wstyd się przyznać, że powstały przypadkowo, ponieważ musiałam wykorzystać produkty, które zostały mi po upieczeniu innego ciasta ;) Przepis na około 16 babeczek. Składniki: 250g mąki pszennej 2/3 puszki masy kajmakowej (3-4 kopiaste łyżki) 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru łyżka octu winnego łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki oleju 1/4 szklanki wody gazowanej Puszkę z masą kajmakową umieszczamy(...)jednej misce umieszczamy składniki suche: mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną. W drugiej składniki mokre: kajmak, ocet, wodę, olej, jogurt i dokładnie mieszamy, aż się połączą w jednolitą masę. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy delikatnie. Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaProste ciasto w kształcie pierścienia o niezwykle intensywnym smaku. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania odmierza się kubeczkiem po jogurcie. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt.: "Nigelissima". Składniki: 1 kubek (200 g) jogurtu naturalnego 1 kubek oleju roślinnego 4 jajka 2 kubki drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 2 kubki mąki pszennej 1 kubek(...)Natłuścić formę do babek z kominem o średnicy 25 cm. Do osobnych misek oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę i odstawić ją na czas przygotowania reszty ciasta. Jogurt przełożyć do miski z żółtkami, a następnie tym samym kubeczkiem wsypać dwie porcje cukru. Utrzeć go z żółtkami i jogurtem na puszystą masę. Następnie odmierzyć kubek oleju roślinnego
wyzwania kuchennepotrawa turecka, nieco podobna do polskich pierogów. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 3 szklanki mąki 2 jajka woda, ile zabierze 1½ łyżeczki soli Składniki (farsz) 400g mielonego mięsa z wołowiny 1 średnia cebula ½ natki pietruszki sól pieprz Składniki (sos I) 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Składniki (sos II) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy suszona(...)odkładać na wysypaną mąką ściereczkę. Pierożki nie powinny stykać się ze sobą. Postępować tak z każdą cześcią ciasta. Zagotować wodę, posolić i dodać odrobinę oliwy. Wrzucać pierogi do wody i gotować około 20 min. Sos I: Wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem. Sos II: Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać resztę składników, mieszać chwilę i wyłączyć ogień
Tureckie Przepisyopcjonalnie: 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cynamonu na pieczony rabarbar: 400 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 60 g cukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt naturalny Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez 15-20 minut. W miseczce(...)pozostałych kromek bułki, do wykończenia masy jajecznej. Gotowe tosty francuskie podaj z pieczonym rabarbarem i opcjonalnie ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa P.s. A jutro zapraszam Was na francuskie ciasto
Chilli Czosnek i Oliwapapierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na mus: 130 g białej czekolady; 10 g żelatyny; 2 jaja; 2 łyżki cukru; 500 g jogurtu naturalnego (u mnie grecki); 400 ml śmietany 30%; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy); Czekoladę rozpuścić na parze(...)Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z musem. Składniki na poncz: 120 ml mocnej kawy; 30 ml Amaretto; Zaparzoną kawę wymieszać z Amaretto i odstawić do wystudzenia. Ciasto makowe przekroić na dwa blaty. Jeden blat umieścić w tortownicy, nasączyć ponczem. Ciasto jest dosyć mokre więc ponczem skrapiamy je delikatnie. Wyłożyć połowę musu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć
In my kitchencytryny 375 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g jogurtu naturalnego Wykonanie: Masło utrzeć mikserem na jasny puch, dodać cukier i zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dobrze miskując po każdym dodaniu ( na tym etapie ciasto może lekko się zważyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy). Następnie dodajemy wiórki kokosowe, migdały
Blondynka Gotujedomowników. Zbliża się Święto, może dacie się skusić na przygotowanie tej smacznej potrawy. Składniki: Ciasto: Szpinak mrożony – 1 opakowanie 1 łyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu Sól Gałka muszkatołowa Pieprz Czosnek suszony 4 jajka Nadzienie: 2 opakowania serka chrzanowego typu almette 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego Około 2 łyżek tartego chrzanu ze słoika 4 posiekane dymki ( ze szczypiorkiem ) sól Dodatkowo(...)pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze 190 o C. Biszkopt wyjmujemy na ręcznik kuchenny i zwijamy go w rulon. Zwijanie wykonujemy gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Do serków dodajemy chrzan, jogurt, dymkę i doprawiamy solą. Paprykę kroimy w kostkę. Delikatnie rozwijamy biszkopt. Nakładamy łososia. Następnie smarujemy masą i na koniec układamy posiekaną paprykę. Ponownie zwijamy w rulon
Smaki Ewyszklanki mąki pszennej - 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - truskawki (użyłam mrożonych) Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża
CookYourselfjogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. 2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto. 3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy(...)minut do lodówki. 4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. 5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy. 6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego
Kuchnia domowa AniKruche, pyszne i najlepiej od razu zróbcie ich więcej. Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła 250g mascarpone 100g śmietany kremówki 36% 75ml likieru adwokat 3 łyżki cukru pudru Olej lub masło do smarowania foremek Mąkę mieszamy jogurtem i masłem, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone cienko rozwałkowujemy, kroimy w paski. Foremki do rurek smarujemy
Gotowanie i blogowaniepolska flaga a to jakieś tradycyjne wasze ciasto w barwach kraju? ". A to Ci dopiero przypadek (no może kolory nie w tej kolejności), wyszedł mi zatem tradycyjny obiad od początku do końca. Składniki na tortownicę o średnicy 32 cm Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru(...)Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru oraz jogurtu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją stopniowo do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy będzie gotowa masa przelewamy ją do formy. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja
ciastkarnia na kruchym spodzieewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny garść mrożonych malin Maliny rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone maliny zmiksować. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia(...)przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym i musem malinowym. *mąki można zastąpić inną dowolną w takiej samej ilości Smacznego
Chocolate Muffin Blogpuszki, ale to już nie to samo), jogurt naturalny, wiórki kokosowe Płatki, wiórki i otręby zmielić np. w młynku do kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników. mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa(...)można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem naturalnym, kawałkami ananasa, posypane wiórkami koksowymi. Smacznego
Chocolate Muffin Blogjajko 4 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny plasterki pomarańczy orzechy Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy(...)Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Pomarańcze pokroić w plasterki. Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, pomarańczami i orzechami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzepis, zastąpiłam w nim część mąki pszennej, mąką pełnoziarnistą i zabrałam się za pieczenie. Efekt? Cudowny! Mokre, wilgotne ciasto z pysznymi owocami. Jeśli poszukujecie naprawdę prostego przepisu na szybkie ciasto ze śliwkami to przepis dla Was. Poza tym ma on jeszcze jeden ogromny plus. Wszystkie składniki miesza się widelcem (bez miksera, podobnie jak w muffinkach) więc spokojnie można piec nocą(...)maluchy śpią :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Duża okrągła blacha ( można również robić w prostokątnej) Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia Składniki: 250ml jogurtu naturalnego 150ml oleju rzepakowego 200g mąki pełnoziarnistej pszennej (typ1850) 100g mąki pszennej 90g cukru 50g miodu płynnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka
Kolizje Smaków