ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:151/324)

Kruche ciasto z truskawkami 318

Przepyszne ciasto na upalne dni i nie tylko. Jest idealnie kruche i pełne truskawek, zaś budyń dodaje całości niezwykłego smaku. Aż trudno nie sięgnąć po kolejny

Passions hobbies life
Rabarbarowy deser jogurtowy 187

rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin. Wspaniały deser na leniwe popołudnie w ogrodzie, na tarasie lub zakończenie grillowej uczty. Na pewno nie zagraża Twojej sylwetce! Po ucieranym cieście z rabarbarem i kruszonką migdałową (przepis  tutaj) , drożdżowym placku rabarbarowym (przepis  tutaj)  rabarbarowego szaleństwa ciąg dalszy! Zapraszam do przepisu! Składniki na 6 słoiczków: 300 g rabarbaru 3/4 szklanki mrożonych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik królewski 185

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik na kakaowym spodzie, pokryty kruszonką z  tego samego ciasta. Należy do serników ciężkich, wilgotnych i łatwych w przygotowaniu. Ja tym razem skorzystałam z przepisu, który znalazłam na blogu  sio-smiutki , ponieważ zaciekawił mnie troszkę inną recepturą. Sernik wyszedł bardzo fajny i polecam na wszelkie okazje. Składniki: (blacha 20x30) Ciasto: 400 g mąki

talerz przyjemności
Szkodliwy cukier 157

gorzką czekoladę, która ponad zawiera ponad 70% kakao. Poniżej kilka przepisów dla smakoszy słodyczy 😋🍒🍰🍪🍩 - przyrządź je prosto, szybko i zdrowo w domu: 🔜 kruche ciastka 🔜 ciasto daktylowe 🔜 ciasteczka jaglane 🔜 czekoladowe muffiny 🔜 ciasto z owocami i kruszonką Przy okazji tematu konsumpcji, a co za tym idzie działalnością gospodarczą - osoby posiadające własny biznes mogą stanąć przed niekoniecznie małym problemem typu kłopoty finansowe spowodowane

MintTaste
Kruche ciastka z marmoladą 2659

nadzienie do kruchych ciasteczek. Wyszły przepyszne. Naprawdę mocno kruche, wprost rozpływające się w ustach. Do ciasta, poza surowymi jajkami, dodałam też ugotowane żółtka. Taką recepturę na kruche ciasto podpatrzyłam w jednej z książek kulinarnych. Podobno te ugotowane żółtka wpływają znacząco na kruchość i delikatność ciasta. No i chyba jest w tym wiele prawdy :). Z każdym dniem ciastka oczywiście tracą(...)cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną tworzyć kruszonkę. Dodać ugotowane żółtka przetarte przez gęste sitko oraz pozostałe składniki ( z wyjątkiem marmolady oczywiście :) ) i szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć

Opowieści z piekarnika
Hummus – klasyczny przepis – jak zrobić 218

Hummus to klasyczna pasta przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej i czosnku. Świetnie będzie się nadawała do pieczywa lub pieczonej tortilli. Jest bardzo szybka w przygotowaniu i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasta kruche 172

Kruchy torcik z truskawkami       Kruche ciasto z jagodami i bezą       Ciasto wiśniowe urodzinowe       Ciasto z jagodami i kruszonką       Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie      Placek ze śliwkami

Passions hobbies life
Przepisy na dania fit 129

mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Delikatnie łączymy płynne składniki z suchymi, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy mocno patelnię, dajemy łyżeczkę masła klarowanego, i nakładamy naleśniki. Ja nakładałam po 2 łyżki ciasta na naleśniczka. Gdy pojawią się bąbelki, przekładamy naleśniki na drugą stronę. W międzyczasie kruszymy oreo i łączymy z serkami homogenizowanymi. Gdy naleśniki będą gotowe, przekładamy je kremem, układając(...)wymieszaniu zagniatamy ciasto, aż będzie tworzyło całość. 3/4 ciasta układamy w okrągłej blaszce wypełnionej papierem do pieczenia (tortownicy) o średnicy ok. 25 cm. Posypujemy mąką ziemniaczaną. Jabłka kroimy na małe kosteczki, ścieramy na tarce bądź kroimy w cienkie plasterki – jak nam wygodnie. Układamy je na cieście. Posypujemy 1 łyżką cynamonu. Pozostałe 1/4 ciasta rozsypujemy w formie kruszonki na jabłkach

Dajet
Ciasto drożdżowe z budyniem 345

kunsztowi. Ciasta drożdżowe nie wychodzą mi tak dobrze jak je. Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną wersją ciasta drożdżowego. Tym razem jest to ciasto drożdżowe z kremem budyniowym. Ciasto drożdżowe z budyniem Przygotuj dużą miskę, garnek, tłuczek do ciasta 1 , szklankę, miarkę kuchenną lub wagę, blachę do pieczenia, kuchenną ściereczkę, mikser, kubek, łyżkę, nóż do przekrojenia ciasta. Przygotuj składniki(...)ciasta mąkę. 2 Gdy doda się całą mąkę i będzie się już ciężko mieszało, ciasto drożdżowe trzeba ubić. Najlepszy do tego jest drewniany tłuczek do ciasta. Jego zaokrągloną końcówką trzeba tak długo ubijać ciasto, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pękające pęcherze powietrza. Tak wyrobione ciasto przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi

blog.moje-pasje.info
Śliwki w kruszonce 257

zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do  SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców tworząc kruszonkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i drylujemy śliwki. Połowę kruszonki wysypujemy na dno tortownicy, naciskając wylepiamy gładki spód,Na nim rozkładamy śliwki i posypujemy

Anioły w kuchni
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką 194

Uwielbiam sezonowe owoce i warzywa. Widząc śliwki w cenie znacznie niższej niż kilka dni temu szukam w głowie inspiracji na pyszne ciasto. I tak powstało- szybkie ciacho ze śliwkami idealne do weekendowej kawy Składniki: 1 szkl mleka 30 g świeżych drożdży 4 czubate łyżki cukru 500 g mąki pszennej 100 g masła (1/2 kostki) 1 szczypta soli 2 jajka Mleko(...)odstawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wkładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układam na ciasto śliwki pokrojone na ćwiartki. Posypuję kruszoną zrobioną z 100 g masła, 1 szkl mąki i 1/2 szkl cukru. Piekę w 180 stopniach przez 40 minut.     Artykuł Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Drożdżowe ciasto z jagodami 146

gładkie. Odkładamy je następnie w misce w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia.  Ciasto przekładamy na nasmarowaną masłem blachę (22 x 29 cm). Na ciasto wykładamy owoce, posypujemy kruszonką i odstawiamy jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni. Kruszonka: (duża porcja) 140 g mąki krupczatki

bistro mama
Kruche z rabarbarem i budyniem 131

kawałki. Do owoców dodać pozostałe składniki, wymieszać, odstawić. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć warstwę budyniu.  Na wierchu rozkruszyć pozostałą część ciasta, tworząc taką jakby kruszonkę.     Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Wyjąć, przestudzić. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
To był dobry rok... czyli podsumowanie roku 2016 178

stronę, gdzie można pobrać e-booka!   Mam jeszcze dla Was zestawienie 5 najchętniej czytanych postów! Waszą uwagę przyciągnęły: Dietetyczny sernik na jogurtach, rolada szpinakowa z łososiem, ciasto z brzoskwiniami i kruszonką, roladki z tortilli z łososiem i ogórkiem oraz sernik dyniowy w wydaniu fit ;)  Ostatnia, ale nie najgorsza, a najafajniejsza rzecz jaka mogła nam się przytrafić ;) Nasza rodzinka

Czerwona Porzeczka
Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem 225

się za pieczenie. W trakcie tych warsztatów przygotowywaliśmy przepisy właśnie z tej książki i wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe i pyszne. Następnie zrobiliśmy pyszne oponki serowe, chyba wszystko smażone na głębokim tłuszczu jest obłędne:) Później zabraliśmy się piernika z powidłami w marcepanie i glazurze czekoladowej

karmelowy
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 146

jednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasto z rabarbarem i jabłkami 115

Pyszne ciasto rabarbarowe, które zadowoli każdego. Pogoda na dworze nie zachęca w tej chwili do wychodzenia na zewnątrz, dlatego warto posiedzieć przez chwilę w kuchni, a

Gotuję Testuję
Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami 2552

Kruchy ciemny spód, polskie kwaskowate jabłka, słodki budyń waniliowy i chrupiącą pod zębami ciemną kruszonką z tego samego ciasta co spód. Czy to może nie smakować? Ciasto najlepsze jest następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce. Nie zdziwiłoby mnie jednak, gdyby nie dotrwało do tego czasu, jest naprawdę wyśmienite! Przepis zmodyfikowałam ze starych domowych zapisków, do których jakiś

Nastoletnie Wypiekanie
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 188

szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią

Cooking Monster
Ciasto drożdżowe z czereśniami 152

cudowna puszysta drożdżówka z dużą ilością kruszonki i tymi cudownymi owocami. Właśnie pisze i zajadam. Zazdrościsz? Zapraszam po banalny przepis na genialną drożdżówkę jak u babci. Ciasto drożdżowe z czereśniami i kruszonką Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Butik Nespresso – deser inspirowany Wrocławiem 154

tego spotkania krótki FILM , zapraszam.   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Pani Beata stworzyła przepyszny deser. Składał się z ciasta drożdżowego brioszki, chrupiącej kruszonki z cynamonu, malinowej frużeliny i kremu serowo – śmietanowego z wanilią i skórką pomarańczową. Całość nie za słodka, idealna, świetna do kawy. Do tego wyglądał kusząco i apetycznie

Mała Cukierenka
Przyjaciele i znajomi? 185

samych. Dlatego oto tak knajpa. Zaczynamy... Menu sięga do tradycji kuchni polskiej, w szczególności dolnego śląska, czyli? między innymi kluski i zrazy śląskie, żurek śląski, karp czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Czy takie potrawy można zamówić w tej knajpie? Przekonajmy się. Zacznijmy może od wystroju lokalu, wg nas jest surowy, mało przytulny a jednocześnie, idealnie pasujący do tego miejsca

Bike By Life
Jabłka w słoiku 121

słoika, nałożyć na ciasto, zapiec i... delektować się wybornym smakiem świeżego ciasta :-) W sezonie jabłkowym często nie nadążam z wykorzystywaniem jabłek na bieżąco. Piekę ciasta (np. ciasto z jabłkami i kruszonką ), wykorzystuję do deserków dla dziecka (np.  deserek dla najmłodszych ), przygotowuję tarty (np. tarta pokryta pianą ), a i tak mam wrażenie, że jabłek nie ubywa. I wtedy właśnie dużą

Wielopokoleniowo
Muffiny z truskawkami i kruszonką cynamonową 144

mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość na dokładnie 12 dużych muffinów

Pychotkaaa
Nalewka z wiśni na miodzie akacjowym z Amaretto 169

Amaretto a następnie przelewamy do butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie, Klaudia! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów

Mango Papaja
Pyszne ciasto z serem i jabłkami 228

Ciasto idealne na jesień, chociaż oczywiście nie tylko. Duża blacha zniknęła w jeden dzień, a nie mieliśmy żadnych gości do pomocy. Smakowała całej trójce potworów, a

Polska Zupa
Nalewka wiśniowa na miodzie akacjowym 99

Alkohol przelewamy przez filtr do kawy do butelek i odstawiamy na 2-3 miesiące by nabrał mocy i aromatu. Na zdrowie! *Wiśnie możemy później wykorzystać do ulubionego ciasta lub crumble z kruszonką lub jako dodatek do deserów i lodów

Mango Papaja
Zdjęcia od czytelników 117

które zamieszczam na swoim blogu. Dajecie mi ogromnego "kopa" do działania. Dziękuję i czekam na więcej.     Tarta z mascarpone w wykonaniu Justyny       Ciasto z truskawkami i kruszonką w wykonaniu Justyny       Ziemniaki po szwedzku w wykonaniu Justyny       Kawa mrożona w wykonaniu Justyny       Sałatka z brokułem w wykonaniu

Passion of Cooking
Top 7 lipca - najpopularniejsze przepisy 169

malinowe - bez maszynki, bez jajek A teraz czas na podium: 3. Drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata 2. Trójwarstwowy deser kawowo-bananowy 1. Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera Dziękuję Wam za każdy komentarz, mail, wiadomości na fanpage. Dziękuję, że jesteście, gotujecie razem ze mną, czytacie, komentujecie, rozmawiacie. Dziękuję i zapraszam

Słodkie okruszki
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 188

czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy nią porzeczki. Babeczki

Cynamonowe szczęście
Makowiec na kruchym spodzie 210

posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki podawać posypane cukrem pudrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MENU WIELKANOCNE 189

sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Sernik królewski 341

Przepis na Sernik królewski pochodzi od mojej babci, darzę go dużym sentymentem, gdyż ten smak przypomina mi dzieciństwo. Charakterystyczne dla tego sernika są dwie warstwy ciemnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 161

Kiedy przeczytacie, że do ciasta dodałam brzoskwinie z puszki w samym środku sezonu na cudne, kolorowe i soczyste owoce, pomyślicie, że to jakiś żart. Tłumaczę (się

bistro mama
BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ 363

Nawet po powrocie z „Bitwy na Smaki” nie dałam odpocząć piekarnikowi!Ciasto powstało zupełnie spontanicznie … można powiedzieć , że przy sprzątaniu lodówki ;)A , że

Ostra na Słodko
sernik bardzo smaczny bez ubitej piany kokosowo-cytrynowy na kruszonkowym spodzie... 165

minuty twaróg półtłusty, jogurt bałkański zmiksować w rozdrabniaczu i dodać do misy robota, wsypać budyń waniliowy i mieszać z 1 minutę SPÓD KRUSZONKOWY:miękkie masło - ciasto na spód kruszonkowy mikserem utrzeć na drobną kruszonkę, tortownica 24cm wysmarowana masłem, posypana tartą bułką wsypać kruszonkę i denkiem szklanki przyklepać w blaszce na ciasto wlać masę serową i piec około 55 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe 158

smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia przed włożeniem ciasta. Na środku ciasta robimy podłużne nacięcie. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.  Wierzch ciasta drożdżowego można posypać kruszonką, polać lukrem lub po prostu cukrem pudrem

prawdziwe jedzenie
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 145

zabierzcie na spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Drożdżówki z dżemem malinowym i kruszonką 133

lepiej .. 50 dkg mąki pszennej  40 g świeżych drożdży  250 ml letniego mleka  80 g rozpuszczonej margaryny  70 g  cukru  1 jajko  Kruszonka: 10 dkg mąki  7 dkg  cukru  1 cukier waniliowy 65 g rozpuszczonej margaryny 25 g  tartych migdałów BackMit dodatkowo  dżem malinowy Mąkę wsypać(...)mniejsze serca. Składać po dwa serca [ jedno całe i jedno wycięte] smarując brzeg roztrzepanym żółtkiem.W wyciętym środku włożyć dżem , posypać kruszonką.Wycięte małe serduszka można posypać kruszonką i upiec lub zagnieść ciasto ponownie i wykrawać serca.Piec w uprzednio nagrzanym do 170° piekarniku ok.35 minut

Moje domowe kucharzenie
PLACEK DROŻDŻOWY 289

jeszcze stygnie, a mojej Mamy już sfotografowane i opublikowane na moim blogu :). Według Mamy ciasto wyszło OK, choć jadła lepsze. Jeżeli lubicie drożdżowce z owocami i kruszonką, przed pieczeniem wystarczy posypać nimi ciastoCiasto drożdżowe od zawsze kojarzy się w mojej rodzinie z Wielkanocą, więc ten o to wpis traktuję, jako moją pierwszą świąteczną propozycję :).  CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 339

chyba za sprawa brzoskwiń. Przyznaję się od razu, że poczyniłam pewne zmiany: użyłam serka z wiaderka i dodałam jedno jajko więcej do masy. Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 250 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 4 żółtka 1 jajko

Mia Cucina Sofieta
Muffiny z truskawkami 126

łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi(...)foremkami. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości babeczek. Ciasto wylać do foremek. Na wierzchu ułożyć truskawki (lub inne owoce) i lekko docisnąć. Posypać kruszonką (pokruszyć ją ręką po wyjęciu z lodówki). Piec ok. 15 minut

Bullio
Muffiny z truskawkami 170

łyżki mąki 2 łyżki cukru Dodatkowo: kilka truskawek (ok. 1-2 do jednej muffinki) lub innych owoców (np. malin, borówek) Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą widelcem w dużej misce do momentu połączenia się składników. Składniki kruszonki zagnieść ze sobą ręką (do połączenia) i wstawić na chwilę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200°C. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi(...)foremkami. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości babeczek. Ciasto wylać do foremek. Na wierzchu ułożyć truskawki (lub inne owoce) i lekko docisnąć. Posypać kruszonką (pokruszyć ją ręką po wyjęciu z lodówki). Piec ok. 15 minut

Bullio
Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych 341

mnie nadal rabarbarowo.Tym razem szybkie ciasto na kefirze z dodatkiem rabarbaru i pyszną pachnącą kruszonką z otrębów owsianych z dodatkiem cynamonu.Kruszonka jest obłędnie pyszna i z pewnością wykorzystam ją do innych wypieków. Składniki: 100 g margaryny 200 g mąki pszennej 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka 150 ml kefiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kefir i zmiksować na jednolitą masę.Dodać rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Kruszonka:w miseczce zagnieść zimną margarynę z cukrem,otrębami i cynamonem.Rozkruszyć na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Piec w 170 st około 50 min do suchego patyczka

Ala piecze i gotuje
STRUCLA OWOCOWA 154

mąki 3 jajka 3 dag drożdzy olejek waniliowy- 1 łyżka cukier waniliowy- opakowanie 2 łyzki cukru 1 szklanka mleka szczypta soli 1/4 kostki margaryny słoik marmolady- u mnie wieloowocowa kruszonka: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny ew.cukier puder do posypania 1 jajko do posmarowania strucli Wykonanie: Drożdze kruszymy, ucieramy zcukrem, dodajemy ciepłe mleko. Bierzemy ćwierć kila mąki(...)utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie, odstwiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami owocowymi. Posmarowane ciasto dokładnie zwijamyw roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem do szaszłyków (upieczone

Z Majeczką w kuchni
Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy. 172

Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 100 g jogurtu naturalnego łyżka mąki łyżka cukru Składniki umieszczamy w naczyniu, mieszamy ze sobą i zostawiamy na 10 minut do poruszania.  Ciasto właściwe: 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej tortowej 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła pół szklanki cukru łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Wszystkie składniki dokładamy(...)pomarańczy 3 łyżki cukru Biały ser miksujemy z jajkiem, skórką pomarańczową i cukrem na gładką masę. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na ciasto najpierw owoce, następnie przykrywamy warstwą sera.  Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki pszennej 100 g cukru Zagniatamy i posypujemy ciasto na wierzchu.  Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika na 50 minut - musi nabrać złotego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką 144

rabarbarem i chrupiącą kruszonką skusi się każdy, dlatego warto upiec go na dużej blaszce. Bardzo podzielne, a nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia. Część mąki w kruszonce zastąpiłam mielonymi migdałami, ale smak kruszonki możesz modyfikować wg własnych upodobań smakowych. Idealne będą mielone, podprażone orzechy laskowe lub w zdrowszej wersji zmielone płatki owsiane. Składniki na ciasto (na blaszkę 36x45(...)podwojenia objętości rabarbar obrać i pokroić w 3 cm kawałki wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia. Papier z rozwałkowanym ciastem przenieść na blaszkę. Równomiernie na cieście rozsypać rabarbar i maliny, lekko docisnąć ręką. Na wierzchu rozkruszyć kruszonkę piec w 190`C 30-35 minut do lekkiego zrumienia kruszonki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chałka i bułeczki drożdżowe maślane . 90

masła 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka ciepłego mleka  60 g drożdży  Nutella  powidła śliwkowe Kruszonka: 100 g mąki  50 g cukru  50 g margaryny 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki zagniatamy , ciasto ma się kruszyć w rękach. Wykonanie : Do miski wlać cieple mleko , dodać drożdże i cukier , wymieszać i odstawić na 15 minut(...)stopni około 20 / 25 minut z wierzchu mają mieć złoty kolor. Po upieczeniu można posypać delikatnie cukrem pudrem. Bułeczki : Ciasto wałkujemy dość grubo , wycinamy koła w środku robimy wgłębienie i nakładamy po łyżeczce nutelli lub powideł , posypujemy kruszonką . Pieczemy około 15/ 20 minut . Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze troszkę inaczej więc temperatura pieczenia może być troszkę krótsza lub dłuższa

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe bułeczki z jagodami (jagodzianki) 184

szczypta soli 3 łyżki – masła lub margaryny + 1 łyżeczka do wysmarowania formy 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi 16 łyżeczek- jagody + 8 szczypt cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnego masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku, dodajemy rozkruszone drożdże, 3 łyżki cukru(...)pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy palcami, aż do uzyskania konsystencję sypkiego piasku. Kruszonką obsypujemy  bułeczki, kruszonka może spaść obok, bułeczki i tak sporo podrosną, więc będzie można  je odrywać lub kroić jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, bułeczki  wyrastają na całą powierzchnię formy. Bułeczki drożdżowe z jagodami pieczemy pół godziny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tanie, szybkie ciasto z truskawkami 1545

Jeśli lubicie truskawki i macie ochotę upiec z nimi ciasto to podaje prosty, wypróbowany przepis. Składników w przepisie też niewiele :) Składniki : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka gęstej śmietany tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem Do ubitych jaj dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem, potem(...)końcu dodać olej i dokładnie połączyć składniki Do wysmarowanej tłuszczem foremki ( u mnie okrągła o średnicy 24 cm) przełożyć ciasto ( dość gęste), rozprowadzić  równomiernie i ułożyć pokrojone na pół truskawki lekko je wciskając w ciasto Można zrobić na wierzch kruszonkę wg tego przepisu . Piec ok. 45-50 min. w temp. 180*C W sezonie jagodowym wykorzystam ten przepis

Proste Potrawy
Ciasto drożdżowe z owocami lata 153

rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Ciasto drożdżowe z owocami lata Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 duże

Kulinarne przygody Gatity
Pulchne drożdżówki z truskawkami 124

świeżych drożdży 4 łyżk i ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej  albo tortowej 5 żółtek 100 g cukru  1 łyżka cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności 250 ml)   100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder(...)czasie, gdy ciasto sobie rośnie opłukać i oczyścić owoce- truskawki pozbawić szypułek i  pokroić. 5.Przygotować kruszonkę – wszystkie składniki włożyć do miski, zrobić kruszonkę rozcierając palcami masło z mąką i cukrem. 6.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Przed tą czynnością najlepiej wysmarować olejem ręce wtedy ciasto się w ogóle nie przykleja się do dłoni.  Z każdej części

Kubki smaku
DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ 166

Klasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ...  cóż chcieć więcej?  Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ...  W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży(...)mikserem z hakami).  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie dodać żurawinę, wymieszać. Następnie wyłożyć je na blachę, na nie wyłożyć odsączony na sicie rabarbar. Posypać wierzch kruszonką wymieszaną z płatkami migdałów, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45

Walijskie Pichcenie