mąki z cieciork i 5g świeżo mielonego siemienia lnianego ~70ml wody/ 150g jogurtu naturalnego* 1 łyżeczka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki
Kuchenny Skrawek Niebaurodzaj truskawek, z których możemy wyczarować cuda. Kiedy przychodzą cieplejsze dni oprócz pysznych ciast i deserów mamy również ochotę na truskawkowe orzeźwienie zimnego koktajlu. Połączmy więc pyszne słodkie truskawki z odrobina bazylii i uzyskamy ciekawy intensywny smak. Spróbujcie :) Składniki: szklanka truskawek 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (schłodzony w lodówce) 2-3 listki bazylii łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Truskawki
ChilliJemyblendera i miksujemy na dość jednolitą masę smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) podajemy z jogurtem naturalnym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsłodkiego, musimy mieć to już, teraz, zaraz? W dodatku nie trudząc się jakoś specjalnie i nie brudząc miksera? Upiec ciasto jogurtowe, które jest spełnieniem marzeń każdego leniwego łakomczucha. Pyszne bez dodatków, wspaniałe z owocami! Składniki (mała blaszka): pół szklanki jogurtu naturalnego pół szklanki oleju szklanka cukru pudru 1.5 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia + szklanka dowolnych owoców
sama złodyczciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier(...)dzisiaj. Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon i cukier do smaku. Odstaw na chwilę. Jeśli pojawi się sok- odlej go. Najlepiej wypij :-) Ciasto wyciągnij z zamrażalnika i przekrój na pół. Jedną połówką wyłóż dno tortownicy , możesz je rozwałkować, możesz zetrzeć na tarce o dużych oczkach a potem docisnąć, albo odrywać mniejsze kawałki
Z Kuchni Do Kuchnipomarańczami. Mogą stanowić zarówno drugie danie jak i smaczny deser. Naleśniki z białym serem i pomarańczami Składniki ciasto naleśnikowe 300 gram mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli nadzienie 30 dkg białego sera półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki cukru cukier waniliowy 2 pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka(...)klonowy, cynamon i całość podgrzewam na wolnym ogniu aby część soku odparowała. Żółtko ucieram z cukrem i cukrem waniliowym a następnie dodaję biały ser ciągle ucierając. Na końcu dodaję jogurt, wyfiletowaną połowę pomarańczy oraz otartą skórkę i łączę w całość mikserem na niskich obrotach. Z ciasta smażę cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładam farsz i składam w trójkąt. Kiedy
Magiczna kuchnia Dariipatelni 1,5 h, więc chyba można przymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto z patelni. Polecam serdecznie. Składniki: 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju 375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie(...)jajek dodać jogurt naturalny i kontynuować miksowanie. Następnie dodać olej. 3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle miksując stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Chwilkę miksować do połączenia składników. 4. Na koniec dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką. 5. Patelnię (u mnie o średnicy 28 cm) wysmarować olejem. Nadmiar tłuszczu wytrzeć ręcznikiem papierowym. 6. Ciasto przełożyć na patelnię
Domowa Cookierenka AgiBiszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku Wkładka orzechowa: 200 g orzechów(...)łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżka kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać
Ala piecze i gotujepszennej 8 łyżek cukru 125 g masła 350-400 g śliwek 300 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 łyżki płatków migdałowych 1. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami zimnej wody i masłem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. 2. Śliwki umyć, przekroić
Moja Galeria Smakułyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 czubata łyżeczka kakao 2 jajka 160 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 czubata łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Wszystkie składniki podczas robienia ciasta na muffinki muszą być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy dwie miski: mniejszą i większą. Do mniejszej miski wsypujemy wszystkie składniki(...)proszek do pieczenia, sól, kakao. Całość mieszamy. Do większej miski wbijamy jajka i je roztrzepujemy widelcem (chwilę - około 10 sekund). Do jajek dolewamy wszystkie składniki mokre: jogurt, masło i olejek migdałowy. Całość chwilę mieszamy widelcem (ponownie około 10 sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość jeszcze raz mieszamy (jak najkrócej - tylko
Smak mojego domumała czerwona cebula sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem MASA JAJECZNA: 4 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 150 ml śmietanki 30 % sól, czarny pieprz, pół łyżeczki gałki muszkatołowej garść żółtego sera, bądź mozzarelli - 1 opakowanie płatki chilli PRZYGOTOWANIE: FARSZ: W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż go na patelni doprawiając solą(...)pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w cienkie talarki. MASA JAJECZNA: W misce rozmieszaj jogurt, śmietankę oraz jajka. Przypraw do smaku obficie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, płatkami chilli i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser. Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę
Calzonella.comciepła woda jagody, dużo jagód! :) gęsty jogurt naturalny 0% słodzik w proszku - ja używam Sussina Gold* sól *oczywiście możecie zastąpić go dowolnym cukrem Do dzieła: Na stolnicę wysypujemy kopczyk mąki, robimy w nim wgłębienie, dodajemy pół łyżeczki soli i powoli wlewamy odrobinę ciepłej wody, zagarniamy krawędzie mącznej górki do środka i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy jajko, masło i ponownie zagniatamy(...)wypadaniem w trakcie gotowania - a i wygląda bardzo ładnie :) A jak ugotować pierogi aby ciasto było delikatne i nie przypominało kluchy? Ja wrzucałam po ok. 10 pierogów na wrzątek, czekałam aż wypłyną i gotowałam ok. 3 min. pod przykryciem :) Podajcie je jeszcze ciepłe z jogurtem naturalnym! Smakują wyśmienicie :) Wskazówki: Przy "klejeniu" pierogów warto zwrócić uwagę, aby nie pozostawiać pustej przestrzeni
Spektrum Smakuwłoskimi.😋 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, lecz zawsze trudno mi się powstrzymać i zjadam połowę już pierwszego dnia😃 Składniki: ciasto: maka pszenna 4,5 szklanki, cukier drobny 1 szklanka, miód 3 łyżki, śmietana 18% 2 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, jajka 1 szt, soda oczyszczona 1 łyżka, ocet 1 łyżka, masło 10 dag, masa: mleko 1 litr masło
kulinarne odsłony patirabarbar mamy rozpoczęty. Dzisiaj bardzo szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem. Wystarczy kilka łodyg rabarbaru, trochę mąki , cukru i jajek. Ciasto rozpływa się w ustach. Polecam. SKŁADNIKI 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 6 łyżek jogurtu naturalnego ( gęsty) 2 łyżki oleju 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70-80 dag. rabarbaru WYKONANIE Margarynę
W kuchennym oknie Ewy