mąka ziemniaczana – 100 g - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - sól – 1 szczypta - cukier – 100 g - olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżka - olej rzepakowy – 80 ml - jajko – 1 szt - jogurt naturalny – 250 g - daktyle – 100 g - kandyzowany cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obie mąki , proszek do pieczenia i sól przesiewamy
Ostra na Słodkoszklanki obranych i umytych porzeczek 500g zmielonego twarogu 200g cukru opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji waniliowej) 4 jajka 100g naturalnego jogurtu 200g gęstej śmietany 18% łyżka soku z cytryny pół opakowania budyniu waniliowego Przygotowanie: Spód ciasta: Do mąki dodajemy cukier, oraz kroimy masło. Szybko zagniatamy rękoma na kulkę. Tortownicę o średnicy ok 24cm smarujemy masłem
Ukojenie Podniebienianiedzielę stawiam na leniwe naleśniki lub placuszki. Nadzienie zrobiłam na bazie twarogu aby było pożywnie i zdrowo. Do tego odrobina ksylitolu i cytryny do smaku. Możecie do niego dodać jogurt naturalny, jeżeli chcecie aby było kremowe i lepiej się rozsmarowywało. Zamiast domowego sosu możecie wykorzystać gotowy dżem, ale pomimo wszystko namawiam Was do zrobienia go własnoręcznie. Smak jest(...)mleko 180ml olej do smażenia nadzienie: twaróg ok. 100g sok i skórka z 1/4 cytryny ksylitol lub cukier 1 łyżeczka jogurt naturalny (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki na sos wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Trzepaczką mieszamy składniki na naleśniki. Smażymy je po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie oleju. Nadzienie
rabarbarowoszpinaku jest najbardziej popularny, U mnie podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie! A do tego niezwykle szybko się go robi ;) SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 2 szklanki - duże jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka - jogurt naturalny – 2 łyżki - letnia woda – ok. 30-50ml - olej do posmarowania FARSZ: - ser feta – 100g - szpinak
Ostra na Słodkonaturalnego 1 szklanka śmietany kwaśnej 2 jajka 1 szklanka cukru 1 mały proszek do pieczenia(15g) 1 banan ponadto słoiczek soku z jeżynami Wykonanie: Do miski wsypujemy kaszę mannę, dodajemy jogurt, śmietanę jajka oraz cukier składniki mieszamy ze sobą dokładnie odstawiamy na 30 - 40 minut. Po tym czasie dodajemy proszek do pieczenia oraz pokrojonego w kostkę banan. Ciasto
kgwjanczewoSzybki podwieczorek lub deser dla dwojga na zakończenie romantycznej kolacji. Składniki (na dwie porcje): 2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy(...)odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników. Jeśli mieliśmy mało słodkie jabłka
Gotuj z Rumcajsempszenna – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 3 czubate łyżki * sól – 1 szczypta * olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka * cynamon – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * jogurt naturalny – 100 g * olej – 60 ml * śliwki – 200 g KRUSZONKA: * mąka – 50 g * cukier puder – 1 czubata łyżka * zimne(...)misce mieszamy wszystkie suche składniki , a w drugiej mokre. Mokre wlewamy do suchych , a następnie dodajemy umyte , wypestkowane i pokrojone w kostkę śliwki. Mieszamy tylko do połączenia składników. Wymieszane ciasto wkładamy do foremek ( na pełno ) , a następnie w palcach rozkruszamy schłodzone ciasto na kruszonkę. Pieczemy ok. 17-20min/ 180C. UWAGA! Muffinki po upieczeniu musza całkowicie wystygnąć! Najlepiej to robić
Ostra na Słodkomorelami i borówką amerykańską. Ciasto jest puszyste i wilgotne takie właśnie najbardziej lubię. Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Gold. Składniki: 150 g margaryny 3 jajka 200 g cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g jogurtu naturalnego 3 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią 400 g moreli(...)borówki amerykańskiej Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, jogurt naturalny oraz letnią rozpuszczoną margarynę. Całość zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Blachę o wymiarach 24*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu połówki moreli
Ala piecze i gotujeciekawego jogurtowego nadzienia Składniki na spód: 200g mąki pszennej 100g masła (zimnego) 50g cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki(...)średnicy ok. 26-28cm. Należy zostawić dość wysoki rant (brzeg), żeby później masa jogurtowa się nie wylała. Nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wykonanie nadzienia: Cukier, mąkę, jajka i jogurt zmiksować i wylać na podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone na plasterki, a między nimi poukładać jeżyny. Piec
Mania Wypiekaniastopniowo dodając (łyżka po łyżce) ubitą pianę z białek. Smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju kokosowego z obu stron. 1 placuszek = 2 łyżki ciasta Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to jogurt naturalny, banan i kakaowa polewa*. :) * po prostu łyżeczka kakao, łyżeczka cukru trzcinowego i odrobina wody - wszystko zamieszane i podgrzane przez 10 s w mikrofalówce
Kuchnia ElliePanuje opinia że do przygotowania jogurtu domowym sposobem najlepsze jest mleko świeże, pasteryzowane lub homogenizowane ja przygotowuje także z mleka UHT wtedy jogurt jest nieco rzadszy
RAROSSALekkie i smaczne ciasto w sam raz na upalne dni. Zamiast truskawek możemy użyć dowolnych owoców. Składniki ciasto ( 25 x 40 cm ) 4 jajka 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szkl oleju 2 szkl mąki 1 szkl cukru 3 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatylitr oleju do smażenia dżem o dowolnym smaku cukier puder Sposób przygotowania: 1. Do przesianej na stolnicę lub blat mąki wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, szczyptę soli oraz spirytus. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce ok godziny. Po tym czasie ciasto napowietrzamy uderzając w nie wałkiem z każdej strony i składając
Kuchnia w czekoladzieproszkiem, sodą do miski, wbić jajka, użyłam M, L wystarczą 3 sztuki wsypać cukier i mikserem wszystko utrzeć do połączenia składników wlać olej, jogurt naturalny i mikserem połączyć krótko składniki na dość gęste ciasto do foremek włożyć papilotki 12 sztuk, na dno położyć grubsze plastry banana, 1 łyżkę ciasta nałożyć do foremek dżem malinowy po 1 łyżeczce i nakryć łyżką
W Mojej Kuchni Lubięsobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany. Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego z hakiem. Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%. Czosnek granulowany można zastąpić świeżym. Dodatki można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi
Gospodyni Miejska