znowu długo, bo po jeżynowej tarcie nie ma już śladu!). Myślałam długo, ale w głowie pustka. Usiadłam więc przed laptopkiem; on zna odpowiedzi na najdziwniejsze pytania, ciasto z jeżynami to dla niego chleb powszedni. Po kilku kliknięciach, rozważaniach, czy to aby na pewno jest to , moim oczom ukazała się tarta... Ale nie taka zwykła, a galette(...)topornego kształtu. Nie pieczemy jej bowiem w formie, a na zwykłej, dużej blasze z piekarnika. Na środek wykładamy owoce, zawijamy brzegi - i gotowe. Bez wcześniejszego podpiekania spodu, bez skomplikowanych kremów, bez dziwactw i utrudnień. Z piekarnika najpierw unosi się zapach, który wabi do kuchni wszystkich domowników. Następnie wyciągamy tartę; idealnie słodką, doskonale kruchą, pełną miękkich owoców. Spód nie nasiąka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznajduje się ponad 700 mg soli mineralnych oraz witaminy A,C i witaminy z grupy B. Cukier Muscovado z powodzeniem można wykorzystywać do wypieku pierników i ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Uwaga: Jeśli chcemy upiec drożdżowe bułeczki cynamonowe rano, to wstawiamy je do wyrośnięcia do lodówki. Przepis został także przystosowany do wykonania w robocie Kohersen Mycook Cynamonowe bułeczki cinnamon(...)krem. Jak przygotować rozczyn drożdżowy ze świeżych drożdży Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, aż zrobią się płynne, dodać połowę mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Jak zrobić cynamonowe bułeczki cinnamon rolls Cukier utrzeć z jajkiem na gładką masę, dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i wyrobić ciasto
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapraszam na pyszny tęczowy sernik na zimno. Używając kolorowych galaretek możemy stworzyć pięknie wyglądający deser. Spód ciasta to zmiksowane ciastka Markizy Blacky od Cukry Nyskie . Zachwycone będą dzieci i dorośli. Polecam Składniki: 500 g sera twarogowego 180 ml jogurtu naturalnego 220 ml śmietanki 36% 135 g markiz blacky od Cukry Nyskie 40 g masła 1 galaretka szafirowa 1 galaretka rubinowa(...)galaretka turkusowa 1 galaretka czerwona 1 galaretka niebieska oraz: bita śmietana, posypka kolorowa tortownica o śred, 26 cm Przygotowanie: Markizy rozdrabniamy razem z kremem na drobno. Rozpuszczamy masło i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przesypujemy ciastka. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy blaszkę z ciasteczkowym dnem do lodówki. Do sporej miski wlewamy zimną śmietankę i ubijamy na sztywno
słodkie i nie tylko historie kulinarnedrożdży w proszku 3/4 szklanki mleka 50 g rozpuszczonego masła kieliszeczek czystej wódki lub pół spirytusu ( 50tka) olej do smażenia konfitura z owoców leśnych krem do karpatki lub budyniowy czekolada biała, posypka kolorowa Sposób wykonania: Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło i wódkę. Wyrabiać(...)godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku kółeczka. Układać na blacie wyłożonym papierem śniadaniowym czy gdzie tam chcecie ale w delikatnej odległości
pieprzny smaczekjajek. Na koniec dodać przesiane kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 30-40 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Dodatkowo: 260g powideł śliwkowych, 4 łyżki rumu. Powidła wymieszać z rumem. Posmarować dolny biszkopt. Krem: 1 l śmietanki 36%, 2/3 szklanki cukru
Z miłości do słodkościkarnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle samo się” , ponieważ podczas smażenia same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy. Nawet mój mąż widząc fikołkujące frittelle nimi się zachwycał(...)Przy pomocy dwóch małych łyżeczek z ciasta formujemy małe owalne “kulki”(o średnicy ok. 2 cm), wrzucamy na olej i smażymy 6 minut na złoty kolor. Moje frittele same się przekręcały, ale jeśli tego nie zrobią , trzeba im pomóc i smażyc z każdej strony. Suszymy na bibułce i obsypujemy cukrem pudrem. Wersja z kremem: Wystudzone frittelle napełniamy kremem przy pomocy
Mia Cucina SofietaNa początku był piernik biszkoptowy. Przepis znalazłam w mojej ulubionej książce ze słodkościami. Pierwszy raz zrobiłam wszystko według wskazówek, ale ciasto bardziej przypominało piernik niż biszkopt
gotować!owocami i białą czekoladą. Możecie użyć do niej dowolnych owoców, z każdymi będzie smakowała wyjątkowo. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta z owocami i białą czekoladą Składniki Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml) 100 g masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1 szkl. mleka 1 szkl. śmietanki(...)około 300 g owoców Instrukcje Masło siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, jajko i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min.godzinę. Składniki można również zmiksować w malakserze. Schłodzone ciasto wykładamy do formy o średnicy (25 cm) i całość dokładnie wyklejamy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecamdokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać
moj przepis naDziś pomysł na naleśniki w nieco innym wydaniu, niby drobna zmiana, dodatek kakao, a odrazu wyglądają ciekawiej i inaczej smakują. Spróbujcie koniecznie. Ciasto: 2 szklanki
Cynamonowe szczęścieSkładniki: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej (130 g) 130 g erytrytolu 200 g mrożonego szpinaku w brykiecie, po odciśnięciu 150 g 1 łyżeczka proszku do
czarrna od kuchniDOMOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ! DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ! SERNIK CHAŁWOWY Z CZEKOLADĄ! SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU IDEALNY PRZEPIS NA SERNIK BEZ SPODU! kRUCHE BABECZKI
SMYKWKUCHNITort Malinowa Rozkosz – to tort wzorowany na moim pomyśle na ciasto na herbatnikach, na które przepis znajdziecie tutaj: Malinowa rozkosz – ciasto bez pieczenia. Pewnie
Kulinarne PrzebojeJeśli jeszcze macie szczęście i w waszej okolicy są do dostania truskawki to polecam zrobić z nich pyszny i szybki deser, a mianowicie tort naleśnikowy z
Bernika - moj kulinarny pamietnikwyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki (ok. 20 szt). Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, nadziewamy kremem i dekorujemy lukrem. składniki na krem: 200 g serka mascarpone
Domowy Smak JedzeniaDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MojaQchnia.plobtoczenia ciasteczek Przygotowanie; Masło z cukrem miksujemy na krem przez około 10 minut. Dodajemy jajko i nadal miksujemy. Powoli, nie przerywając miksowania dodajemy połowę maki i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z całej skórkę a także z połowy wyciskamy sok, dodajemy do ciasta.Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.Tarta z kremem pomarańczowym i bezą to idealny deser na świąteczny stół. Lekko kwaśne nadzienie oraz słodka beza, tego nie można nie lubić ;) Spód: - 250 g mąki pszennej - 125 g masła - 2 żółtka - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy
Receptura smakuprzełożone masą jasną i ciemną ze znanego ciasta „Dwa Michały”. Ja je lubię tak bardzo, że mogłabym dosłownie jeść je łyżkami. Masy w połączeniu z waflami smakowały super. Żadna inna opcja nie wchodziła w grę;) Jedynie na co Was uczulam, to należy trzymać je w lodówce – wówczas smakują najlepiej. Krem jasny: 250 ml śmietanki 36% 1/2 szkl
Smaki Na TalerzuOd chrztu już sporo czasu minęło, a przepis nabrał mocy urzędowej więc publikuję :) Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, szczypta proszku do
Państwo Wojtczuk gotująKolejny tort, który przeleżał na komputerze. Tort na specjalne życzenie syna był śmietanowy z wiśniowym musem. Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg
Państwo Wojtczuk gotująPrzesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z pomarańczy. Kremówkę dobrze ubić, dodać mascarpone i cukier puder. Każdy blat biszkoptu posmarować dżemem i kremem. Tort dekorować wedle uznania. Boki tortu można obsypać
Magiczne Życie Martygłowy z jednej łyżeczki – podczas pieczenia ciasto jeszcze trochę urośnie. Owoce myjemy i przekładamy na ręcznik do wyschnięcia. Na talerzu układamy naleśniki wokół nich robimy tło z owoców. Przydadzą się małe foremki do ciasteczek, którymi można wyciąć np. kwiatki. Buzie zajączków namalowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (można użyć też kremu czekoladowego np. Nutelli). Kawałki banana można zamoczyć w soku
Ciastkozercydodać ubite białka, jednak na najniższych obrotach miksera. Ciasto jest ciut bardziej geste niż to na naleśniki. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wystarczy nalać go na wysokość 3 cm. Dolać resztkę spirytusu. Olej bardzo dobrze rozgrzać, tak jak na frytki (temp. 180 stopni). Chrusty wlewać na olej np. szprycą do kremów, rękawem cukierniczym, butelką z "dziubkiem". Można także posłużyć
Poezja Smaków - blog kulinarnydokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Dodatkowo: 150 gr kremówki 30% 250 gr serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły
moj przepis nakopiec kreta z truskawkami. Przewagą jest to, że ciasto je się widelczykiem na talerzu i robi się mniejszy bałagan. Przy muffinkach już nie ma takiej kultury jedzenia.. Także kiepskim pomysłem jest serwowanie ich dzieciom, chociaż na pewno by im bardzo smakowały. Można uniknąć problemu kruszenia - po prostu nie posypywać kremu okruszkami. Podsumowując, muffinki wyszły bardzo smaczne, ale trochę
two broke sistersBabeczki z waniliowym kremem budyniowym to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. Piekła je moja babcia, dziś ja postanowiłam się z nimi zmierzyć, dzięki Magdzie i Pawłowi i wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli
Kulinarne przygody GatityDzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy
Niezły MłynekPyszne połączenie biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej
Kto ugości moich gości?pyszne drożdżowe bułeczki na masełku z dodatkiem wanilii i skórki z cytryny. Do tego świeże maliny i krem z budyniu. Połączenie idealne i w kilka chwil pyszny deser mamy gotowy. bułeczkami zajadają się zarówno dzieci jak i dorośli:) Ciasto: 20g świeżych drożdży, 250g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 2 żółtka, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki drobnego cukru
Z miłości do słodkości