Sezon na truskawki tuż,tuż..więc proponuję ciasto z galaretką truskawkową bez pieczenia! Przypomina popularnego 3-bita,tylko zamiast masy krówkowej użyłam truskawek.Przeglądając przepisy natknęłam się na zdjęcie takiego ciasta,nabrałam na nie ochoty i zrobiłam! Składniki i proporcje dobrałam sama i muszę przyznać że wyszło przepyszne!! Składniki na małą blaszkę: herbatniki-ja potrzebowałam 32 ciastka 2 budynie(...)waniliowe z cukrem 2 szklanki mleka 0,5 kostki margaryny 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe 2 łyżki cukru pudru 300 ml śmietany krem ówki 36% czekolada mleczna do dekoracji Budynie gotujemy na 2 szklankach mleka.Do wrzącego jeszcze budyniu dodajemy margarynę,wyłączamy gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia się margaryny. Gorącą masę wylewamy na rozłożone na blaszce herbatniki.Na
Przepisy mojej mamyPrzepyszne, chrupiące, kruche, delikatne, wyraźnie maślane, nie dominuje w nich jednak posmak masła z orzechów. Całość dopełniają groszki czekoladowe. Znalazłam w lodówce krem z nerkowców - szukałam musztardy. Przeleżał zapomniany od grudnia. A dziś - na czerwono wpisana w kalendarz kuchenny, zaplanowana kawa z teściami, preludium do zbliżającego się święta dziadków. Prezent od wnuczki spakowany, ciasteczka eksperymentalne stały się(...)gładki krem, przez około 2 - 3 minuty. Wbijamy jajko i miksujemy kolejna minutę. Odkładamy mikser, przesiewamy na raz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypujemy groszki czekoladowe i mieszamy całość łyżką bardzo dokładnie, aż uzyskamy jednolitą, gęstą, zwartą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( ja używam podkładki silikonowej ), z ciasta formujemy w dłoniach
Kronika PiekarnikaSkładniki: 3 marchewki, ok. 370 g 100 g śliwek suszonych 130 g płatków owsianych 4 jajka 2-3 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
czarrna od kuchniEkspresowa i prosta Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Składniki Herbatniki maślane ok. 250g Powidła śliwkowe ok. 280g Migdały w płatkach, 2 garście Bezy kilka sztuk z
Kulinarne PrzebojeCiasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blaszkę na papier do pieczenia. Trzeba zachować odstępy bo ptysie rosną. Polecam robić nieduże ptysie.Piekarnik nagrzewam na temp 190 stopni góra dół , wstawiam blaszkę i piekę 25-30 minut. Nadzienie: Serek i pastę pomidorową mieszam w misce. Przekładam do rękawa cukierniczego. Ptysie jak ostygną nacinam, wyciskam krem, układam plastry ogórka, łososia, oliwkę
wesoła kuchniaznajdziecie później w cieście na oponki i w samych oponkach. Ekstrakt waniliowy zastąpić możecie cukrem waniliowym. Smażcie oponki na średnim ogniu z tendencją do małego. Ważne by oponki się nie spaliły a fajnie nam wyrosły i upiekły się w środku. Lubisz słodkości na bazie sera białego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym . The post
mecooksTiramisu w kolejnej III już wersji, myślę iż ostatniej. Ta jest bowiem idealna. Choć poprzednia też była super, to ostatnio (sama nie wiem dlaczego
Smaczne Zdrowechochli ciasta. Smażcie do momentu gdy rant naleśników zrobi się złotawy (ok 1-3 minut, na średnim ogniu) i wtedy przewróćcie na drugą stronę i smażcie jeszcze ok 1,5 minuty. Możecie je podawac zarówno na ciepło jak i na zimno jak i we wszelakich formach (ja składałam w trójkąty). Mi najbardziej smakowały podane z kremem czekoladowym (cienka warstwa
Szybko Tanio Smaczniemieszamy. Ciasto nakładamy łyżką-raz jasne,raz ciemne do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy około 25 minut do suchgo patyczka w temp 180 stopni. Studzimy. DEKORACJA Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno .Odkładamy trochę śmietany do białych elementów około 2 łyżki ,do reszty dodajemy barwnik spożywczy i miksujemy (ja używam barwniki w proszku) Czerwonym kremem robimy szprycą dużą rozetę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzupami, kremami, napojami i kruszeniem lodu. Pojemność szklanego kielicha to 1500 ml. Pokrywa blendera wyposażona jest w miarkę do odmierzania składników. To bardzo stylowy niezbędnik kuchenny każdej Pani domu. Elegancki, z podświetleniem ledowym, płynną regulacją prędkości sprosta nawet najtrudniejszym wyzwaniom. Z wykorzystaniem blendera stojącego z linii Amica IN przygotowałam koktajl idealny na jesień. Smakuje jak ciasto marchewkowe i zawiera wiele
Moja smaczna kuchniaSkładniki na 7 babeczek o średnicy 11 cm: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka zimnej wody nadzienie
czarrna od kuchniCiasto michałkowe. Składniki Biszkopt kakaowy (wg. tego przepisu) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 x śmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej śmietan fix. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i pokruszonymi cukierkami. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go wcześniej przygotowanym kremem
Pani domowaciasto posiekać i szybko zagnieść . Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki) Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan, sok z cytryny , migdały, skrobię i śmietanę. Etap III - Pieczenie Wyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce dżemu, następnie wlewamy krem. Na wierzchu układamy
Wylizany RondelSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mrożonych jagód
czarrna od kuchniNie mam ani talentu do tortów, ani dekoratorów do zdobienia, którymi bym nie rzucała ze złością po całej kuchni :))) a przy wykonaniu tego rzucałam i
Kolorowy PrzepisownikPrzepis nagrodzony na portalu Przyślij Przepis w konkursie na film kulinarny :) Składniki: biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
czarrna od kuchniPiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !wymieszana z ciastem podobnym do naleśnikowego. Różne źródła różnie podają ale według mnie kapusta lepiej żeby była podgotowana wtedy placki są delikatniejsze i miękkie. Smaży się je bardzo prosto i nie przyklejają się do dna patelni, nie rozpadną na patelni. Podać je można z sosami, jako dodatek do mięsa czy również ze śmietaną. Ja podałam z kremem z trybuli
Moje Małe Czarowanieciasto na osolony wrzątek. Kładłam małe porcje, maczając łyżkę we wrzątku. Pamiętajcie,że kluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam na nim kluseczki. Kluseczki były pyszne. Smacznego! Wyśmienicie pasują również do zup krem ZUPA
potrawyregionalneciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki na krem: 600 ml śmietanki
Panda i jej światzupa krem pieczarkowa, ale dojeżdżając do domu zmieniłam zdanie:D Smażone gnocchi w sosie pieczarkowym SKŁADNIKI kilka ziemniaków pół objętościowo mąki tortowej sól 1 jajko 2 piersi z kurczaka pieczarki 400ml śmietany 12% sól, pieprz,cebula pestki dyni, masło, świeża pietruszka Zmielone ugotowane ziemniaki umieszczamy w dużej misce i dosypujemy mąki i jedno jajko. Ugniatamy ciasto i robimy
MarciochaKucharzyciasto urośnie, ale przede wszystkim w górę). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie przekroić w poprzek. Jeśli ciastka wystygną przed krojeniem będą się bardziej kruszyły i trudniej będzie je ładnie przekroić. Przekrojone ciastka przygotować tak, by po napełnieniu spodu kremem od razu można było przykryć ciastko
Trzeci talerzkoła ciasta i cienko rozprowadzić na ok. 0,5 cm grubości. Piec ok. 10 – 15 minut w 170 stopni Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć. Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio. Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana
Jadło i czytadłoRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 2, 5 szklanki jagód 1 serek mascarpone 250 g 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę. Na tarteletki wykładamy jagodowy krem, dekorujemy jagodami. Wkładamy
Humanistka w kuchniEkspresowa i prosta Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Składniki Herbatniki maślane ok. 250g Powidła śliwkowe ok. 280g Migdały w płatkach, 2 garście Bezy kilka sztuk z
Kulinarne PrzebojeTiramisu-szczypta Włoch w waszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych. Zapraszam ;-) Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy
SMYKWKUCHNIszczypte soli, I dodajemy make, energicznie mieszajac do polaczenia. Jajka ubijamy po ostudzeniu ciasta. Szpryca nakladamy ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 C, pieczemy 25-30 min. Po wyciagnieciu eklerek z piekarnika, rozcinamy na pol, kiedy jeszcze cieple. Krem: Gotujemy budyn smietankowy. Po ostudzeniu laczymy z maslem I 2 lyzkami cukru pudru. Krem wkladamy
Smaki Edytycukru z wanilią 1 łyżka oleju 90 g. mąki pszennej 2 łyżki syropu wiśniowego ok 1/3 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (najlepiej takiego ) Polewa 100 g. mlecznej czekolady Krem 250 g. mascarpone 80 g. czekolady gorzkiej 80 g. czekolady mlecznej Nadzienie 1 upieczona pokruszona babeczka 1/3 szkl. syropu wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl. wody Dekoracja 9 wiśni(...)miksuj jeszcze przez minutę. Barwnik rozmieszaj w syropie wiśniowym. Do masy jajecznej dodaj olej, rozmieszany barwnik i po trochę przesianej mąki, mieszaj delikatnie łyżką. Gdy wsypiesz resztę mąki i ciasto będzie jednolite kolorystycznie, rozłóż ciasto łyżką na dziesięć zagłębień w blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-16 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu wyjmij z blaszki
Delicious PlaceSernik w Dniu Wszystkich Świętych jest wypiekiem oczywistym w moim rodzinnym domu. Upraszcza to mą rolę, gdyż dylemat dotyczy tylko tego, który z przepisów, tym razem. Wybór rodzaju ciasta - odpada. Zdarza się, że obok sernika w tym dniu pojawia się jeszcze słodki sąsiad, najczęściej w formie piszingera lub kruchych ciastek. W tym roku zabrakło czasu. Na stole jednak nieśmiało zostały(...)jasny. Nie dominuje w nim żadna nuta, poza smakiem dobrego sera. Upieczony na spodzie z herbatników, co skraca znacząco procedurę przygotowania. Ogółem po pół godzinie używania miksera i blendera ciasto jest w piekarniku. Wykonanie jest banalnie proste, w skali trudności 1- 5, nadaję mu z całą odpowiedzialnością 1 . Ale - jest ale. To przepis wyłącznie dla miłośników serników kremowych
Kronika Piekarnikaniego;)). I wiecie… wyszły pyszne:) Na 12-14 sztuk: 1 szkl. wody 60 g masła 170 g mąki 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli morskiej 4 jajka Krem: 1 i 1/2 szkl. śmietanki tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 1 op. śmietan-fixu Lukier: 130-150 g cukru pudru 1 łyżka kawy zbożowej(...)wody W rondelku o grubym dnie umieszczamy wodę, masło, cukier oraz szczyptę soli. Doprowadzamy całość do wrzenia. Wsypujemy mąkę i cały czas bardzo energicznie mieszając, gotujemy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od boków naczynia. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie wbijamy po 1 jajku i mieszamy (lub miksujemy na najmniejszych obrotach miksera) do połączenia. Przygotowane ciasto przekładamy
Smaki Na TalerzuDwukolorowe ciasto z truskawkami bez pieczenia to kolejna propozycja na pyszne ciasto w sezonie truskawkowym. Delikatne, kremowe i mało pracochłonne ze względu na użycie gotowych biszkoptów ladyfingers, czyli tych podłużnych. Polecam serdecznie :) Składniki: biszkopty ladyfingers (ok 24 szt) Masa śmietankowa: 250 g mascarpone 500 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy(...)Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) do kremu i ponownie zmiksować. Połowę masy odłożyć
Kocham..lubię..gotuję..łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżki kakao +biały rum i woda na poncz (w wersji bezalkoholowej poncz można zrobić z wody i soku z cytryny) Składniki na krem z truskawek: 1 szklanka musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) 3 łyżeczki mąki zmiemniaczanej 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru pudru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jakie(...)kakao mieszamy dokładnie razem i przesiewamy do miseczki. Kiedy jajka są już dobrze ubite delikatnie mieszamy z nimi suche składniki (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się
Ciastkozercyokoło 8h. 2. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku (około 20 min). Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj 4 łyżki miodu i olej kokosowy, wymieszaj. Po ostudzeniu kaszy zblenduj na jednolity krem. 3. Z namoczonych rodzynek odlej wodę, zblenduj na jednolitą masę razem z miodem (2 łyżki), kakao, olejem kokosowym i masłem orzechowym. 4. Wyłóż blachę herbatnikami, wyłóż masę ciemną, przykryj herbatnikami(...)garnuszka, rozpuść razem na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. (Nie doprowadzaj do wrzenia). W przypadku kiedy polewa nie wyjdzie jednolita, odstaw ją do przestygnięcia i zblenduj. 7. Polej ciasto polewą (wyjdzie gruba warstwa), wstaw do lodówki (najlepiej na noc). WARTOŚCI ODŻYWCZE
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasniską kalorycznością oraz są lekkostrawne. Składniki: szklanka puree z dyni (około 220 gram, dynię pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie blenderujemy na gładki krem) 4 łyżki cukry trzcinowego szklanka płatków owsianych 2 jaja 3 łyżki mąki orkiszowej łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów owsianych łyżka siemienia lnianego pół szklanki nasion(...)czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut. Następnie
Mango Papajawyciśnięcia użyłam dekoratora Tupperware, który otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru, 25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło(...)przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao. Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na masę cygaretkową. Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło. Krem: budyń śmietankowy, 250 ml mleka, 2/3 szklanki cukru pudru
Z miłości do słodkościmleka; 64 g) 6 dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa (warto wzbogacić malinówką) Krem z palonej białej czekolady: 600 ml śmietany kremówki (30%) 500 g mascarpone 300 g białej czekolady 2 czubate łyżki dżemu malinowego 2 płaskie łyżki żelatyny 300 g malin (mogą być mrożone) świeże kwiaty(...)miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i malinowy proszek budyniowy należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli, stopniowo, dodawać partiami mieszając szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i razem z formą upuszczamy na podłogę
Poezja smakuTort chałwowy z orzechami przygotowałam z okazji urodzin mojej mamy. Ona bardzo lubi chałwę, więc tort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem. Ciasto jest bardzo proste. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Tort chałwowy udekorowałam zmielonymi orzechami. Ważne jest, aby tort przygotować(...)tortownica o średnicy 22 cm) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 140 g cukru (2/3 szklanki) 90 g mąki (2/3 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 140 g masła (2/3 kostki) 1 budyń 35 g cukru pudru Dodatkowo: 250 g chałwy orzechowej ¾ szklanki obranych fistaszków Przygotowanie: Ugotować budyń z godnie z opisem
KuchniaWeDwoje.plmusiałam się szybko uwinąć z pieczeniem tym babeczek. Wyszły idealne. Ciasto z tego przepisu jest wybawieniem dla niespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 1,5 szklanki(...)pieczenia, mieszamy. Wlewamy rozpuszczony miód z masłem, miksujemy, dodajemy ubite białka i posiekaną żurawinę, mieszamy całość, najlepiej silikonową łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 160 C z termoobiegiem około 25-30 min. Po ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy kolorowymi posypkami. Jak zrobić lukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrem czekoladowy do nadziewania lub marmolada, jabłka itp. Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek. Wlać letnie mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Dołek zasypać odrobiną mąki z miski, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży na ok. 15 minut pod przykryciem. Dodać jajka, pozostały cukier oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, powinno być jednolite
Kulinarne przygodyCzas czytania: < 1 min Zupa chrzanowa jest po żurku kolejną propozycją zupy na stół wielkanocny. Można podać ją z gotowanym jajkiem, rzeżuchą czy grzankami. Chrzanowa
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejna wersja zupy botwinkowej, tym razem z kaszą jęczmienną i serkiem kozim. Warto wypróbować tę wersję, zupa w smaku jest nieco inna
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejny przepis na zupę dyniową tym razem z pomidorami, ostrą papryczką chilli i pysznymi prażonymi orzechami włoskimi. Pomidory w połączeniu z dynią
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy idealna dla zapracowanych! Zupa jest wyjątkowa dzięki smażonej skórce pomarańczy, imbirowi i dodatkowi mleczka kokosowego. Wszystkie te
SprawdzonaKuchnia.plostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie łącząc wszystkie składniki ze sobą. Przelewamy do blachy o wymiarach około 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut. Krem : Masło utrzeć
cucinaredeserów i ciast. 1 awokado 1/2 cytryny 1 mango 1 łyżka kakao 3 łyżki miodu płynnego 300 g jogurtu greckiego melisa czekoladowe słupki 7 ciastek kakaowych Ciastka kruszę i przekładam do trzech szklanek. Awokado obieram, dodaję kakao, sok z cytryny, miód i miksuję blenderem. Mango obieram i też miksuję blenderem. Do szklanek przekładam jogurt grecki, na to krem czekoladowy, mango
wesoła kuchniaPomroy Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszona kapustą Oponki serowe - prosty przepis Galaretka z kurzych łapek Dużą popularnościa cieszyły się również przepisy na domowe przetwory: pikantny sos pomidorowo-paprykowy, młoda kiszona kapusta, ogórki kiszone na solance kołobrzeskiej, kiszone cytryny itd... Dla mnie osobiście największym odkryciem smakowym 2017 roku była kiszona marchewka i smak kremu z Marakuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto będzie 'odchodzić od rąk'. Uformować okrąg. Jako podkład do pizzy zawsze dajemy ketchup, na to ulubione składniki: papryka, pieczarki, kiełbasa, kukurydza (wszystko w zależności od tego co lubicie). Na samą górę potrzeć ser i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec około 15 minut. Zajrzyj również: 1. Piersi z kurczaka inaczej - czyli siekane kotlety 2. Rozgrzewający krem pomidorowy
My World by Dagmara RekDelikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Składniki na orange curd: 70 gram masła 2 duże jajka 100 g drobnego cukru sok z 2 pomarańczy starta skórka z 2 pomarańczy Przygotowanie kremu: Masło roztapiamy
Życie zaczyna się w kuchniWyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części, uformuj z każdej bułeczkę i układaj na blasze do pieczenia w sporych odstępach - przykryj bułeczki ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika. 5. Piecz 8min w 210*C. Masa marcepanowa: 1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie, regulując gęstość masy wodą (powinna mieć konsystencję rzadszego kremu). Śmietana: 1. Śmietanę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWylepić ciastem, dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 10 minut, aż się zarumienią. Wystudzić i delikatnie wyjąć z foremek. Przygotować nadzienie: połowę mleka zagotować z masłem, w reszcie wymieszać mąkę ziemniaczaną, cukier, kokos. Wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Wtedy dodać białą czekoladę i połączyć. Gorącym kremem nadziewać tartaletki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać foremką ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Wystudzić. Smacznego! A już jutro, jeśli nie wydarzy się nic niespodziewanego, pojedziemy na targ. To cała wyprawa - pięćdziesiąt kilometrów w jedną stronę! Główny cel - krwiste pomarańcze i krem kasztanowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkiem zielonej cebulki można jeść z sosem sojowym (będzie bardziej azjatycko) albo z sosem czosnkowym (bardziej swojsko). Ja zupełnie przypadkiem potraktowałam je (zamiast grzanek) jako dodatek do zupy kremu. Jej też zrobiłam zdjęcia i pewnie niebawem pojawią się na blogu :) fot. Arkadiusz Kornacki Składniki: 1 szklanka mąki ½ szklanki gorącej wody 1 pęczek zielonej cebulki pieprz(...)sól Przygotowanie: Proporcje mąki i wody powinny wynosić 2:1. Mieszamy mąkę z gorącą wodą za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie miała konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy więcej wody, a jeśli zbyt lejące - więcej mąki. Odstawiamy na 30 minut. Zieloną cebulkę siekamy. Na stolnicę obficie obsypaną mąką, przekładamy ciasto i dzielimy
bistro mamadomowym kremem czekoladowym z awokado~ Nie spodziewałam się, że to będzie aż takie pyszne :o Polecam to połączenie! ♥♥♥ Gdybym miała czas i miejsce w żołądku to zjadłabym jeszcze jedną michę :D Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie, że dzisiaj mam próbny egzamin zawodowy...No tak, jak można się domyśleć - wolałam upiec drożdżówki niż się uczyć (przynajmniej wiadomosci z ciasta drożdżowego przypomniałam
breakfast of dreamspieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy na tartę o średnicy 24-26 cm. Obkładamy je folią aluminiową i wsypujemy dowolne obciążenie, np. suchy groch, fasolę, ciecierzycę czy ryż. Pieczemy przez 15 minut w 190°C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie wraz z folią i pieczemy jeszcze 8-10 minut. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem: Dwie
Poezja smakuostygnięcia. Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kolejno olej i cynamon. Na końcu dodajemy marchewkę dokładnie łącząc wszystkie składniki ze sobą. Przelewamy do blachy o wymiarach około 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut. Krem : Masło utrzeć
cucinaregotowy krem. Masę miksować do czasu, aż będzie konsystencją przypominała masło. Na sam koniec dodać opakowanie aromatu waniliowego, wymieszać. Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj: jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między
Krakowskie smaki Anikremy czekoladowe z awokado to tylko niektóre z coraz popularniejszych zdorwych deserów. Takie łakocie są idealną przekąską, czy drugim śniadaniem, dostarczają dużo zdrowej i dobrej energii, a przy tym również odrobinę przyjemności naszemu podniebieniu. Po prostu nie mają wad, no chyba tylko taką że za szybko znikają :) Ten obłedny daktylowy torcik, smakuje jak połączenie wilgotnego ciasta czekoladowego i klasycznego
DefinicjaSmakuciasto wygląda okazale i nowocześnie. Mój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej. Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki wody 2 łyżki cukru likier kawowy - do smaku Krem
Kulinarne InspiracjeRurki z kremem 7. Rogaliki z Nutellą SAŁATKI: 1. Brokułowa 2. Żółta sałatka 3. Sałatka ryżowa po węgiersku 4. Tuńczyk w muszelce 5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem 6. Sałatka z surimi i selerem naciowym PRZYSTAWKI: 1. Faszerowana bagietka 2. Roladki pomidorowe 3. Rollsy z ziołowym serkiem 4. Roladki z tortilli 5. Sakiewki ze szpinakiem 6. Parówki w cieście francuskim Życzę
Czerwona Porzeczkaporcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem. Smacznego!!! A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii
Kuchnia domowa Aninadziewaną kremem :) Składniki: skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka 1 szklanka mielone midały 0,5 szklanki wiórki kokosowe 0,5 szklanki siemię lniane mielone 1 łyżka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko wegańska polewa do ciast : masło
głodny alergik