Pyszna biszkoptowa roladka z kremem chałwowym. Słodki krem idealnie komponuje się z konfiturą porzeczkową i nie jest taki słodki. składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 150 g masła 250 g chałwy waniliowej 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki Białka oddzielić od żółtek(...)ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłożyć do wytudzenia. Przygotować krem. Masło utrzeć , dodawać porcjami rozkruszoną chałwę. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować konfiturą a następnie kremem chałwowym. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i wstawić do lodóki do schłodzenia
Monia miesza i gotujepozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika) w tym czasie możemy przygotować krem, w niecałej szklance wrzątku zaparzamy (przez około 10 minut) 3 torebki herbaty doprowadzamy herbatę(...)następnie przekrawamy wzdłuż 13. przekładamy spód ciasta z powrotem do formy (jeśli mamy metalową musimy wyłożyć ją folią spożywczą) 14. wykładamy na ciasto lekko już zgęstniały krem (zostawiamy około 3-4 łyżki) 15. nakładamy na krem górę ciasta 16. rozsmarowujemy na górze cienko pozostały krem 17. wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako bazę wykorzystałam czekoladowy biszkopt , który bardzo łatwo pokruszyć i świetnie przykleja się do kremu. Moja tortownica ma średnicę 20 cm, ciasta starczy jednak spokojnie na kilka centymetrów większą. Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 4 łyżki kakao (płaskie(...)połączy. Do gotowego kremu możemy dodać jeszcze wiórki czekoladowe (lepiej nie tak dużo jak widzicie u mnie na zdjęciu, bo krem zrobi się bardzo słodki). Cienką warstwę kremu nakładamy do wydrążonego wcześniej ciasta. Kroimy banany na plasterki, układamy na kremie i skrapiamy sokiem z cytryny. Banany przykrywamy kremem. Na krem nakładamy wydrążone wcześniej kawałki ciasta (jeśli są za duże można
Ciastkozercycukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę. KREM(...)Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno. Banany obrać ze skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę. SKŁADANIE CIASTA biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry. Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą (function
Kuchnia DanusiZielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza tym pięknie się prezentuje(...)Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa ------------------------------------------------------------- Zielone ciasto z kremem truskawkowym i kwiatami czarnego bzu Czas przygotowania: 2 godziny Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Ciasto: 2 jajka 110 g oleju 200 g mąki pszennej
Kulinarne przygody GatityDrożdżowy warkocz z kremem czekoladowym to ciasto, które świetnie się prezentuję i jest bardzo smaczne. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy czekoladowe, więc poniższy wypiek bardzo przypadł mi do gustu :) Drożdżowy warkocz najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Jeżeli chcecie, aby dłużej zachowało świeżość to ciasto drożdżowe należy kroić na bieżąco. Składniki na 1 duży warkocz: 2 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej(...)Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie posmarować go z jednej strony kremem czekoladowym. Na sam koniec ciasto zawinąć (od najdłuższego boku), przeciąć na pół (ale 1 koniec nie może być przecięty!) i uformować warkocz. Przygotowane ciasto odstawić na 20-30 minut do lekkiego podrośnięcia
UgotowaćKrem z truskawek do tortu to połączenie kremu śmietankowego z truskawkowym curdem. Truskawkowy curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć
Słodki PomysłKremówka to jedno z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchutkiego ciasta i kremu budyniowego to dla mnie bomba! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się ją upiec..... Może dlatego, że w mojej ulubionej cukierni robią ją tradycyjnym sposobem i do tej pory gdy miałam chęć na to pyszne ciasto tam właśnie się w nie zaopatrywałam? Teraz pewnie częściej będą ją piekła(...)wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut. Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem
Smakołyki AsiPyszne ptysiowe ciasto z kremem budyniowym. Dzięki swoim ‚górzystym’ kształtom, nazywa się ono Karpatką ;-) Ciasto kroiłam jak jeszcze było ciepłe, jednak po wstawieniu do lodówki krem ładnie stężał :) Składniki Ciasto Mąka tortowa 200g Woda 1 szklanka Masło pół kostki (125g) Jajko 5 średniej wielkości jajek Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Krem Mąka tortowa […] The post Domowa karpatka appeared first
Kulinarne Przebojeozdobić boki tortu. Smakował i dzieciom i dorosłym :) Składniki: Biszkopt: na 1 jajko, 3 dkg mąki, 3 dkg cukru, kakao. Ciasto sezamowe: 3 białka, ½ szklanki cukru, ½ łyżki maki ziemniaczanej, ½ łyżki mąki zwykłej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 150g sypkiego sezamu Krem chałwowy: 3/4 litra mleka, 4 1/2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki drobnego cukru, 6 żółtek(...)się rozsmarowywał. Poncz: zaparzamy czarną dosć mocna herbatę, słodzimy ją i dodajemy sok z cytryny. Zostawiamy do ochłodzenia. Przełożenie: biszkopt kakaowy, nasaczyć ponczem, posmarować 1/3 kremu, następnie położyć ciasto sezamowe, krem, biszkopt kakaowy, nasączenie i krem na wierzch oraz do obłożenia boków
Państwo Wojtczuk gotująKreskówka to efekt kolejnych eksperymentów prowadzonych w kuchni - nieskromnie przyznam, że ciasto wyszło przepyszne. Śmiało możesz je piec u siebie w domu :)
Prosty przepis nawzględu na kruche ciasto z dodatkiem miodu pewnie bardziej pasowałoby na listę ciast na Boże Narodzenie. Tak czy inaczej ciasto okazało się baaaaaardzo pyszne! Kruche ciasto wspaniale pasowało do delikatnego, puszystego kremu. Całości smaku dopełniała masa krówkowa o smaku kukułki i chrupiące orzechy. foremka 24x24cm Ciasto: 250g mąki pszennej, łyżeczka sody oczyszczonej, 100g cukru
Z miłości do słodkościbudynie śmietankowe 3 żółtka 250 g masła 100 g białej czekolady Dodatkowo: około 500 g herbatników lub solonych krakersów kilka łyżek wiòrków kokosowych do obsypania ciasta Przygotowanie: 1. Krem Rafaello: 900 ml mleka zagotować z cukrami, masłem i wiórkami kokosowymi. W międzyczasie białą czekoladę drobno posiekać, a żółtka krótko zmiksować mikserem z budyniami i pozostałym mlekiem(...)poukładać pierwszą warstwę herbatników/krakersów i przykryć ją 1/3 jeszcze ciepłego kremu kokosowego. Czynność powtórzyć dwukrotnie (tak, by były 3 warstwy herbatników/krakersów i 3 warstwy kremu) Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Całość schłodzić minimum 2 godziny w lodówce, by krem zgęstniał, a herbatniki zmiękły. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieTakie szybkie i pyszne ciasto powstało ze składników jakie miałam w domu. Polecam wyszło rewelacyjne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: MURZYNEK: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kopiata łyżeczka sody 2 łyżki kakao szczypta soli 3 jajka 3/4 szklanki powidła lub kwaśnego dżemu szklanka mleka 0,5 szklanki oleju KREM: 400 g serka naturalnego(...)chwilę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy kilka łyżek masy, mieszamy i wlewamy do masy. Miksujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki aż lekko stężeje. Zimne ciasto smarujemy dżemem, wlewamy tężejący krem. wyrównujemy i chowamy do lodówki. POLEWA: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Składniki polewy umieszczamy w garnku, rozpuszczamy. Na koniec dodajemy żelatynę i już wyłączamy
Pani na desermąkę orzechy. Ciasto zyska jeszcze więcej smaku, a w dodatku będzie zdrowsze. Składniki Ciasto kruche owsiane 100 g mąki owsianej lub zmielonych drobno płatków owsianych (można podmienić na inną mąkę, zwykłą pszenną lub mielone orzechy) 150 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli 50 g cukru pudru łyżka zimnej wody Krem opakowanie dużego budyniu śmietankowego(...)kożucha) i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy (np. suchym grochem). Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach (góra-dół). Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy obciążenie i papier, aby ciasto się zrumieniło. Studzimy na kratce. Wystudzony budyń
Analiza Smaku