania (nie trzeba) Kruszonka: - 150g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 100g ksylitolu lub cukru - 80g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 1 czubata łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego Z powyższych składników zagnieść kruszonkę i odstawić do lodówki. Do jednej miski odważamy wszystkie suche składniki ciasta, tj.: mąkę, ksylitol (lub cukier), proszek do pieczenia(...)jogurt, roztrzepujemy. Następnie do składników suchych przelewamy zawartość miski ze składnikami mokrymi i całość mieszamy, tylko do połączenia składników. Ciasta nie wyrabiamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy połówki truskawek. Obsypujemy kruszonką i płatkami migdałów (można także posypać migdałami po upieczeniu, gdy zapomnimy... mnie tak się niekiedy zdarza...). Blachę wstawiamy do piekarnika
Smaczne Zdrowezamrażania. Łączymy rozdrobnione orzechy z kremem pistacjowym, masą marcepanową i smażoną skórką pomarańczową. Powinno nam wyjść coś w rodzaju zielonej kruszonki. Przekładamy ją do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki. 2. Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut. 3. Piekarnik nastawiamy(...)mała uwaga: piana ubita z dodatkiem kwasu cytrynowego jest trwalsza, a struktura pęcherzyków widoczna jest nawet w upieczonym serniku, po szczegóły zapraszam tutaj. 6. Na powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy
Kuchnia Prezydentowejłyżki cukrukruszonka: 100 g masła, 120 g mąki, 100 g cukruSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę (z wyjmowanym dnem) - spód równomiernie nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około(...)czasie przygotowujemy również kruszonkę. Do niewielkiego naczynia wrzucamy miękkie masło, wsypujemy mąkę i cukier. Zagniatamy opuszkami palców do momentu utworzenia się okruszków.Na lekko ostudzone ciasto wrzucamy pokrojone nektarynki, a na nie wysypujemy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 180`C i pieczemy około 25 minut - Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, choć dużo lepiej smakuje z lodami.Smacznego
Słodkie Przyjemnościsernika zdjąć obręcz tortownicy, sernik schłodzić przez całą noc w lodówceIlość ciasta w serniku jest niewielka, żeby nie przytłoczyć smaku całości, jeśli jednak jesteście fanami dużej ilości kruszonki, należy zwiększyć proporcje ciasta kruchego o połowę.Przy wyborze jabłek do sernika kierujcie się ich smakiem, najlepiej wziąć takie, które będą miały lekko kwaskowaty, soczysty miąższ. Jeśli wykorzystacie bardziej słodką odmianę owoców
Smakołyki Berenikiprzesianą mąkę, mieszamy dodajemy wyrośnięte drożdże i energicznie wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodziło od kopyści. Następnie posypujemy ciasto delikatnie mąką, odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem. Kruszonka Mąkę, olej, cukier waniliowy skórkę z cytryny wyrabiamy na kruszonkę, pod koniec wyrabiania dodajemy cukier(...)bardzo delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dwie blaszki o wymiarach 35 x 24 cm lub 1 dużą o wymiarach 45 x 40 cm, na ciasto wykładamy odciśnięty lekko rabarbar, wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Drożdżowca przygotowała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewoprzygotowania i tanie ciasto do herbatki. Specjalnie nie trzeba go zachwalać, trzeba po prostu upiec. *foremka 27*40 cm (duża blaszka) Składniki: 6 jajek duży kubek jogurtu greckiego kubek cukru 3 kubki mąki kubek oleju szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny 300 g truskawek pół puszki brzoskwiń na kruszonkę: 50 g masła(...)Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć skubiąc palcami ale nie zagniatać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zalać cienką warstwą galaretki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakruszonkę 300g mąki 120g masła 90g cukru 75g śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na sernik z wiaderka na kruchym spodzie Zaczynamy od przygotowania spodu, bowiem będzie on wymagał od nas podpieczenia. Przygotowujemy kruszonkę. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz masło. Ważne aby masło było zimne. Do miski wlewamy również śmietanę, oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy(...)dokładnie dłońmi. Możecie również wykorzystać do tego celu mikser z hakiem. Kruszonką wykładamy dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonka powinna mniej więcej równo pokrywać dno. Dno sernika na kruchym spodzie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 18 minut. Spód po upieczeniu nie musi być w uchylonym piekarniku, więc od razu możecie go wyjąć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez ok. 40 min – 1 godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta(...)drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące). Drożdżówki posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 20-25 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPyszna wiosenna tarta :). Kruche ciasto, panna cotta na bazie białej czekolady i pieczony rabarbar. Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, które po prostu uwielbiam! Tarta jest prosta w wykonaniu, choć wymaga kilkuetapowego przygotowania - najpierw pieczemy kruchy spód, pieczemy rabarbar, a na koniec przygotowujemy pyszną panna cottę. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, a tarta znika nie wiadomo kiedy...do ostatniego(...)żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 2 łyżki zimnej wody Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać jajko oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą
Opowieści z piekarnikaprzyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką . Ahhh zostają u nas na dłużej. Proste w wykonaniu, jak każde muffiny , które znajdziecie na blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru - 4 szklanki
CookYourselfprzepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy Aleksandrypuszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza jest taka jeszcze trochę ciepła. Najszybciej znika w towarzystwie kawy lub przy kubku ciepłego mleka. Jestem jedną z tych co wyjada kruszonkę a potem zabieram się za resztę ciasta:))SKŁADNIKI :1 szklankę mleka5 dag drożdży 1/4 kostki margaryny1/2 kg mąki pszennej (typ 500)1/4 szklanki cukru2 jajka1 łyżkę octu (możemy zastąpić 1 łyżką wódki(...)czasie wyciągam wkładam do przygotowanej blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) uderzam pięścią, aby ją odgazować.rozprowadzam równomiernie po blaszce przygotowuję kruszonkę rozkruszam masło z cukrem, mąką i żółtkiem i dodaję cynamon posypuję ją ciasto i odstawiam na 20 minut do ponownego wyrośnięcia nastawiam piekarnik na 180 stopni do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę
Basia w kuchniwyrośnie chwilę je wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na wymiar blaszki 26x36cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie można przygotować kruszonkę. Kokosowa kruszonka: 50 g zimnego masła 90 g mąki 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki wiórek kokosowych Masło kroimy(...)łyżeczka cukru Jagody myjemy, osuszamy na ręczniku i wsypujemy na ciasto. Całość równomiernie zasypujemy delikatnie ok. łyżeczką cukru, by owoce puściły sok podczas pieczenia. Na wyrośnięte ciasto wykładamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką. Ponownie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 30 minut Ciasto zaraz po upieczeniu nie ma silnego kokosowego
Cooking Monster