Dzisiaj trochę wykwintnie ale bardzo prosto, zresztą jak zawsze. Bezy po prostu wyszły Niezłe, do tego pyszny kremik, w którym zanurzamy bezę, a jeszcze jak dodamy
Niezły MłynekPyszne połączenie biszkoptu, masy karmelowej z fantastycznie chrupiącym słonecznikiem, delikatnego ptasiego mleczka i herbatników z polewą z nutelli. Brzmi super, prawda? A smakuje jeszcze lepiej
Kto ugości moich gości?pyszne drożdżowe bułeczki na masełku z dodatkiem wanilii i skórki z cytryny. Do tego świeże maliny i krem z budyniu. Połączenie idealne i w kilka chwil pyszny deser mamy gotowy. bułeczkami zajadają się zarówno dzieci jak i dorośli:) Ciasto: 20g świeżych drożdży, 250g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 2 żółtka, 1/2 laski wanilii, 2 łyżki drobnego cukru
Z miłości do słodkościNie sądziłam, że połączenie limonki i czekolady tak nam posmakuje. Ciacho zostało zjedzone w jeden dzień i wiem, że będę robiła je częściej. Krem na bazie
Magiczne Życie Martyrobiła, nie wiedzieć dlaczego. Najukochańsze? Ruskie, ale ogólnie mogłabym zajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw. Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki
W kuchni Karmel-itkiInstagramie. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) + odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu lub proszku Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę(...)urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę). Makaroniki można wyciskać bezpośrednio
Ciastkozercyobsypujemy mąką blat, wykładamy na niego ciasto i delikatnie rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm. Szklanką wykrawamy kółka, resztę ciasta zbieramy, wałkujemy i znowu wykrawamy kółka, aż całe ciasto będzie zużyte. Przykrywamy kółka ściereczką i znowu zostawiamy do wyrośnięcia. Teraz szykujemy garnek do parowania. Najlepiej, żeby był duży i szeroki, żeby jak najwięcej sztuk na raz dało się uparować(...)minut każdą porcję. Buchty rosną w trakcie gotowania, więc pokrywka nie powinna być płaska. Podawać najlepiej na bieżąco gorące, bo na takich najlepiej rozpuszcza się olej kokosowy vel masło, krem czekoladowy, konfitury, itd. Osobiście robię więc po 6 sztuk na raz, akurat w sam raz na jedno rozdanie na naszą czwórkę, a w czasie kiedy jemy, gotuje się już następna
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESKŁADNIKI: 3 białka 125 g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 30 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki wody różanej różowy barwnik spożywczy krem 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki wody różanej dodałam jeszcze 2 bardzo drobno pokrojone truskawki A jak to zrobić: Migdały połączyć z cukrem pudrem(...)Dodać barwnik i wodę różana, zmiksować. Do masy z białek dodawać mieszankę maki migdałowej i cukru pudru, delikatnie mieszając szpatułką, najlepiej silikonową. Masa musi być bardzo dokładnie wymieszana. Wypełnić ciastem krążki w macie do wypieków makaroników, jeśli takiej maty nie posiadamy można na papierze do pieczenia narysować kółka i przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krążki o średnicy około
Kuchnia w opałachcukru mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania 80 gram masla Masa krówkowa Dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe do posypania mleko do nasączenia herbatników oraz mleko do rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod(...)dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy budyniowej. Nasączamy kolejne herbatniki i układamy je na wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej Powtarzamy układanie warstw. Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki
NaKońcuJęzykaDelekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym. Składniki: 1 opakowanie Delekta "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym 2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju Krem: 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej 1 łyżka żelatyny woda do namoczenia żelatyny ponadto: biały lukier plastyczny fiołki w cukrze, wg przepisu tutaj 1 łyżka cukru(...)minut, ciasto nico krócej, wystarczy 12-15 minut. Babeczki i ciasto ostudzić. Wyjąć z formy. Z ciasta wykrawać szklanką odpowiadającą średnicy babeczki koła. Muffinki przeciąć w połowie. Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać kajmak - utrzeć. Żelatynę rozpuścić - wlać do kremy i dokładnie połączyć. Tężejącym kremem przekładać krążki, formując torcik. Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości
kolorowotorcikowoDynia, królowa jesiennych straganów, na dobre rozgo ś ci ł a si ę w mojej kuchni ;) W tym roku przygotowa ł am ju ż spaghetti carbonara , krem , lasagne oraz risotto z dyni ą w roli g ł ó wnej. Po wytrawnych potrawach mia ł am ochotę na co ś słodkiego do filiżanki(...)wodą i olejem, dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu składników stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem. Na sam koniec dodajemy kropelki czekoladowe. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia. **** PREPARAZIONE Riscaldate
La grande e la piccola cuocacukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę budyniową: 400 ml mleka 6 żółtek(...)ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodajemy stopniowo wystudzony budyń, miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 słoiczek konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki ok. 22 szt. okrągłych biszkoptów ok. 200 ml wódki wymieszanej z wodą do nasączenia biszkoptu i biszkoptów wiórka do posypania składniki
Domowy Smak Jedzeniaciasto przygotowane na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą z alkoholem, przełożone domową masą budyniową, do tego mamy tu jeszczę dwie warstwy bezowe- kokosową i orzechową, które oddzielone są galaretką wiśniową. Wierzch ciasta to herbatniki również nasączone ponczem kawowym z procentami oraz czekoladowe ganache, które pełni rolę polewy. Aż 8 pysznych warstw! Połączenie tak różnorodnych składników sprawia, że ciasto jest bardzo ciekawe(...)alkoholu oraz kremowa polewa z gorzkiej czekolady. Muszę przyznać, że trochę się przy nim napracowałam, ale jest to jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Nikt nie przejdzie obok niego obojętnie! P.S. Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, proponuję najpierw przeczytać cały przepis, by zapoznać się z poszczególnymi etapami i rozplanować sobię pracę :) Składniki: Biszkopt: 3 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki
Kuchnia MagdaLenydość pisaniny przejdźmy to konkretów SKŁADNIKI przepis na małą tortownicę 18-20cm BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -3/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM -350ml śmietany 30-36% -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -trochę likieru kokosowego do naponczowania biszkopta -2 wafelki kokosowe (np princessa) -dowolne ozdoby Przygotowanie tortu jest bardzo proste, szybki(...)boków niczym nie smarujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę-dodajemy cukier, potem żółtka, potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Gdy wbijemy patyczek i jest suchy wyciągamy biszkopt z piekarnika
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto bez pieczenia, które przypomina popularny batonik Maxi King. Z pysznym mleczno - karmelowym nadzieniem i polewą czekoladową z orzechami. Bardzo słodkie, no ale przecież ciasto musi być słodkie :) Jeśli ktoś lubi słono - słodkie smaki może użyć solonych orzeszków. Polecam, bo to ciastko zawsze się udaje :) Masa mleczna: 200 g. masła 3 szklanki mleka w proszku 400 g. serka waniliowego homogenizowanego(...)mogą być solone, ja użyłam niesolonych) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej herbatniki typu petitki (u mnie ok. 80 sztuk małych) Masa mleczna: masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po trochu mleka w proszku i serka. Całość rozetrzeć dokładnie, aby nie było grudek. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25x30 cm.) ułożyć warstwę herbatników
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie