ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:137/324)

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania 145

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Zainspirowałam się pomysłem Ewy Wachowicz.  Zmieniłam proporcje, użyłam jabłek, cukru cynamonowego i przygotowałam kruszonkę (uwielbiam). Drożdżówka jest rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste. Jabłka możecie zastąpić dowolnymi owocami.   (Forma o średnicy około(...)pieczenia (jest dość lepkie i odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem cynamonowym, waniliowym oraz kruszonką. (Kruszonkę przygotować poprzez połączenie składników podanych w przepisie.) Piec około 35 minut w 180 stopniach. (Piekarnik nie powinien być uprzednio rozgrzany.) Ciasto ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Di gotuje
Ciasto z jagodami i kruszonką 205

Pyszne ciasto z przepisu Anny Starmach, który znajdziecie pod tym linkiem: Ciasto z jagodami i kruszonką.  W przepisie podanym poniżej wprowadziłam małe zmiany. Cukru dodałam tyle ile podano w przepisie, ale dla mnie to zdecydowanie za duża ilość, więc następnym razem, gdy zrobię to ciasto, to na pewno dodam mniej cukru. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej

Passions hobbies life
Drożdżówki z rabarbarem 141

się z niego konfitury- musi być owocem. Rabarbar to warzywo sezonowe  i najsmaczniejszy jest między kwietniem a czerwcem. Ja rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem z pachnącą cynamonem kruszonką. Sezon na rabarbar w pełni dlatego czas najwyższy na drożdżówki! Najlepsze wyjęte prosto z pieca, gdy są jeszcze ciepłe i pachnące. Myślę, że nic nie jest w stanie(...)yrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 równych części. Formujemy kulki (bułeczki) i układamy na blachach w sporej odległości od siebie. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Po tym czasie, za pomocą szklanki robimy w każdej bułeczce mocne wgłębienie. Bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Do wgłębień wkładamy budyń, karmelizowany rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki gruszkowe z cynamonową kruszonką 168

zmieniając tylko dodatki, np. cynamon na imbir czy migdały na orzechy. Wedle fantazji, ochoty i zaopatrzenia kuchennych szafek ;) Porcja na 12 sztuk Kruszonka: 5 dag masła 7,5 dag mąki 4 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Ciasto - składniki suche: 5 dag cukru 5 dag cukru brązowego 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru(...)stopionego masła Dodatkowo: 2 gruszki, obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę migdały (siekane, słupki, płatki migdałowe - jak kto woli) Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do lodówki na czas przygotowania ciasta. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi i mieszamy ze sobą niedbale. Dodajemy gruszki i ponownie szybko mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką do papilotek lub formy

My simple kitchen
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką. Pyszne słodko - kwaśne. 294

szybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka - 14 dkg maki - 10 dkg cukru - 10 dkg masła Dodatkowo - bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania Wykonanie(...)wbijam jajko i żółtka dodaje śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut.  W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegańska kruszonka z rabarbarem i truskawkami 236

zjeść o dowolnej porze, gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego :) Takim deserem zdecydowanie jest kruszonka z truskawkami i rabarbarem. Zdrowsza i szybsza w wykonaniu alternatywa dla ciasta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. Wegetariańska. Bez glutenu i laktozy. Może być nawet bez cukru. Zawiera za to solidną porcję zdrowych tłuszczy, sycące na długo węglowodany złożone, białko, witaminy i przeciwutleniacze, więc

Zawsze głodna!
ciasto makowe z wiśniami i śliwkami 162

Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z serka homogenizowanego 372

przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo dwa?  Składniki : 8 żółtek 150 g cukru(...)średnicy 17 cm (jeżeli ich nie macie, możecie użyć innej formy, jednak czas pieczenia może się trochę różnić od podanego poniżej). Masło, mąkę i cukier zagniatamy tworząc kruszonkę, którą posypujemy przygotowane ciasto. Obie formy wstawiamy do nagrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Aby uzyskać równe ciasto, zaraz po upieczeniu możemy

Słodkie Przyjemności
ciasto kokosowe ze śliwkami i błonnikiem... 162

gęste ciasto - tortownica 24 cm wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - do blaszki rozsmarować z połowę ciastana cieście poukładać małe śliwki bez pestek, na śliwkach rozsmarować resztę ciasta i poukładać śliwkizamiast kruszonki posypać śliwki błonnikiem i piec w 200C około 40-45 minutciasto jest po prostu smaczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kujawski placek drożdżowy (maślany) 159

jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szczypta soli 100g masła  Masło z cukrem: 100g masła 100g cukru Kruszonka: 100g masła (użyłam margaryny z wanilią) 100g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 180-200g mąki pszennej    Przygotować ciasto. Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru (aż zrobią się płynne) i kolejno z ciepłym mlekiem.  Do dużej miski(...)dodać cukier i gotować na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut. (Ja gotowałam 2-3 minuty - póki cukier się rozpuścił.) Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki połączyć i wyrobić za pomocą palców.  Schłodzone ciasto równomiernie posmarować masłem z cukrem i odstawić do wyrośnięcia na dalsze 30 minut.  Następnie placek posypać (obficie) kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec

Di gotuje
Ciasto drożdżowe / drożdżówka bez wyrastania 131

Wymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać.  2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki(...)masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
Drożdżówki z truskawkami, serkiem i kruszonką 300

jajko 90 g masła 200 ml mleka Serek: 150 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka domowego cukru waniliowego żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego Kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g masła 50 g cukru ok 300 g truskawek Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Ciepłe (nie gorące(...)mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę i masę serową. Serek: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładka masę. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach, wstawić do lodówki. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki lub ćwiartki

Smakołyki Asi
Jagodzianki, czyli bułeczki z jagodami 1577

Twój pierwszy raz z ciastem drożdżowym, zerknij jak ja robię ciasto drożdżowe, wszystkie etapy możesz podejrzeć na kilku filmikach w poście  Jak zrobić ciasto drożdżowe , tam też ostatni filmik pokazuje jak się robi kruszonkę z mojego przepisu, zapraszam serdecznie. Składniki: 500 g mąki + 2 łyżki 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 jajka 250 ml mleka(...)kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wsypuję do miski i rozcieram palcami do momentu aż powstaną takie jakby grudki. Przesypuję je do pojemnika i wkładam do zamrażarki. Kiedy kruszonka jest gotowa zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję sól, przesiewam mąkę, w której łyżką robię dołek, do którego wsypuję cukier, kuszę drożdże i zalewam ciepłym mlekiem równocześnie mieszając w taki sposób

Blondynka Gotuje
Muffiny z jabłkiem i cynamonową kruszonką 116

cynamonu nieodzownie kojarzy mi się z jesienią. Jeśli lubicie szybkie wypieki - to przepis idealny dla Was :)  SKŁADNIKI (na 12 sztuk) Kruszonka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto Składniki mokre 1 duże jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju Składniki suche 1 łyżeczka cynamonu

Moje Kuchenne Rewelacje
SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ 141

Pyszny, delikatny, lekko kwaśny, lekko słodki, kremowy i piękny. Tak określam ten sernik. Przygotowałam go na chrzciny mojej małej córeczki. Każdy był zachwycony i pytał co to za ciasto :)  ~~PRZEPIS~~ Ciasto mąka 200 g.  proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki cukier puder 4 łyżki szczypta soli masło ok. 80 g.  śmietana kwaśna 1 łyżka Masa serowa twaróg z wiaderka(...)mąka ziemniaczana 3 łyżki cukier puder do obsypania Ciasto: Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder, sól, masło pokrojone na mniejszą kostkę i śmietanę. Założyć hak do ugniatania ciasta i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą i drugą mniejszą ( na kruszonkę ). Wsadzić do zamrażarki na ok. 1 h. Tortownicę o średnicy

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania