Szarlotka z kruszonką i bezą 215bezę.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.Szarlotka z kruszonką i bezą.Szarlotka z kruszonką i bezą.Szarlotka z kruszonką i bezą.inspirował blog Myszka piecze
Grahamka, weka i kajzerka
Drożdżowe z rabarbarem 178ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 25 gram drożdży 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 50 gram masła szczypta soli rabarbar kruszonka: 50 gram mąki 25 gram cukru 25 gram masła Przygotowanie: ciasto: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, mieszamy z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)solą. Dodajemy rozczyn, ubite jajko i masło. Wyrabiamy kilka minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość, do 1 h. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rabarbarem, cukrem waniliowym i kruszonką. Pieczemy 40-50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra - dół. kruszonka: masło ucieramy z cukrem i mąką, aż powstaną
Życie zaczyna się w kuchni
Tarta z jabłkami i kruszonką 239czas żebym zamieściła post z przepisem na tartę. Składniki:1. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki imbiru 125 g masła łyżka śmietany 2. Nadzienie 5 jabłek skórka otarta z 1 cytryny ew. sok z 0,5 cytryny 3. Kruszonka 4 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 8 łyżek mąki(...)lekko kwaskowe, dlatego jeśli po uduszeniu ich smak jest zbyt słodki, dodaję sok z połowy cytryny, mieszam i wyłączam gaz, po czym przygotowuję kruszonkę łącząc wszystkie składniki i ugniatając je w jednolitą masę. Gdy samo ciasto lekko się upiecze, wyjmuję je z piekarnika i przekładam na nie równomiernie układając jabłka, a na wierzch, na cała powierzchnię tarty kładę kawałeczki kruszonki
Taste Of My Day
MAŚLANY JABŁECZNIK JAK U BABCI 515Pamiętam do dziś smak jabłecznika Babci. Na kruchym spodzie, z kratką, z kruszonką, a do tego na swojskim masełku. Przepyszna. Dziś dziele się z Wami tym przepisem, abyście i Wy mogli poczuć ten smak. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 5 żółtek szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 szklanki musu z jabłek(...)proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać dodać żółtka i cukier zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki. po 15 minutach wyłożyć rozwałkowana połowę ciasta na blachę, na nie wyłożyć jabłka ,a na wierzch z pozostałego ciasta zrobić kratkę. Można do tego jeszcze posypać kruszonką. Zapiekać w piekarniku ok 40-45 minut
Z Majeczką w kuchni
Lekko migdałowy sernik z rabarbarem i kruszonką 353Fantastyczny sernik, który zachwyci Was idealnym połączeniem kwaśnego rabarbaru z utrzymaną w migdałowym klimacie masą serową i pachnącą masłem kruszonką. Pycha! Jeżeli jednak wolicie uzyskać inny smak sernika, bo z jakichś powodów migdałowy Wam nie odpowiada, nic nie stoi na przeszkodzie, aby do masy serowej dodać np. ziarenka wanilii ( ewentualnie aromat waniliowy ), skórkę otartą z cytryny lub z pomarańczy - każdy(...)łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż powstanie kruszonka ( można również szybko wyrobić kruszonkę dłońmi ). Naczynie z kruszonką przykryć folią spożywczą
Opowieści z piekarnika
Biszkopt z jabłkami i kruszonką! 209Szybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto :) Składniki: -4 jajka -1 i 1/2 szklanki cukru -2 i 1/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3-4 jabłka -100 g. masła lub margaryny -odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Jajka, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Miksować(...)masę biszkoptową. Na koniec zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się zarumieni). Placek można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Magia jedzenia.
Ciasto drożdżowe bez wyrastania z rabarbarem 204Niestety ten weekend miałam bardzo zajęty więc postanowiłam wypróbować wreszcie przepis na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrastania, który w poczekalni leżał już od dłuższego czasu. Ciasto pomimo, iż rośnie dopiero w trakcie pieczenia jest dobrze wyrośnięte, owoców przynajmniej tych, które puszczają mniej soku można położyć naprawdę dużo (według mnie 1 kg rabarbaru to nawet nieco(...)soli, cukier, jajka i rozmieszać dokładnie.Następnie dodać mąkę, olej i wszystko połączyć.Ciasto wyłożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto gęsto ułożyć rabarbar odsączony z soku, a następnie posypać kruszonką.Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 50 min. przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować
Mix smaku
Szarlotka z kruszonką 352jest jeszcze bardziej chrupiąca. Podczas pieczenia pięknie pachnie w kuchni :). Prosta w przygotowaniu, bez prażenia jabłek. Do szarotki użyłam mąki krupczatki, dzięki temu spód ciasta nie rozmiękł i ładnie się upiekł. Pyszna, aromatyczna szarlotka z kruszonką, bardzo polecam… Szarlotka z kruszonką Składniki: 100g migdałów lub orzechów włoskich, laskowych 500g mąki krupczatki 150g cukru pudru 300g masła 2 żółtka(...)Migdały zemleć. 2. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym. Dodać masło i posiekać nożem (schłodzone masło można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami). Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. 3. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać zmielone migdały i zagnieść. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Jabłka obrać
Mała Cukierenka
Serniko – Brownie z Jabłkami, Karmelem i Kruszonka 223Dlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej? Dla mnie bomba, zarówno smakowa jak i ta kaloryczna. Słodkości pod dostatkiem. Składniki na brownie
Made By Mom And Son
Ciasto uniwersalne. Tym razem z morelami 179wersje z owocami, które można zmieniać w zależności od pory roku. Bardzo lubię dodatek kruszonki, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ogólnie przecież wiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche babeczki z budyniem 300podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy i dokładnie mieszamy. Schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na drobną kruszonką. Dodajemy żółtka i śmietanę – wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Szklanką lub foremką wykrawamy krążki i wylepiamy nimi foremki. Ja użyłam silikonowych, więc
mojewypiekiinietylko
Polvorones - migdałowe, kruche ciasteczka 275ciastek Przygotowanie: Przy pomocy robota kuchennego rozetrzyj cukier z roztopionym smalcem lub miękkim masłem. Dodaj mąkę, migdały, cynamon oraz kardamon i wszystko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto na tym etapie będzie przypominać kruszonkę. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i zmiksuj. Woda ma za zadanie zlepić nasze okruchy. Ja miksowałam chwilkę, po czym przełożyłam ciasto (jeszcze w okruchach) na kawałek
Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z rabarbarem i serem 146Śmiem twierdzi, że to drożdżówki idealne. Ciasto wyszło nieziemsko mięciutkie i puszyste i zachowuje świeżość do 5 dni! :) Kruszonka na bazie cukru kokosowego to też strzał w dziesiątkę :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki (8 sztuk(...)sól. Wyrośnięty zaczyn wlej do mąki, dodaj masło i jajko. Wymieszaj składniki, a następnie wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Z podanych składników zagnieć w miseczce kruszonkę. Rabarbar wrzuć do rondelka razem z cukrem i skórką z cytryny. Wymieszaj i podgrzewaj na średniej mocy około
Delicious Place
Kruche maślane ciasto 185dodajemy odrobinę masła. Trochę kruszonki zostawiamy do posypania, resztę uklepujemy na dnie blachy, nie smarujemy niczym, bo ciasto jest tłuste i nie przykleja się. Na ciasto wykładamy np. masę owocową, wygładzamy i posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 ˚C. W moim przepisie użyłam dżemu dyniowo - pomarańczowego
Życie zaczyna się w kuchni
Muffinki bezglutenowe z jagodami 224cukier. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, wanilię. Delikatnie wymieszać w kilku ruchach. Nakładać do papilotek po łyżce ciasta, dodawać po trochu jagód i dokładać odrobinę ciasta (do 3/4 wysokości papilotek). Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w 180 stopni
Humanistka w kuchni