łyżeczki proszku do piezenia 180 g zimnego masła 3 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 3,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę wysypać na blat i posiekać z masłem . Dodać pozostałe składniki ciasta , posiekać nożem, aż składniki się połączą Zlepić wszystko szybko rękoma. Nie zagniatamy
Malinowa Kawiarenkaduże jajka pół szklanki jogurtu naturalnego pół posiekanej gorzkiej czekolady Polewa: 100 ml słodkiej śmietanki 30-36% 100g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej min. 70% kakao Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku. Dopiero tak przygotowaną cukinię ważymy. W czasie tych 30 minut przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto. Do małej miski wsypujemy: mąkę(...)dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy masło na jasną puszystą masę. Następnie do masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo olej. Ciągle miksując dodajemy kolejno cukier i jajka. Całość miksujemy jeszcze około 3 minut. Masa zrobi się puszysta i dość gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy naprzemiennie w 2-3 porcjach jogurt i składniki sypkie. Miksujemy krótko, tylko
kuchnia doskidodatku cukru (proszek) 0,5 szklanki jogurtu naturalnego (rzadkiego) 8 łyżek fruktozy lub inne słodzidło Sposób przygotowania: Banana rozduszamy widelcem na miazgę dodajemy pozostałe składniki na spód i mieszamy tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową (potem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia przygotowane ciasto rozsmarowujemy na spodzie tortownicy pieczemy(...)temp. 170 stopni przez 10 minut w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą (na najwyższych obrotach) przez około minutę dodajemy ser, budyń, jogurt i miksujemy już na mniejszych obrotach masę serową wylewamy na podpieczony spód formę wkładamy do większego żaroodpornego naczynia do którego wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości tortownicy pieczemy przez około 10 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmaku zaskakuje nas. Składniki na ciasto kruche; 4 szklanki mąki pszennej tym 500 Kłos -Pol 200 g margaryny 4 żółtka + pół szklanki ksylitolu zmielonego Kłos -Pol 4 białka + 1 szklanka zmielonego ksylitolu Kłos Pol 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g gęstego jogurtu naturalnego typu grecki Dodatkowo: 1 kg śliwek węgierek
Różowa kuchniarabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego, posiekanego w drobną kostkę 0,5 szklanki cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ(...)masła 2 łyżki brązowego cukru dodatkowo: odrobina mąki do oprószenia WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o wymiarach 23-24 cm wyłóż papierem do pieczenia. CIASTO: Wszystkie składniki zagnieć ręcznie lub w mikserze albo malakserze na gładkie ciasto. Podziel je na dwie części: 2/3 i 1/3 . Większą schowaj w woreczku do lodówki, mniejszą - do zamrażalnika
Słodko-Słony Świat Ilonymąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao ciemnego 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego 4 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli ok 600 g śliwek 2 łyżki rodzynek oprószonych mąką. Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je 1-2 godziny przed pieczeniem. Szczególnie masło(...)Jeśli używasz ręcznego miksera, nie musisz tego robić. Do masy maślano-jajecznej dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia. Przesiej mąkę pszenną i wsyp rozdrobnione płatki i otręby. Ręcznie wymieszaj trzepaczką z miksera. Pamiętaj, by mieszać w tę samą stronę, co wcześniej mikser. Połowę ciasta przełóż do innej miski. Do jednej części przesiej mąkę ziemniaczaną, do drugiej kakao. Wymieszaj
Anioszek w kuchniCzosnek granulowany i świeży Papryka słodka mielona Sok z cytryny Dodatkowo Ser feta Sos 200 ml jogurtu naturalnego Ok 100 ml majonezu light Sól Czosnek ok. 4 ząbki Szczypta cukru ( dla podkręcenia smaku ) Pieprz Świeży koperek ( lub mrożony ) Wykonanie: Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu ( idealnie do tego nadaje się naleśnikarka, genialne urządzenie ). Odkładamy(...)szpinaku. Paprykę kroimy w słupki i równie dodajemy do szpinaku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oczywiście czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Chwilę razem dusimy. Do naczynia wykładamy jogurt, majonez i przepuszczony przez praskę czosnek ( ok. 4 ząbki ). Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na każdy naleśnik nakładamy farsz szpinakowy, kawałki fileta
Smaki Ewypieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Farsz: Mięso skręcić przez maszynkę wraz z cebulą. Dodać jajko i pozostałe składniki i wszystko wymieszać . Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema
O kuchni z uczuciemjogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka (ja małam 5 małych, pokrojonych w kostkę) cukier puder do oprószenia W osobnych naczyniach połączyłam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) oraz mokre (jajka, jogurt, oliwa, miód). Suche przesypałam do naczynia z jogurtem i resztą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie
bastalenagram mąki pszennej typ 750 250 ml letniej wody 15 gram drożdży Ciasto właściwe 250 gram mąki żytniej typ 720 50 ml. letniej wody 1 łyżeczka soli himalajskiej 1 łyżeczka cukru brązowego Papier do pieczenia 1 jajko do posmarowania bułek Sos: 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki majonezu 1/4 szklanki ketchupu Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone(...)wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy drożdże wymieszane w wodzie, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin lub na noc. Do miski wsypujemy mąkę żytnią, dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, ciasto zagniatamy, wyrabiamy przez 2-3 minuty, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na 8 części, formujemy w kulki, spłaszczamy dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Bajeczna KuchniaKresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia(...)rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze tortu. Ponownie odłożyć tort do schłodzenia. Przed podaniem udekorować bezami, startą
Ala piecze i gotujeTemperatura - 180ºC Czas - ok. 50-60 minut, do suchego patyczka Po wyjęciu z piekarnika ciasto upuszczamy z wysokości ok. 50 cm na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masa jogurtowo-twarogowa: 500 g twarogu sernikowego ok. 250-300 g jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru pudru szczypta soli barwnik spożywczy (opcjonalnie) Do miski przekładamy twaróg, dodajemy(...)tort możecie ozdobić owocami lub posypką czekoladową. Dodatki: kilka łyżek brzoskwiniowej konfitury (dżem dopasujcie do smaku użytych owoców) sok z cytryny 1 opakowanie brzoskwiń w syropie 2 banany Gdy ciasto wystygnie zdejmujemy spód z papieru i układamy je na paterze. Ciasto przekrawamy wzdłuż na połowę. Dolną część nasączamy lekko sokiem z cytryny i smarujemy kilkoma łyżkami konfitury. Na niej układamy
Cooking Monsterczyż funfetti nie jest urocze?! Składniki na okrągłą formę o śr. 20-21 cm Ciasto : 230 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 60 g cukru białego 60 g cukru trzcinowego 100 g masła (rozpuszczonego) 120 ml jogurtu naturalnego, waniliowego lub śmietany 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżka ekstraktu waniliowego(...)skórka otarta z jednej cytryny sok z połówki cytryny 3-4 krople olejku cytrynowego (opcjonalnie) 1. Piekarnik nagrzewamy do 170°C, formę wykładamy papierem do pieczenia. 2. Ciasto - w jednej misce krótko łączymy składniki suche (oprócz kolorowego groszku), w drugiej mokre. Do mokrych przesypujemy suche, mieszamy do połączenia składników, dosypujemy cukrowy groszek, mieszamy krótko i przekładamy ciasto
Kuchnia Prezydentowejróżne dania z truskawek, począwszy od koktajli , a skończywszy na ciastach, deserach oraz przetworach . Polecam Dzisiaj polecam bardzo prosty i szybki koktajl z truskawek , zarówno dla dzieci ,jak i dla dorosłych.::) ŚWIETNY NA WSZELKIEGO RODZAJU UROCZYSTOŚCI , SPOTKANIA itp. Składniki : 350 dkg świeżych truskawek , 1 mały jogurt naturalny Zott 4 łyżeczki cukru kryształu, SPOSÓB WYKONANIA : Truskawki miksujemy , dodajemy cukier
Pysznosci Babci BasiMoja córka lubi pierogi ..zwłaszcza z kapusta kiszoną .i robię je dość często..ale staram się korzystać z nowych przepisów na ciasto pierogowe..oczywiście nadzienie do
Moje domowe kucharzenie