tortownicy o śr. 21 cm. Masa: 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/2 szklanki cukru, 300 ml śmietanki 30%, szklanka wrzątku, szczypta soli, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, laska wanilii, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 500 g truskawek, galaretka truskawkowa. Kaszę zalać wrzątkiem wraz ze szczyptą soli. Gotować na małym ogniu przez około(...)kilku łyżkach wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do kaszy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i nasionami wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę wylać na ciasteczkowy spód. Powtykać przebrane truskawki około 200g. Schłodzić. Na wierzchu ciasta rozłożyć resztę truskawek. Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Schłodzić. Inspiracja: Moje
Z miłości do słodkościkwaśną śmietaną z odrobiną pieprzu, ale można ją zastąpić kwaśnym jogurtem naturalnym lub kefirem. Rogaliki równie smacznie pasowałyby do ciepłego czerwonego barszczu, ale z czym je sobie zaserwujecie to już tylko i wyłącznie Wasza inwencja (: Zapraszam na: wytrawne rogaliki z kurkami! Składniki: (26 sztuk) -na ciasto: 0,5 kg przesianej mąki tortowej (u mnie typ 450) 2 żółtka
Symfonia Smakówwagę kuchenną. Było tego warte :) Składniki na ciasto: 350 g obranej, startej i odciśniętej cukinii 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego 60 g kakao 115 g miękkiego masła pół szklanki oleju 250 g cukru 2 duże jajka pół szklanki jogurtu naturalnego pół posiekanej gorzkiej czekolady Składniki polewy czekoladowej(...)dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy masło na jasną puszystą masę. Następnie do masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo olej. Ciągle miksując dodajemy kolejno cukier i jajka. Całość miksujemy jeszcze około 3 -4 minuty. Masa zrobi się puszysta i dość gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy naprzemiennie po trochu jogurt i składniki sypkie z małej miski. Na końcu
Smak mojego domupomieszczenia, w którym wykonujecie ciasto. Składniki (zrobiłam na blasze 24 x 28 cm, ale sugeruję większą): Ciasto Ciasto Fale Dunaju 16 śliwek 6 jajek 1,5 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki + 2 łyżki jogurtu naturalnego 2,75 szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Śliwki podzielić na połówki(...)sokiem z cytryny. Dodać żółtka do białek. Zmiksować dokładnie. Ciągle miksując, dodać do masy olej i pół szklanki jogurtu. Do masy dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Miksować jeszcze tylko do wymieszania składników. Przelać 2/3 ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać 2 łyżki jogurtu i kakao. Wymieszać. Wykładać ciemną masę łyżką, robiąc
Weekendy w domu i ogrodziemleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek 1 jabłko cynamon Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/mas(...)kostkę i umieszczamy w garnku. Zalewamy małą ilością wody, dodajemy cynamon i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce z zmiękną. W razie potrzeby odlewamy wodę. Dwie łyżki jogurtu mieszamy z trzema łyżkami twarożku. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z serkiem i ciepłymi jabłkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogdodałam cukier waniliowy. Ananasy można zamienić na inne owoce. Polecam serdecznie - robi się ekspresowo, ciasto jest proste i pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 4 jajka 2/3 szklanki oleju 150 g jogurtu naturalnego 6-7 krążków ananasa z puszki pokrojonego na mniejsze kawałki Sposób wykonania: 1. Piekarnik rozgrzać
Kuchnia domowa Anisoli ponadto 350 g wiśni 200 g jogurtu naturalnego ( najlepiej typu greckiego) 250 g twarogu półtłustego 2 żółtka jaj 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach(...)Następnie z ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją w chłodne miejsce na 30-40 minut. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na płat, nieco większy od formy w której będziemy je piekli. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy rozwałkowane ciasto do formy, mocno je w niej dociskamy,(możemy do tego celu użyć szklanki) formując jednocześnie rant ciasta równo
Miód i pieprzbanalnie proste ciasto, ponakładaliśmy w foremki i po kilkunastu minutach cieszyliśmy się fantastycznymi, pysznymi babeczkami. Polecam nie tylko dla dzieci :) Przepis pochodzi z GoodFood Polska nr 2. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania: 5 minut + 18 minut pieczenia Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: 200g mąki pszennej 140g masła 130g cukru trzcinowego 100ml jogurtu naturalnego 2 duże(...)mieszamy. W małym garnuszku topimy masło. Do suchych składników dodajemy mokre oraz stopione masło. Całość mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy do nich 2/3 ciasta. Na środek każdej muffinki układamy łyżeczkę dżemu, a następnie rozkładamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na 15-18 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Kolizje Smakówpatelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po porcji ciasta (1 łyżka = 1 porcja). Smażymy z każdej strony po 2 minuty na średnim ogniu, uważając by się nie przypaliły. Po usmażeniu placki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bazylię i natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy z jogurtem naturalnym i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Placki podajemy
Mango PapajaWartość kaloryczna: 110 kcal Składniki: 5-6 płatów ciasta filo (3/4 z 300g opakowania) 150g chudego serka białego o jednolitej konsystencji np. tego 150g kremowego serka koziego np. tego 100 gęstego jogurtu naturalnego listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku* 1 łyżka miodu 8 sporych fig 2 łyżki mleka Przygotuj: blaszkę do pieczenia papier do pieczenia(...)serka o najbardziej zbitej konsystencji dodawaj stopniowo ten o nieco płynniejszej i stopniowo łącz trzepaczką**, podobnie stopniowo dodawaj jogurt. Dodaj listki tymianku i miód i dokładnie wymieszaj. Figi pokrój w paski około 3-4 mm, pozbywając się najpierw twardych końcówek. Rozłóż ciasto filo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Rozłóż krem kozi równomiernie, pozostawiając 2 cm margines z jednej strony
Bazując na smakupotrzebny mikser..szybko si robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka(...)wymieszać.. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki. Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Moje domowe kucharzenieMożna wymienić w nim owoce, np. na borówki ;) To już zależy od zasobności naszego ogródka ;) Ciasto jogurtowe z truskawkami Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 25 g roztopionego masła 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego truskawki ( w posiadanej ilości, minimum garść ;) Przygotowanie: Wszystkie składniki przygotowujemy w temperaturze(...)roztopione masło - mieszamy łyżką. Po uzyskaniu jednolitej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i nadal mieszamy łyżką. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki ;) Całość pieczemy około 25-30 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe - oczywiście patyczek musi być suchy ;) Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe znika
Lawendowe Niebogrubym cieście (uwielbiam takie!) jeśli wolicie na cienkim zdecydowanie polecam podzielić ciasto na więcej części :) Składniki : c iasto : mąka pszenna 600 g drożdże świeże 24 g woda ok 360 ml sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka olej 1,5 - 2 łyżki sos do pizzy: jogurt naturalny 400 g koperek wg uznania czosnek świeży lub granulowany majonez
Kuchnia VikiJuż dawno nie piekłam żadnego ciasta z owocami więc postanowiłam zrobić ciasto z brzoskwiniami. Ciasto wyszło delikatne i puszyste, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam :-) Składniki: 320 maki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 120 g jogurtu naturalnego 150 g masła lub margaryny 180 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Brzoskwinie z puszki Sposób
Na słodko lub wytrawniehimalajska (drobna) - pieprz kolorowy świeżo mielony - 2 łyżki jogurtu naturalnego - olej kokosowy Obrane ziemniaki i cebulę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito i odsączmy do miski sok. Ziemniaki przekładamy do miski. Miskę z sokiem odstawiamy, gdy na dnie osiądzie skrobia płyn wylewamy. Do ziemniaków dodajemy 2 łyżki jogurtu, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)skrobię. Mieszamy do połącznia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano, mają być chrupiące. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane podane z jogurtem naturalnym to błyskawiczne danie na piątek… i nie tylko. Aromatyczne, pachnące, chrupiące – właśnie takie, jakie powinny być. W moim
mojewypiekiinietylko