ciasto. Idealne na zimowe popołudnie przy ciepłej herbacie:) Piekąc je rezygnujemy ze zwykłej, pszennej mąki na rzecz orkiszowej. Zamiast białego cukru dodajemy brązowy i robi się zdrowiej blaszka 20×30 cm 1 h składniki: 200 g masła 200 g maki orkiszowej (typ 630) 4 jajka 160 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu naturalnego(...)cukier. Wymieszać i ostudzić. Mieszając łyżką dodać żółtka oraz jogurt naturalny. Następnie przesianą make i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Za pomocą szpatułki dodać do pozostałej masy, delikatnie mieszając. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka. Piec około 40 minut Placek znika
Ania i Marcin gotująwody 2 szklanki mleka szczypta soli 1/3 szklanki oleju dużo ulubionych owoców Składniki na nadzienie: 100 ml jogurty naturalnego 200 gram białego twarogu duże opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka, mąkę, mleko,wodę, olej, sól mieszamy mikserem. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta. Smażymy chwilę aż się zarumieni od spodu i przekręcamy. Twarożek do naleśników: Podobnie jak w przypadku naleśników
Życie zaczyna się w kuchnisernika nie potrzeba wcale dużo tłuszczu ani mąki, żeby wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach ;) Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, dlatego zachęcam, nie będziecie żałować! :) Składniki: Spód: 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g) 2/3 szklanki otrębów owsianych 100g jogurtu naturalnego 4 łyżki brązowego cukru żółtko Masa twarogowa: 500g chudego sera 200g dyni (najlepiej Hokkaido) dojrzały banan 3 jajka+ białko
Czerwona Porzeczkafamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: -> 1 duże jajko -> Szklanka mleka -> Szklanka mąki -> Szczypta soli ->1 łyżeczka cukru waniliowego, Farsz -> 150g sera białego -> 1 banan -> 3-4 łyżki jogurtu naturalnego -> 3-4 kostki czekolady gorzkiej -> 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Jedz zdrowo żyj zdrowo!pieczenia - 3 łyżeczki cynamonu - szczypta imbiru Na stolnicę wysypuję mąkę. Dodaję do niej miękkie masło, cukier, żółtko, jogurt naturalny. Mieszam. Dosypuję cynamon, imbir, proszek do pieczenia. Całoś ć dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkowuję ciasto na gruboś ć ok. 2-3 milimetrów, wykrajam foremkami wybrane kształty, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem
Wielopokoleniowopieczenia - 3 łyżeczki cynamonu - szczypta imbiru Na stolnicę wysypuję mąkę. Dodaję do niej miękkie masło, cukier, żółtko, jogurt naturalny. Mieszam. Dosypuję cynamon, imbir, proszek do pieczenia. Całoś ć dobrze wyrabiam i utworzoną kulę wkładam do lodówki na minimum 30 minut. Rozwałkowuję ciasto na gruboś ć ok. 2-3 milimetrów, wykrajam foremkami wybrane kształty, rozkładam na blaszce wyłożonej papierem
WielopokoleniowoSkładniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: twarożek wiejski pokrojona gruszka Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/mas
Chocolate Muffin Blogłyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : kiwi 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki twarożku Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy
Chocolate Muffin Blogsztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Twarożek : 3 łyżki twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków koksowych W miseczce wymieszać wszystkie składniki. Na jeszcze ciepły omlet wyłożyć twarożek kokosowy i powidła śliwkowe. Podawać
Chocolate Muffin Blogrozkładamy po łyżeczce farszu truskawkowego co około 4-5 cm, następnie wierzch pierożków zakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta, ugniatamy dookoła opuszkami palców i wycinamy kwadraciki. Gotujemy we wrzątku około 2 minut od wypłynięcia na wierzch garnka. Podajemy ze śmietana albo jogurtem naturalnym. Smacznego
Słodkie Przyjemnościłam małą łyżeczkę) 1,5 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych) 200 g jogurtu naturalnego 120 ml mleka 1 jajko 60 g masła + roztrzepane jajko do posmarowania bułek sezam przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość ) na ok 1,5 godziny Jeżeli używamy maszyny
Stare GaryBananowa pół owsiana muffina z daktylami i malinami; jogurt naturalny Dziwne kształty przybrała ta muffina, chyba nie do końca dobrze foremkę wyłożyłam stąd tak bardzo wypłynęła, inną możliwością mógł być fakt, że ciasto było dość rzadkie co niezwykle mnie stresowało, bo zetnie się.. nie zetnie, wyszła jednak i to jaka dobra, wyglądem co prawda
More food, love and dreamsszklanki mąki 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 szklanki cukru 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (oryginalnie jest maślanka) 1 jajko 0,25 szklanki oliwy szczypta soli Wszystkie składniki wymieszałam i odstawiałam na 15 min. do wyrośnięcia. Wyrobiłam ciasto, miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie na rozgrzaną, suchą (tzn. bez oliwy, bo ta już jest w cieście) patelnię nakładałam
bastalenaOstatnie śliwki, więc nie mogło obejść się bez ciasta śliwkowego. W tym roku jakoś jesienny sezon owoców minął mi nie wiadomo kiedy. Zapasów zero, dobrze że jeszcze zeszłoroczne zostały w spiżarni;) Częstujcie się! Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 3 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego(...)drugiej mokre. Łączymy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Wierzch ciasta obkładamy wypestkowanymi śliwkami, skórką do dołu. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchniwielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej maślanki ( można ją też zastąpić jogurtem naturalnym ) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny sok z połowy cytryny(...)objętość Do dużej miski wsypać mąkę , cukier , sól . Wbić jajka , wlać maślankę i cały zaczyn. Wymieszać , Wlać masło i całość wyrabiać hakami miksera ok 1 min . Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być , nie należy dosypywać mąki . Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę
Malinowa Kawiarenka