Poszukując codziennej dawki inspiracji często napotykam przepisy na ciasta z fasoli - szczerze mówiąc jakoś nie wyobrażałam sobie ich smaku... fasola na słodko? Dynia, marchewka - owszem, ale roślina strączkowa? Postanowiłam spróbować, ale oczywiście wg własnego pomysłu :) Białą fasolę zmiksowałam z ciemnym kakao i przyprawą korzenną i muszę przyznać, że efekt mnie zaskoczył :) Placuszki są kruche, mięsiste i bardzo sycące, cudownie pachną(...)łyżeczki miodu 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: jogurt naturalny borówki Rozgrzewamy patelnię. Fasolę odsączamy dokładnie z zalewy, przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Miksujemy na gładką masę. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną
Chocolate Muffin Blogwykorzystałam do upieczenia 5 mini form do tartelek: ciasto kruche: 180 g mąki pszennej ( 80 g pełnoziarnistej i 100 białej) 100 g masła roślinnego (użyłam kokosowego) lub 120 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki kleiku ryżowego * dałam dla pewności, że masa nie będzie pływać, następnym(...)wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone (dla mnie im więcej tym lepiej ale minimum jeden słoiczek) 100 g dowolnych oliwek płaska łyżeczka soli (lub mniej) pół łyżeczki pieprzu płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2-3 ząbki świeżego) Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce
greenscarfcukry: 9,8 g tłuszcze: 13,8 g Składniki na placuszki: - 100 g otrębów pszennych - 100 g płatków owsianych/orkiszowych - 100 g Bio musli Adama (Barmar) - 300 g jogurtu naturalnego - 100 g mleka - 1 płaska łyżeczka sody - 2 łyżki miodu/ksylitolu(...)łyżka oleju (u mnie z awokado) Dodatkowo: - jabłko - jogurt naturalny - cynamon - Bio musli Adama (Barmar) Przygotowanie: Otręby i płatki zblenodwać na "mąkę". Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i nakładać po jednej łyżce masy. Smażyć na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony. Uwaga: Ciasto może zgęstnieć, wówczas można dodać mleko. Podawać z krążkami
Zdrowie na języku :Pplacki kiedy nic innego nie było do jedzenia. Kiedyś po prostu urywano małe kawałki ciasta i rzucano na blache aby się podpiekło z każdej strony no i ciasto przygotowywane było bez dodatku jajek. Bo przecież nie każdy je posiadał. Dziś nie będę odtwarzać dania w kazym calu, zrobie go na cywilizowany dzisiejszy sposób ;-) Początkowo miałam obawy, zastanawiałam się czy takie(...)sięgne jeszcze nie jeden raz. Składniki; 30 dag mąki pszennej pół łyżeczki sody 150 ml. jogurtu naturalnego ( można dodać również zsiadłe mleko czy kefir - w zamian jogurtu) pół łyżeczki soli 1 jajko Przygotowanie; Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco lużniejsza niż ciasto na pierogi. Po wyrobieniu wałkujemy ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.nawet powiedzieć bananowe ciasto, upiekłam w zdrowszej wersji- z mąki pszennej pełnoziarnistej. Naprawdę polecam wypróbować! :) Składniki: 300 g mocno dojrzałych bananów (ok. 3 sztuk) 240 g mąki pszennej (w wersji zdrowszej- mąka pszenna pełnoziarnista) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 duże jajka oczyszczonej 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki płynnego
Nastoletnie Wypiekaniekomponuje się wyśmienicie. Ciasto z sezonowymi owocami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 225 g mąka pełnoziarnista 50 g erytrol lub inne słodziwo 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka cynamon lub kardamon 100 g masło 3 szt jajko 125 g jogurt naturalny 400 g truskawki lub 3 łodygi rabarbaru, lub inne owoce
Kucharzycasera białego 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki jogurtu naturalnego mandarynki z puszki PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy wodę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder (ilość wg uznania ja daję około 1 łyżeczki). Całość miksujemy do powstania odpowiedniego ciasta naleśnikowego. Na patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy masę serową - do miseczki przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanki oleju 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko dodatkowo: 1 jajko łyżeczka suszonego koperku 2 ząbki czosnku Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt, jajko, olej, wodę i sól. Wyrabiać ciasto aż będzie się odklejać od ścianek miski (najlepiej mikserem z hakami). Miskę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Mus jogurtowo - twarożkowy: 200 g jogurtu naturalnego kremowego 150 g serka kremowego (u mnie Bieluch) 1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 3 łyżki erytrolu(...)Dodać mleko skondensowane i ubić tak, by uzyskać konsystencję lekkiej pianki. Dodawać po łyżce jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego stężenia musu. Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury, wyłożyć tężejący mus i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekorować malinami
FitKotjajka 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej 3-4 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa z oliwek do smażenia do podania: jogurt naturalny przyprawiony wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i solą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinię i marchewkę obieramy, a następnie trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach(...)patelni dość mocno rozgrzewamy cienką warstwę oliwy lub oleju. Nakładamy na patelnię ok. łyżkę ciasta i rozpłaszczamy tworząc placuszek – smażymy w partiach po 4-5 placków z obu stron na ciemno-złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony kuchennym ręcznikiem papierowym. Do placków podajemy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i szczyptą soli. Post Warzywne placuszki z botwinką pochodzi
Poezja smakunaprawdę sporo, bo znikają w mgnieniu oka! :) SKŁADNIKI (ok. 30 sztuk) ciasto 3,5 szklanki mąki + ok. 0,5 do podsypywania 1,5 szklanki letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sos curry 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzy cayenne 2 łyżki sosu worchestershire lub sojowego(...)drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki). Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować sos pomidorowy. Dużą blachę
DefinicjaSmakudrożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml ciepłej wody 180 g jogurtu naturalnego Nadzienie: 2/3 – puszka maku lub mak przygotowany wg przepisu na łazanki z makiem(...)misy wraz z solą i proszkiem do pieczenia, mieszamy, dodajemy drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem, oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, miksujemy aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Ciasto chwilkę zagniatamy i rozwałkować na prostokąt. Wykładamy masę makową, zwijamy w długą roladę, przecinamy na pół i z jednej strony zlepiamy obie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego bloga reszta to już moja inwencja. Składniki 26 x 45 Ciasto 2,5 szklanki mąki (420g) 1 i 1/4 szklanki cukru (280g) 1 łyżka kakao szczypta soli 2 jajka (L) 1,1/2 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego (lub maślanka) czerwony barwnik ( ja użyłam barwnika w proszku , który przed dodaniem rozpuściłam(...)cukier , sól i kakao. W drugim naczyniu roztrzepać widelcem jajka , dolać do nich olej , jogurt i barwnik.Wymieszać . Przelać mokre składniki do suchych i mieszać widelcem aż składniki się połączą. Ocet wymieszać z sodą i natychmiast wymieszać z ciastem. Wylać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C Wystudzić
Malinowa Kawiarenkabiały z pomidorkami suszonymi 300 g czosnek 6 ząbków sól do smaku pieprz do smaku jogurt naturalny do smaku 300 g Makaron: Na stolicę silikonową wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wbijamy jajo oraz wsypujemy szczyptę soli. Raz dwa wyrabiamy ciasto, wałkujemy je cieniutko,podsypując mąką.Kroimy na paseczki koło 5 mm. Zagotowujemy wodę, wsypujemy do niej odrobinę soli(...)się).Dodajemy szpinak i mieszamy chwile, zostawiamy aby się rozmroził.Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy do szpinaku, doprawiamy sola i pieprzem.Jeszcze chwilę niech się dusi. Dodajemy jogurt nadal mieszamy.Do gotowego farszu dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy by nam trochę wsiąkł w ten farsz, podajemy na gorąco
Różowa kuchniamąki pełnoziarnistej ok. 50 g otrębów owsianych (dodawałam na oko, tak aby zagęścić ciasto) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki cukru 100 g rodzynek po łyżeczce : cynamonu, sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli polewa jogurtowo-śmietankowa 1/2 opakowania śmietankowego serka typu Almette jogurt naturalny (mały) 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka żelatyny + odrobina wody drobno posiekane(...)naczyń. Dodać olej, marchewkę, rodzynki i otręby. Ciasto powinno być gęste. Wymieszać łyżką (nie za długo). Formę o średnicy ok. 23 cm natłuścić i oprószyć bułką tartą. Do formy włożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 40-45 minut. Wystudzić w formie. Śmietankowy serek ubić z jogurtem i miodem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
Kuchnia Ellie