ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:144/324)

Sernik z wiśniami na kruchym spodzie - przepis 174

się skraść pojemniczek wydrylowanych już wiśni przeznaczonych na wino. Skraść, bo każdy gram wiśni przeznaczonych na wino jest na miarę złota. Chciałam upiec z nich letnie, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką, ale mąż stwierdził, że zjadłby orzeźwiający sernik. Dopiero gdy go upiekłam powiedział, że chodziło mu o sernik na zimno. Na szczęście ten też mu smakował… Sernik z wiśniami(...)laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej wydrylowane wiśnie świeże lub z syropu Sernik z wiśniami - składniki na masę serową Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i jedno żółtko. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Jeżeli go nie mamy to szybko wyrabiamy w rękach

Pyza i Surówka
Krucha tarta z delikatnym kremem i czerwonymi owocami 182

zimno. Lato coś nam się schowało. Dlatego, aby nawet w niepogodę była pogoda polecam przygotować przepyszną, lekką, pełną czerwonych owoców kruchą tartę z delikatnym kremem.   Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 150 g masła schłodzonego 4 łyżki cukru miąższ z 1 laski wanilii 1 jajko Składniki na masę: 1 opakowanie serka mascarpone(...)laski wanilii Składniki owocowe: 300 g truskawek garść czerwonej porzeczki garść malin Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wymieszany z miąższem wanilii oraz masło. Urobić ciasto, które powinno mieć konsystencję kruszonki, dodać jajko. Urabiać jeszcze 5 minut na gładką masę. Naczynie do tarty wysmarować masłem i wylepić ciastem. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce ok 30 minut. Piekarnik nagrzać

Trufelkowo
Rustykalna tarta z jabłkami 159

łyżki roztopionego masła  1 roztrzepane jajko  Przygotowanie ciasta:  Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i 3 łyżki wody. Posiekać nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.  Na blat wyłożyć papier do pieczenia tak, aby zmieścił się 30 cm krążek

Słodka Strefa
Prosta drożdżówka z kruszonką i rabarbarem 193

Dzisiaj chciałabym Was serdecznie zaprosić do upieczenia puszystego maślanego ciasta drożdżowego z rabarbarem i kruszonką. Powoli rabarbar znika z grządek i targowisk. Warto więc dorwać ostatki rabarbaru i upiec jakieś dobre ciasto. (Znajdziesz u mnie również przepis na bułeczki z rabarbarem , kruche ciasto i placek na maślance z rabarbarem ) Bo czy jest coś milszego niż zapach ciasta rozchodzącego się

U Fiolki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 168

Blueberry Corner by "jagodzianka" Cudownie lekkie, ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jest delikatnie wilgotne i dzięki temu można go zjeść kilka kawałków na … Przeczytaj cały artykuł Post Ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Szarlotka sypana. Jabłecznik sypany. 259

tania szarlotka sypana. Z maślanym posmakiem i zapachem jabłek. Z chrupiącą, kruchą warstwą ciasta na górze i z lukrem. Na blogu są już przepisy na sypane ciasta: ciasto drożdżowe sypane z kruszonką i sypany chleb . Przepis na kruchy Jabłecznik sypany błyskawiczny. Składniki na tortownicę o śr. 24 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru(...)część). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (spód), i smarujemy 2 łyżkami masła zarówno boki tortownicy jak i jej spód. Następnie równomiernie rozsypujemy na dnie tortownicy 1/3 przygotowanego sypkiego ciasta. Ścieramy połowę jabłek i rozsypujemy je na sypkim cieście. Na jabłka, wysypujemy kolejną 1/3 część proszku, znów rozsypujemy drugą część startych jabłek i ostatnią część sypkiego ciasta, na którym układamy cienkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z jabłkami i malinami 144

czasie pozostałe 3 jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, a maliny opłukujemy. Przygotowujemy leistą kruszonkę poprzez zmieszanie łyżki mąki z łyżką cukru i łyżką oleju. Kruszonki wystarcza, aby zrobić na cieście małe ciapki, jeśli chcecie pokryć nią całe ciasto, wtedy trzeba zrobić jej więcej i wtedy też ciasto może wyjść baaardzo słodkie. Gdy mus jabłkowy wystygnie, dodajemy go do wcześniej(...)przygotowanej mieszaniny i łączymy. Ciasto powinno wyjść dość lepkie. Wykładamy je na małą tortownicę i wciskamy delikatnie w jego wierzch kawałki pokrojonych jabłek i maliny. Na koniec robimy ciapki z kruszonki. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 30-40 minut.  Znalazłam w Realu coś takiego jak długopisy wykonane z materiałów ulegających biodegradacji

Weganizm infantylny
Strucla drożdżowa z twarogiem 280

Ciasto drożdżowe, to dla jednych łatwizna, a dla innych istny potwór. Bo może nie wyrosnąć, bo po upieczeniu może być twarde, albo po prostu dla niektórych bywa zdecydowanie zbyt nudne. Dla mnie jednak, ciasto drożdżowe to zdecydowany lider w rankingu ciast. Istny król cukierniczy. Podobno – jak mówił mój nauczyciel technologii żywienia – nie można nazwać się kucharzem nie potrafiąc(...)wsypać sam cukier waniliowy. Na dobrze podsypanym blacie rozkładamy ciasto drożdżowe i rozciągamy rękoma na kształt kwadratu. Smarujemy twarogiem i zawijamy ciasto jak roladę. Przekładamy do korytka wyłożonego papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak, żeby ciasto dobrze podrosło. Możemy posypać wcześniej kruszonką przygotowaną z łyżki masła, łyżki mąki i łyżki cukru. Wyrośnięte ciasto

Jacob Tastes
Seromak 254

Dodajemy jedno całe jajko i ubijamy dalej. Do masy dodajemy po jednej łyżeczce zmielonego twarogu. Do utartej masy serowej dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Ze schłodzonego ciasta kruchego zostawiamy około 1/4 do kruszonki. Pozostałą częścią wylepiamy natłuszczoną i podsypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy masę serową. Na wierzchu rozprowadzamy pianę z białek pozostawionych

Jacob Tastes
Hand pies - ciasteczka z ciasta kruchego z sezonowymi owocami 240

jeżyny Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i dokładnie posiekać przy pomocy noża lub siekaczki do ciasta kruchego. Całość musi utworzyć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko, ekstrakt waniliowy i zimną wodę - szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folie spożywczą i schować do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość

Plate of Joy
SZYBKI PLACEK DROŻDŻOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 351

podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi mieć również baardzo dużo owoców i kruszonki:) Składniki:-3 żółtka-1/4 kostki masła-62,5g-250ml mleka-50g drożdży-550g mąki orkiszowej białej   (lub 500g pszennej)-szczypta soli-1/4 szklanki oleju-1/4 szklanki(...)przygotowaną wcześniej kruszonkę. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i cukrem trzcinowym-daję mniej do kruszonki(bardzo lubię jak chrupie na placku). Ważne żeby kruszonkę przygotować wcześniej, bowiem placek rośnie w oczach-dosłownie...Trzeba szybko działać. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle się nie klei.Kruszonka:-ok.1/2 kostki masła-mąka orkiszowa ok.1 szklanka-cukier trzcinowy lub ksylitol ok. 1/4-1/2 szklankiDo masła

Smaczne Zdrowe
Rabarbar pod kruszonką 569

Rabarbar pod kruszonką, czy też crumble z rabarbarem, to obowiązkowy deser podczas sezonu na rabarbar ! Idealne połączenie chrupiącej kruszonki i wilgotnego rabarbaru sprawia, że ciężko się od niego oderwać! Przepis ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, podsmażamy rabarbar na maśle, zagniatamy krótko kruszonkę i wrzucamy całość do piekarnika. Wiecie, że crumble to po angielsku kruszonka? Danie to stało się popularne(...)kruszonkę możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce . Ważne aby przechowywać je osobno, inaczej wilgoć z rabarbaru zmoczy kruszonkę. Upieczony rabarbar pod kruszonką przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Można podawać solo lub z dodatkiem lodów albo bitej śmietany . Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion

WegePrzepis
Sernik karmelowo-kokosowy. 214

margaryny) 1 jajko 1 żółtko      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy, aż otrzymamy ciasto o konsystencji sypkiej kruszonki, następnie dodajemy jajko i żółtko i znów miksujemy, do chwili aż otrzymamy zwartą kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy kruszonkę i dokładnie dociskamy grzbietem łyżki lub dłonią(...)Wyrównujemy łyżką i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. LUKIER: 200 g cukru pudru 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny      Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym

Rozpustne gotowanie
Pszenne bułeczki z nutką masła 137

Dzisiaj zapraszamy na pyszne pszenne bułeczki z wyraźną nutką masła. Bułeczki jakże inne od tych „dmuchanych” ze sklepu. Ciasto oczywiście na drożdżach ale z dużym dodatkiem masła, które dość wyraźnie w bułeczkach czuć. Idealne bułki pszenne na śniadanie do dżemu, twarożku, sera czy wędliny. Wierzch możecie dowolnie posypać tym co lubicie. U mnie sezam i kminek, ale sprawdzi(...)przygotowania Mleko delikatnie podgrzewamy, wkruszamy drożdże i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 min. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy masło. Rozcieramy masło na farfocelki jak w kruszonce. Dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto na 10 min. Ciasto kilkukrotnie rozciągamy i wyrabiamy ok 8-10 min. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą

Mieszam w Garnku
Kołocz Śląski Z Serem I Posypką 135

słoneczka :) Składniki na dwa ciasta wielkości blaszek do pieczenia Ciasto drożdżowe: 1 15 g mleka  12 g świeżych drożdży 335 g mąki typ 500 50 g masła   80 g jaj 10 g żółtka 35 g cukru szczypta soli  świeżo starta skórka z 1/2 pomarańczy białko do smarowania ciasta bułka tarta do obsypania ciasta przed nałożeniem nadzienia Nadzienie(...)serowego. Delikatnie rozprowadzić 10. Następnie 1/3 ciasta wałkujemy na ten sam kształt ale już cienie i przykrywamy nim ciasto spodnie z masą serową. 11. Zalepiamy dokładnie brzegi. 12. Na środku ciasta kładziemy ring/wykrawaczkę lub małą miseczkę.  Od ringu do zewnętrznej krawędzi kołacza wykonujemy 8 nacięć, tworząc 8 równych kawałków nadzianego ciasta.  Każdy z kawałków sklejamy delikatnie

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania