Kolejna nieco urozmaicona wersja letniego ciasta , tym razem z brzoskwiniami :-) Składniki : 6 jajek 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 150 g jogurtu naturalnego 1 1/2 szklanki cukru małe opakowanie cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 - 1 kg świeżych brzoskwini(...)mąkę, proszek do pieczenia , sodę oczyszczoną i delikatnie ucierać. Następnie dodać jogurt naturalny i na małych obrotach miksera wymieszać. Do tak przygotowanej masy powoli wlewamy olej i delikatnie mieszamy. Z odstawionych wcześniej białek, ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno pianę dodajemy do całości . Tak przygotowane ciasto , wykładamy na prostokątną blaszkę wysmarowaną wcześniej margaryną i oprószoną bułką tartą
Aromatyczne Podróżepiekarnika i zacząć się nim zajadać. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytnej białko jajka 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka ksylitolu nektarynka WYKONANIE: mąkę mieszamy z ksylitolem i jogurtem białko ubijmy i mieszamy z pozostałymi składnikami ciasta gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy nektarynkę kroimy w kostkę i dekorujemy nią gotowe ciasto całość pieczemy
healthy dreamsTort jogurtowy z bitą śmietaną Składniki 800 ml jogurtu naturalnego 150 g cukru 4 płaskie łyżki żelatyny 200 ml wody 100 ml powideł z czereśni, truskawek lub inne 100 g jagód Biszkopt, przepis na który znajduje się tutaj , o średnicy 24 cm 200 ml śmietany 30 procent 50 g cukru pudru 1 nektarynka Dodatkowo Tortownica o średnicy(...)naczyń. W pierwszym naczyniu cały czas mieszając do rozpuszczonej żelatyny dodajemy powidła i połowę jogurtu, a następnie całość wlewamy do tortownicy. Na masę jogurtu z powidłami układamy drugi kawałek biszkoptu. W drugim naczyniu do żelatyny z wodą dodajemy mieszając 150 g cukru, pozostałą część jogurtu oraz jagody, następnie tężejący płyn wlewamy do tortownicy i wstawiamy w lodówki na 2 godziny
Miód i pieprzcieszyć się prawdziwie wakacyjnym śniadaniem. Nie masz tostera? Nie szkodzi! Wylej połowę ciasta na rozgrzaną patelnię, posyp malinami i przykryj pozostałą częścią masy. Piecz 4 minuty z każdej strony i ciesz się pysznym posiłkiem :) Składniki: 2 łyżki mąki żytniej 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka malin dowolne dodatki do podania Rozgrzewamy opiekacz do tostów lub patelnię. Jajko mieszamy
Chocolate Muffin Blogużyłam tortowej) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g masła cynamon do posypania Ciasto: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło(...)najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. 5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm
Mała Cukierenkaużyłam tortowej) 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g masła cynamon do posypania Ciasto: 150g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka – osobno żółtka i białka 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek jogurtu naturalnego około 850g umytych śliwek (najlepiej węgierek) Kruszonka: 1. Sypkie składniki na kruszonkę wymieszać. Dodać masło(...)najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać żółtka i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Na maślaną masę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i jogurt, wymieszać (powstanie dość gęste ciasto, patrz FILM ). 4. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w ciasto. 5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35cm
Mała Cukierenkaucztę z popularnych i zawsze dostępnych produktów. Szkoda tylko, że smaku nie można zamieścić na blogu. Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki -10 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -2 łyżki jogurtu naturalnego -1/3 szklanki słodkiej śmietanki -1 dkg drożdży -szczypta soli Składniki farszu: -30 dkg kwaszonej kapusty -20 dkg kaszanki(...)wodą, dodajemy listek laurowy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odcedzamy. Do mąki dodajemy jajka, masło, szczyptę soli, drożdże wymieszane z jogurtem i śmietaną i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na czas przygotowania farszu. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodajemy pozbawiona osłonki i pokrojona
Maminek kulinarnymąki (najlepiej krupczatki) 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Nadzienie: pół kg półtłustego twarogu 1 szklanka cukru 4 łyżki pasty tahini 2 białka Przygotowanie: Ciasto kruche: Posiekać masło z mąką i cukrem, palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość
Domowa Cookierenka Agimleka 125 g miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić) 400 ml jogurtu naturalnego 300 g czereśni (lub innych owoców) do masy jogurtowej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 galaretki owoce do galaretki (u mnie borówka amerykańska i maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężało, a herbatniki zmiękły. 200 ml mleka zagotować i dodać(...)dodawać budyń ucierając wszystko na gładką masę. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i również przestudzić. Czereśnie zmiksować Benderem, dodać jogurt naturalny, cukier puder i razem jeszcze raz wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Kolejność warstw od dołu: - herbatniki - połowa kremu budyniowego - herbatniki - 3/4 masy jogurtowo-owocowej - herbatniki - druga połowa kremu budyniowego - herbatniki
Trzeci talerzpszennej razowej ( można użyć orkiszowej) łyżeczka soli jajko 2 łyżeczki miodu płynnego ok 400 g jogurtu naturalnego ok 30-40 ml ciepłej wody łyżeczka oleju Do dużej miski wsypać obie mąki, sól – wymieszać. Kolejno dodać jajko, zaczyn drożdżowy, jogurt – wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt zbite trzeba dodać wodę. Ciasto krótko wyrobić – tylko połączenia składników. Konsystencja jest raczej
Niebieski kubek z kawaolej trafiają z łyżki (okrągłej) i w formie kleksa (zaskoczyło mnie to, a jednocześnie zachwyciło!). Ciasto robi się w czasie rozgrzewania tłuszczu-dla niezapowiedzianych gości idealne! Składniki: Pączuszki: 250g serka mascarpone 3 jajka 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (u mnie greckiego) 3 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 kieliszek wódki(...)puder do oprószenia Sposób przygotowania: Do miski wkładamy mascarpone, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jajka i oba cukry. Całość miksujemy na gładką masę, wtedy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (najlepiej je przesiać) i alkohol (by przy smażeniu nie chłonęły dużo tłuszczu). Ponownie miksujemy do dokładnego połączenia - ciasto powinno być gładkie i gęste. W garnku rozgrzewamy olej do smażenia. Okrągłą
Kolorowy Przepisownikźródle ciepła ciasto. Więc już od teraz nawet te osoby, które nie mają piekarnika mogą sobie upiec ciasto z patelni. Ciasto z patelni z jabłkami Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml jogurtu naturalnego 80 ml oleju 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny. Masę wylać na wysmarowaną niewielką ilością oleju patelnię. Ułożyć obrane i pokrojone w niewielki ćwiartki jabłka. Płytę ceramiczną włączyć na 5 położyć patelnię z pokrywką i piec około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić i piec jeszcze około 3-4 minuty by z wierzchu lekko się
Ala piecze i gotujesoli - cukier wanilinowy FARSZ - 400 g twarogu śmietankowego - cukier wanilinowy + łyżka cukru białego - 1 żółtko - 7-8 łyżek jogurtu naturalnego - masło lub olej do smażenia Jeżeli chodzi o farsz to wszystkie składniki mieszamy, białko dorzucimy do ciasta naleśnikowego. Teraz ciasto. Do miski z jednej strony wysypuję mąkę, a z drugiej mleko. I powoli, zbieram trzepaczką mąkę. Tym sposobem
Pasje Jolkidomowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 jajka 1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do posypania wierzchu ciasta cukier puder sposób wykonania Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, i mieszamy składniki ze sobą
Miód i pieprzTo ciasto jest wyjątkowo dobre, delikatne i orzeźwiające. Zniknęło w błyskawicznym tempie, goście byli zachwyceni Upiec mały biszkopt – białka z cukrem ubić na sztywną pianę
Kuchnia Pokoleń