przechowywać w lodówce, na drugi dzień smakuje chyba jeszcze lepiej:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 400 g mąki tortowej 0,5 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 200 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 % szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE: 2 kg jabłek (lekko kwaśnych(...)susz kolejne 1,5 h (do max 2 h). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę do cakowitego ostygnięcia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). KRUCHE CIASTO: Do malaksera wrzuć wszystkie składniki na ciasto i zmiksuj krótko na gładko. Możesz również zagnieść ciasto ręcznie na stolnicy, siekając masło z mąką i zagniatając z pozostałymi składnikami. Uformuj ciasto
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanka jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 6 łyżek oleju 8 łyżek cukru tabliczka czekolady szczypta soli cukier puder (do posypania) Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i pozostawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz czekolady, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Czekoladę kroimy w średnią
Symfonia smakowakokosowe* ciasto z fasoli podane z kremem o smaku gorzkiej czekolady z kawałkami kakao~ *z mąką kokosową Wczoraj było brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda(...)łyżka soku z cytryny ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/4 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego ~cukier/stevia wg. smaku ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy mąkę, sodę, sok z cytryny, sodę, cukier/stevie, ekstrakt i mieszamy. Następnie w miare potrzeb dodajemy mleko/jogurt regulując konsystencję ciasta. Przekładamy je do foremki, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy
breakfast of dreamsPiekłam je rok temu i na szczęście zapisałam składniki, tworząc to ciasto. A przypomniała mi o nim koleżanka z pracy. Tak się składa, że coraz rzadziej coś piekę, więc dzisiaj na blogu słodki przerywnik od sałatek, zup i obiadów... Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki brązowego cukru 2/3 szklanki maku 1 i 2/3 szklanki(...)lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Jajka zmiksować z olejem, jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać mąkę, suchy mak i dokładnie wymieszać. Dodać starty pasternak, posiekane figi, dobrze połączyć składniki. Ciasto przełożyć na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 o C do tzw. "suchego patyczka". Czekoladę połamać, włożyć do porcelanowej miski
Czerwień i błękitszklanki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2) 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ciasto: Do ciasta potrzebujemy dwóch jednakowych tortownic o średnicy od 21-22 cm. Jeśli nie macie dwóch – należy upiec ciasto w dwóch turach. Można(...)ciasto nie miało „czuba”. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170°C bez termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne, aby nie miały zakalca. Całkowicie wystudzone biszkopty marchewkowe kroimy wzdłuż tak, aby powstały cztery blaty (można odciąć czubki, jeśli powstały). Serki, mascarpone, jogurt i ekstrakt miksujemy
Poezja smakudowolne. Ja użyłam mrożone maliny, jeżyny i 3 nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś za coś, nie chcemy zakalca , to musimy dobrze wypiec. Składniki na formę 26 cm : ~ 4 szkl mąki orkiszowej białej ~ 4 jajka ~ 294g masła ~ 1 i 1/3 szkl jogurtu naturalnego ~ 1 i 1/4 szkl ksylitolu ( lub cukru) ~ 2,5 łyżki soku pomarańczowego(...)puszystą masę. Dodać sok z pomarańczy, ekstrakt z migdałów lub olejek migdałowy. Ubić. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Na samym końcu dodać jogurt i zmiksować do połączenia. Do ciasta dodać suche składniki, wymieszać. Maliny,jeżyny i pokrojone na kawałki nektarynki wymieszać z pozostałą mąką . Wmieszać je delikatnie do ciasta. Ciasto wyłożyć łyżką do formy o średnicy
Smaczne Zdroweproponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka brązowego
Przysmaki KarolkiRobiliście kiedyś ciasto z patelni? Nie? Ja też pierwszy raz;) Ciekawe doświadczenie, myślę że warto wypróbować... chociaż klasycznie pieczone nie ma lepszych od siebie;))) Składniki: (na patelnię o średnicy ok. 24 cm) 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300 g mąki pszennej Lubella idealna do tortów(...)jogurt oraz olej, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, teraz mieszamy już drewnianą łyżką. Patelnię z nieprzywierającym dnem smarujemy olejem i rozgrzewamy. Ciasto przekładamy na patelnię, wyrównujemy łyżką, nakładamy jeżyny i przykrywamy szczelnie przykrywką. Jeśli ma otwór, należy go zakleić. Ciasto pieczemy na najmniejszym palniku i ogniu przez ok. 30-40 minut, następnie
Życie zaczyna się w kuchniporzeczek. Ta ilość spowodowała, że ciasto nagle zaczęło robić się strasznie mokre i musiałam dodać więcej mąki. Na szczęście scones udały się doskonale i dzieci zjadły je w tempie ekspresowym. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki masła 125 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (w razie potrzeby
Sto kolorów kuchniJuż tłumaczę. Light, bo bazą jest wyłącznie jogurt naturalny, czyli nie dodajemy śmietany, nie dodajemy majonezu jak to zwykle bywa przy klasycznym sosie czosnkowym do pizzy. Czemu dla leniwych? Proste, bo mało pracochłonny w wykonaniu. Zwykle przygotowania pizzy są odrobinkę pracochłonne, bo musimy zrobić sos pomidorowy, który stanowi podstawowe smarowidło, musimy zagnieść ciasto, pokroić dodatki, zetrzeć ser. Ufff, dużo trochę(...)zrobi? :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 1 mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 ogórka sól cukier Wykonanie: Będzie prosto, szybko i mało skomplikowanie, czyli tak jak lubię. Wy pewnie też :) Więc jak to było
Blondynka Gotujedalej miksujemy. Do jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny i całość mieszamy. Na koniec dodajemy przygotowaną dynię i ubitą pianę z białek oraz jedną część suszonej żurawiny i mieszamy łyżką aż do połączenia wszystkich składników. Do foremki przekładamy połowę ciasta, układamy warstwę suszonych bananów i suszonej żurawiny. Przykrywamy resztą ciasta, i ponownie układamy banany
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKoniecznie wypróbujcie. Wszyscy będą zachwyceni a wyzwanie pod tytułem: „piekę ciasto” zakończy się powodzeniem. Polecam. Składniki: 175 g masła 250 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g zmielonych migdałów 75 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g truskawek garść płatków migdałów(...)cukier i jako ucieramy krótką chwilę, do połączenia. Formę okrągłą o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy połowę ciasta, na to połowę truskawek, na truskawki połowę masy serowej. Przykrywamy pozostałym ciastem, na to ponownie truskawki, na truskawki masa serowa. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczmy około 50-60 minut
Made By Mom And SonSobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia z moim mężem, zawsze pozostawienie mu wyboru filmu kończy się horrorem, czasami nawet i nie jednym. Przyzwyczaiłam się już do jego gustu i jakoś sama trochę polubiłam ten gatunek filmów. Po którym z kolei(...)mielonych orzechów włoskich 250 g mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki jogurtu naturalnego. polewa czekoladowa 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 100 g masła Wykonanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski (nie zapomnij odłożyć kilka garści orzechów do dekoracji ciasta) i miksujemy je aż uzyskamy jednolitą masę. Gotową przekładamy do posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem
ciastkarnia na kruchym spodziepszennej (szczególnie polecam Basię Ekstra Wypiek, idealnie unosi ciężar owoców w cieście) 300 g mąki kukurydzianej (polenty) 2 średnie banany 350 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 500 ml mleka kokosowego z puszku (z 2 puszek gęsta część) lub 500 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 150 g oleju kokosowego lub innego roślinnego Przygotowanie: Rabarbar umyj(...)masę. Do suchych składników na przemian partiami dodawaj zblendowaną masę bananową i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj (duża łyżka ogarnie temat), ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto jest dosyć gęste, ale spływa z łyżki. Do ciasta dodaj rabarbar z całym sokiem, jaki puścił. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 1 godzinę i 20 minut
greenscarfdość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 320 g mąki 45 g gorzkiego kakao 1/3 szklanki mleka 125 ml jogurtu naturalnego 100 g czekolady mlecznej 250 g cukinii (1 niewielka sztuka) szczypta soli(...)ucierając powoli dolewać olej a następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego patyczka. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia