dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na masę jogurtową : 800 g jogurtu naturalnego 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru pudru 210 g wiórek kokosowych 5 białek 2 budynie waniliowe(...)stolnicę podsypaną mąką i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nie równe części, jedna ma być większa. Przełożyć do woreczków i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , na spód zetrzeć ciasto na tarce o dużych oczkach. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem pudrem . Jogurt wymieszać mikserem z cukrem waniliowym, budyniami i wiórkami kokosowymi
Sama słodycz i szczypta chiliniesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 250 gram mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody 25 gram drożdży Sos pomidorowy 400 gram pomidorów z puszki(...)tarce o dużych oczkach Sos czosnkowo- jogurtowy do podania (wszystkie składniki mieszam i odstawiam do lodówki) 1 łyżka majonezu 100 gram jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę szczypta soli i pieprzu łyżeczka posiekanego koperku Ciasto Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam
Mango PapajaJeden z najsmaczniejszych jabłeczników jakie piekłam i jadłam: przepyszne jabłkowo – cynamonowe wnętrze zwieńczone delikatną pianką i chrupiącym orzechowym akcentem. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1,5 kostki masła, 6 żółtek, 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa jabłkowa: 9 – 10 średniej wielkości jabłek, 1 szklanka cukru, 1 czubata łyżka cynamonu, 2 łyżki(...)cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić na kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić. Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, wykroić gniazda
Nie tylko w kuchnitruskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła 2 duże łyżki kakao 3 jajka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka(...)sodę i kakao wymieszać. Olej kokosowy zmiksować z cukrem na pastę. Dodać po jednym jajka i zmiksowac. Wmieszać czekoladę i aromat wymieszać łyżką. Na przemian dodawać sypką mieszankę i jogurt - każdorazowo miksować do połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Krem
Chocolate Muffin Blogmoje nie było tak piękne i zabrakło ciasta na ozdobne ciasteczka...ale to nie ważne.. Razem ze mną ciasto piekły:... Składniki na prostokątną blaszkę (taka od piekarnika): 80 dkg mąki pszennej 1 i 3/4 kostki margaryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 4 łyżeczki proszku do pieczenia (płytkie i płaskie) Dodatkowo: 10 średnich
Moje domowe kucharzenieJest nie bardzo słodkie , więc mogą się na nie skusić również osoby liczące kalorie ;) Dodatek cytrynki sprawia, że ciasto wspaniale orzeźwia i jest świetnym dodatkiem do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI: ( keksówka ) * mąka kukurydziana – 4 łyżki * jajka – 3 szt * jogurt naturalny – 180 g * cukier lub ksylitol – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa
Ostra na SłodkoPozytywne żywienie . Zmodyfikowałam troszkę składniki i dodałam mąkę pszenną razową. Ciasto jest wspaniałe i proste do przygotowania. Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 50 g miękkiego masła 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki pszennej razowej starta skórka ze sparzonej cytryny(...)puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę, skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy 26 cm), posypujemy kokosem i układamy pokrojony w kawałki rabarbar. Pieczemy
Kulinarne przygody Gatitycukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe 5 łyżeczek żelatyny Z każdej galaretki odsypuję 2 łyżki zalewam to 1 szklaną wrzącej(...)formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto, odstawiam jeszcze przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Smacznego rrarossa@gmail.com
RAROSSAprostszego :) Dla mnie w wersji na słono, o niebo smaczniejsze! Brokuł kolejny raz idzie na pierwszy ogień! Składniki: 7-8 naleśników (ciasto przyprawiam łyżeczką soli, pieprzu i majeranku) 1 brokuł 200g bekonu ser feta jogurt naturalny 2 ząbki czosnku garść orzechów włoskich ser żółty 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: 1. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie
FITBUuKmąki pełnoziarnistej np żyniej szczypta proszku do pieczenia Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Na rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta, formując małe placuszki. Smażyć ok 5 minut z każdej strony. Podawać z jogurtem naturalnym, plasterkami kiwi i kawałkami batonika białkowego. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsłodką wersję, z nadzieniem serowym, którą można spotkać równie często. Pierożki są niesamowicie delikatne i wyjątkowo smaczne! Świetnie smakują z zimnym, naturalnym jogurtem, masłem, czy też koktajlem owocowym! Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO: * mąka pszenna – 200 g * duże jajko – 1 szt * olej – 1 łyżka * mleko – 50 ml NADZIENIE: * ser biały
Ostra na SłodkoJeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem łososia - to zachęcam do przygotowania tarty z łososiem i pomidorkami koktajlowymi lub łososia w cieście francuskim . Składniki na 2-3 porcje: 400 g świeżego łososia 1 duży jogurt naturalny (400 g) szczypiorek sól, pieprz 1/2 limonki (ewent.cytryny) Filet z łososia umyć, osuszyć, przyprawić solą oraz pieprzem i skropić sokiem z limonki
Ugotowaćblaszce aż ostygnie. Odwracamy do góry dnem (bo ananasy opadną na dół, a w ten sposób będą się ładnie prezentowały, a i ciasto będzie idealnie równiutkie) i lukrujemy np. lukrem jogurtowym ( cukier puder wymieszany z jogurtem naturalnym).Gotowe
Rozpustne gotowanieniedzielny deser po obiedzie zapraszam na to oto ciasto z galaretkami. Składniki: - 1 mleczko zagęszczone niesłodzone w kartoniku 500ml - 1 duży jogurt naturalny - 1/3 łyżeczki żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - dowolne galaretki (ja miałam jagodową, arbuzową, agrestową i brzoskwiniową) Wykonanie: Rozpuszczamy nasze galaretki w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia, gdy już zastygną do miski mlewamy nasz jogurt
Tanio szybko zdrowozawartości proszku budyniowego, a jednocześnie wilgotne dzięki kefirowi i owocom. Zachowuje świeżość do 5 dni po każdorazowym przykryciu ściereczka kuchenną* Polecam! Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym forma o wymiarach 24x35 cm 1 szkl. kefiru lub jogurtu naturalnego 3 jajka 0,5 szkl. oleju (użyłam rzepakowy) 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)jajka, olej i cukier. Wymieszać trzepaczką. Masę posypać mąką, na to równomiernie wsypać proszek do pieczenia, sodę, proszek budyniowy i sól. Wymieszać do momentu, kiedy składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Masę wlać do formy, a na górze poukładać owoce. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 55-60 min. Przestudzić (nie musi być wystudzone do końca) i posypać cukrem
Posadzone i zjedzone