pokrojonej w kostkę dyni 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynaomnu 1/2 łyżeczki imbiru do podania: 1/2 szklanki kremówki 150 jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru cynamon, imbir, gałka muszkatołowa do smaku Z podanych składników na ciasto wyrabiam elastyczną masę, która z łatwością odchodzi od dłoni. Najpierw przesiewam na stolnicę mąkę, po czym wbijam jajka w utworzony dołek. Mieszam, dodając(...)się ugotowały. Mieszam delikatnie zawartość garnka, by zapobiec przywarciu pierogów do dna. Gdy wypłyną na wierzch oznacza, że są już gotowe. Kremówkę podgrzewam z cukrem, na samym końcu dodaję jogurt naturalny, doprowadzam do wrzenia, doprawiam i polewam powstałym sosem pierogi. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki160g mrożonych ( lub świeżych) malin 200g serka mascarpone 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru Do tego: cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj wszystkie ( oprócz oleju! ) na jednolitą, aksamitną masę. 2. Odstaw ciasto na 5- 10min. 3. Mascarpone ubij z jogurtem i cukrem. 4. Do serowej masy dodaj maliny i wymieszaj energicznie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare!) Składniki na ciasto właściwe: - 300g mąki orkiszowej - 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - 125ml jogurtu naturalnego (o temperaturze pokojowej) - 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) - 1 łyżeczka soli - olej i otręby do wysmarowania i obsypania formy *opcjonalnie: ulubione nasionka lub pestki
Be Fit Be Strongskładniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Smażyć cienkie placki na patelni teflonowej. Ja nie używałam dodatkowego tłuszczu, ponieważ dodałam do ciasta łyżkę oleju. Naleśniki nie powinny przywierać do patelni. Odstawić do ostygnięcia. Połowę ricotty wymieszać z łyżką cukru i 100g jogurtu naturalnego. Na naleśniki nałożyć czubatą łyżkę serka i rozsmarować, ułożyć parę jeżyn i zwinąć w rulonik. Aby naleśniki wyglądały efektywnie
wysmienitySezon na maliny należy wykorzystać, dlatego dzisiaj propozycja pysznego i lekkiego ciasta z jogurtem i malinami. Ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy lodówka -dla mnie niesamowita zaleta. SKŁADNIKI 2 opakowania jogurtu naturalnego ok. 800 ml. herbatniki maślane duże opakowanie 30 g. żelatyny sok wyciśniety z jednej pomarańczy 3/4 kostki masła 1 kg malin 2 galaretki malinowe 3/4 szklanki gorącej wody
W kuchennym oknie Ewydodatków z jakimi je się jada. Moje pancakes przełożyłam serkiem waniliowym,polałam musem z kiwi i podałam z plasterkami banana i kiwi. ciasto: 50 g mąki pszennej 50 g mąki owsianej 2 jajka 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka miodu prawdziwego ponadto: 3 kiwi 1 banan 150 g serka waniliowego Jajka roztrzepać,dodać jogurt
Kolorowa kuchnia Elkimusiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami. Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :) SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 10 g drożdży 1 mały jogurt naturalny 100 ml mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 40 g masła 2 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 1,5 szklanki borówek 2,5 łyżki(...)niego łyżkę jogurtu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozmącone jajko, cukier, resztę jogurtu naturalnego, mleko, olej i rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy
Serce zamknięte w formie pysznościłyżki kaszy kukurydzianej Nadzienie: ~600g jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki ~1 czubata łyżeczka cynamonu ~2 łyżki cukru ~2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki brązowego cukru do posypania Zmieszać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść, rozcierając masło w mące. Gdy wszystko zacznie się ładnie lepić w całość, uformować płaski dysk, owinąć w folię i włożyć do lodówki(...)Ciasto rozwałkować na duże, cienkie koło, najlepiej między dwoma dużymi płatami folii aluminiowej, wtedy nie będzie się przyklejać. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć jabłka, zostawiając 5 cm wolnej krawędzi na około. Posmarować wierzch jabłek jogurtem i zawinąć brzegi ciasta do środka, delikatnie dociskając. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec 40 minut w temp
chili & sugarznika z blachy :) A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :) Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: 500 g mąki pszennej 10 g drożdży 1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g) 2x 100 ml mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 40 g masła 2 łyżki oleju szczypta soli + śliwki(...)niego łyżkę jogurtu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozmącone jajko, cukier, resztę jogurtu naturalnego, mleko, olej i rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy
Serce zamknięte w formie pysznościsprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Jagielnik rabarbarowy Czas przygotowania: 5-6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej Sante 1,5 szklanki mleka 1 szklanka naturalnego jogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatityczekoladowy cukiniowy chlebek z daktylami i gorzką czekoladą; jogurt naturalny Myślałam, że nie wyjdzie, że zrobi się zakalec, w sumie byłam święcie przekonana, że się nie dopiecze, generalnie jedna wielka porażka, (na szczęście!)pomyliłam się, i to jak! :O Te ciasto zawładnęło moim sercem ( i żołądkiem), zdecydowanie! A mama się z tym zgadza i nadal nie wierzy
More food, love and dreamsoliwek czarnych (50 g) 60 g suszonych pomidorów Sos czosnkowy: 120 ml jogurtu naturalnego (mały kubek) 3 ząbki czosnku ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskim i oregano Dodatkowo: 300 – 500 ml oleju do smażenia (w zależności od wielkości naczynia) Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki
KuchniaWeDwoje.plczasu musi się piec to może wytrzymam i go nie otworzę ;-) Jeśli macie piekarniki z termoobiegiem śmiało pieczcie - powinno wyjść puszyste :-) Ciasto jogurtowo-malinowe CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE Blacha 24 x 24: 350 ml jogurtu naturalnego 6 łyżek śmietany 12 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 aromatu spirytusowego(...)Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Ciasto
peggiwkuchnigrubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć na patelni, aż ciasto się przyrumieni
Apetyczna babeczkaTo ciasto piekłam na wesele..i dlatego nie ma zdjęć z przekroju..ale jak zrobię następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było
Moje domowe kucharzenie