ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:131/324)

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚNIEŻNĄ POSYPKĄ 126

Dodatkowo: 2 białka  migdały w płatkach cukier perlisty Przygotowanie: Mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz kakao przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm i wykrawać dowolne kształty

Ciastka - domowe słodkości
brytyjski placek na maślance 156

kroimy w drobną kostkę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do naczynia, dodajemy cukier, jajka, olej oraz maślankę i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki. Wierzch posypujemy pokrojonymi jabłkami i rabarbarem. składniki na kruszonkę: 90g mąki 70g masła 60g cukru(...)łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: cukier trzcinowy do posypania wierzchu wykonanie: Z mąki, masła, cukru z wanilią oraz zwykłego cukru robimy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy kruszonką oraz cukrem trzcinowym. Ciasto pieczemy przez 40 min w 200 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, do tzw. suchego patyczka. (inspiracja z przepisu

Domowy Smak Jedzenia
wyjątkowy i pyszny sernik pomarańczowo-kakaowy na kruszonkowym orzechowym spodzie... 161

opakowanie, kasza manna 1 łyżka, twaróg 1 kg/wiaderko, kakao 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników w tym zimna margaryna i orzechy zmielone mikserem utrzeć ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki na godzinę forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
MARKIZY KOKOSOWE 105

cukru pudru 200 - 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto - Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtka oraz śmietanę. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około

Ciastka - domowe słodkości
KRAKERSY Z SEZAMEM 128

Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) sezam 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól oraz sezam - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki  - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać

Ciastka - domowe słodkości
KRAKERSY Z KMINKIEM 149

krakesrów) cały kminek 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól oraz mielony kminek - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki  - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać

Ciastka - domowe słodkości
KRAKERSY ZIOŁOWE 135

Dodatkowo: (dekoracja krakesrów) sól ziołowa 1 jajko - roztrzepać Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać sól ziołową - wymieszać.Następnie schłodzoną margarynę podzielić na mniejsze kawałki, dodać do mąki  - wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, do którego wbić całe jajko. Wymieszać nożem po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i za pomocą foremki powycinać

Ciastka - domowe słodkości
Jabłecznik z migdałami 273

przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też skubańca z budyniem, owoce można zmieniać do woli.  Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swój przepis na jabłecznik z migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto ze śliwkami i kruszonką na jogurcie. 183

ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowy(...)lekko większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i układamy połówki śliwek obok siebie rozcięciem ku górze. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do lekkiego zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy

Kubki smaku
Drożdżówki z serem i kruszonką 180

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół.Tak było i tym razem!Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy(...)mąka – 100 g* cukier 50 g* masło – 80 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NADZIENIE :Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.KRUSZONKA :Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.CAŁOŚĆ :Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie

Ostra na Słodko
Proste ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym 166

woli użyć papieru do pieczenia . Składniki na kruszonkę wsypać do miski i zagnieść kruszonkę. Powinna być dobrze połączona, ale sypka.Ja zrobiłam kruszonkę w Cookin Chef i wyszedł piaseczek idealny . Suche składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól mieszamy w jednej misce. Mokre składniki łączymy w drugiej misce(...)Najpierw roztrzepujemy jajka, dodajemy następnie, jogurt i mleko, a na końcu olej rzepakowy. Połączone mokre składniki wlewamy do suchych, dobrze mieszamy łyżką - do połączenia składników .Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę, wyrównujemy, posypujemy owocami i kruszonką. I do piekarnika.  Piec około 40-45 minut w 180-200 stopniach . Ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Ciasto można mrozić. Czasem warto pokusić się

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta szpinakowa z ricottą 173

zrobić tartę szpinakową? Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki), dolać wodę i zagnieść ciasto, aby było gładkie. Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Przygotowanie farszu : Mrożony szpinak rozmrozić i osączyć

Codzienne Gotowanie
Ucierane ciasto ze śliwką 139

mniej składników niż ja :). Ja oczywiście sobie dzisiaj zmodyfikowałam, ze względu na brak i nadmiar niektórych składników. Wyszło pyszne wilgotne ciasto z kwaśną śliwkową nutką. A więc ! Zaczynamy ! Składniki Ciasto: 3/4 mąki pszennej 3/4 mąki żytniej 3/4 mąki kukurydzianej śliwki (ja nawet nie wiem jaką miałam ilość, ale były śliwki upchane dość ciasno) 2/3 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki(...)naturalnego oraz łyżkę miodu i proszek do pieczenia. Ponownie mieszam ciasto. Blachę smaruję margaryną, obsiewam bułką tartą. Ciasto wylewam na blachę, układam ciasno śliwki -skórka dołem do ciasta. Posypuję delikatnie cukrem. Kruszonkę rozrabiam w misce, łącząc wszystkie składniki razem. Mają tworzyć jednolitą całość. W przypadku oleju i margaryny, konsystencje są różne. Gdy uważam że jest gotowa, rozsypuję ją po cieście

Justa próbuje gotować
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 150

Kruszonka:   pół szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek cukru 60 g roztopionego masła lub margaryny     Przygotowanie:  Z racji tego, że ciasto robi się szybko, ja zaczynam od kruszonki. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły wymieszać, dodając masło. Wyrabiać ręką, tak aby powstały gródki.     Ubijamy jajka z cukrem(...)cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.  Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Makowiec na kruchym cieście z kokosową kruszonką. 238

pieczenia - 1 łyżeczka śmietany - szczypta soli Masa makowa - gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gram Kokosowa kruszonka - 3 białka - 3/4 szklanki cukru pudru - 200 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie  Ciasto: Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając, cukier, jajka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i sól(...)najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam równo masę makową. Na kruszonkę ubijam trzy białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę makową. Blaszkę z makowcem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Bułeczki Drożdżowe "Stokrotka" 166

Takie bułeczki do odrywania, idealne do szklanki mleka, idealne by je przeciąć i posmarować masłem, albo dodatkową porcją dżemu. Jak ciasto rosło, na chwilę wpadł do domu mój syn i tylko rzucił przez ramię "Mamo, tylko nie żałuj kruszonki". No starałam się nie żałować :) Jak dokładnie wyrabiam drożdżowe pokazałam kiedyś na kilku filmikach, które możecie obejrzeć w poście(...)soli 70 g roztopionego masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii (użyłam tego domowego) Kruszonka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka roztopionego masła Kruszonkę zwykle robię w momencie, w którym ciasto mi wyrasta, często też w zamrażarce mam gotową, bo jak już robię, to robię jej więcej ;) A jak ją wykonać, widać na filmiku wyżej. Dodatkowo: Konfitura

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania