znika z blachy :) A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :) Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: 500 g mąki pszennej 10 g drożdży 1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g) 2x 100 ml mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 40 g masła 2 łyżki oleju szczypta soli + śliwki(...)niego łyżkę jogurtu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut. Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozmącone jajko, cukier, resztę jogurtu naturalnego, mleko, olej i rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy. Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy
Serce zamknięte w formie pysznościsprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Jagielnik rabarbarowy Czas przygotowania: 5-6 godzin Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej Sante 1,5 szklanki mleka 1 szklanka naturalnego jogurtu 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody 1 łyżka esencji waniliowej 4 łyżki cukru pudru 1 galaretka żurawinowa 2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatityczekoladowy cukiniowy chlebek z daktylami i gorzką czekoladą; jogurt naturalny Myślałam, że nie wyjdzie, że zrobi się zakalec, w sumie byłam święcie przekonana, że się nie dopiecze, generalnie jedna wielka porażka, (na szczęście!)pomyliłam się, i to jak! :O Te ciasto zawładnęło moim sercem ( i żołądkiem), zdecydowanie! A mama się z tym zgadza i nadal nie wierzy
More food, love and dreamsoliwek czarnych (50 g) 60 g suszonych pomidorów Sos czosnkowy: 120 ml jogurtu naturalnego (mały kubek) 3 ząbki czosnku ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskim i oregano Dodatkowo: 300 – 500 ml oleju do smażenia (w zależności od wielkości naczynia) Przygotowanie: Ciasto: Składniki na ciasto zagnieść i odstawić do lodówki
KuchniaWeDwoje.plczasu musi się piec to może wytrzymam i go nie otworzę ;-) Jeśli macie piekarniki z termoobiegiem śmiało pieczcie - powinno wyjść puszyste :-) Ciasto jogurtowo-malinowe CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE Blacha 24 x 24: 350 ml jogurtu naturalnego 6 łyżek śmietany 12 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 aromatu spirytusowego(...)Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Ciasto
peggiwkuchnikilka dni, zjadamy do ostatniej kropli. Dziś chciałam zaproponować przepyszne danie przygotowane z wczorajszego rosołu i rosołowego mięsa: pyszne małe pierożki! składniki: ciasto: 250 g maki pszennej ok 250 ml kefiru (dałam jogurt naturalny) nadzienie: ok 500 g gotowanego mięsa (moje z rosołu: pół na pół drobiowe i wołowe) duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 3 łyżki(...)kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Zdjąć z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso drobno pokroić, wymieszać z cebulką, doprawić do smaku. Mąkę przesiać, dodać partiami kefir (tyle, by ciasto było mięciutkie i elastyczne). Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w ok 5 cm kwadraty. Na każdy nakładać niewielką porcję nadzienia, sklejać w trójkąty a następnie po dwa brzegi zawijać
6niebogrubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć na patelni, aż ciasto się przyrumieni
Apetyczna babeczkaTo ciasto piekłam na wesele..i dlatego nie ma zdjęć z przekroju..ale jak zrobię następnym razem to dodam inne zdjęcia...Ciasto mimo tego pęknięcia było
Moje domowe kucharzenieCiasto wyśmienite w swej prostocie. Cudownie łączy słodycz ciasta z kwaskowatością porzeczek. Idealne do popołudniowej kawy :) Zapraszam! Pleśniak z czerwoną porzeczką Składniki: 3 jajka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru +1 łyżka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300g porzeczki Przygotowanie: Porzeczki umyć, osuszyć na sicie. Mąkę pszenną, żółtka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżkę cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części: jedna to 3/4 a druga to 1/4. Każdą część zawinąć w folię spożywczą. Większą porcję ciasta schować do lodówki
Tagebuch po polskufarsz: opakowanie świeżego szpinaku 0,5 kg kurczaka (najlepiej pierś) pół opakowania sera feta parmezan sól, pieprz, czosnek, przyprawa śródziemnomorska, suszone pomidory z czosnkiem ciasto: według przepisu z pierogów ruskich sosy: gorgonzola: plaser masła, jogurt naturalny, pół opakowania sera gorgonzola- piccante, pieprz pomidorowy: pomidory krojone, przyprawa do pizzy Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, obsmażyć na oleju. Doprawić solą oraz przyprawą(...)pieprz. Kurczaka i szpinak posiekać w małą kosteczkę. Do dużego naczynia wsypać kurczaka, szpinak, pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach parmezan. wszystko razem porządnie wymieszać. Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić kółka ( ja używam szklanki do piwa :) ) Sklejać, podobnie jak ruskie, gotować tylko 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosami Które lepsze
MarciochaKucharzyposmakiem kawy, idealna jednym słowem. Przepis trafiony w dziesiątkę, na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam. Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii(...)cukier i miksujemy. Gdy masło utrze się z cukrem na puch dodajemy po jednym jajku i po łyżce maślanki. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy ją do ciasta. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Do gotowego ciasta wsypujemy rodzynki i przelewamy go do formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Polewa: Nutelle roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodziezapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Składniki: Kruche ciasto: 4 szkl mąki pszennej T500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła lub margaryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 3/4 szkl cukru 3 żółtka Nadzienie: 1 kg obranych jabłek 0,5 szkl wody(...)kwaśne dosłodzić wg smaku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu az składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść w kólkę. Podzielić na 4 cześci, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki
Ala piecze i gotujemiksujemy. Do białek dodajemy jogurtową masę i mieszamy łyżką, mąkę przesiewamy i ponownie mieszamy. Banany kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do ciasta, ostrożnie mieszając. Smażymy w kilku kroplach oleju z obu stron. Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i owocami. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpszennej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli masło do wysmarowania formy dodatkowo 1 banan 3 łyżki jogurtu naturalnego cukier puder do posypania ćwiartka cytryny 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania Mąkę, mleko, jajko, sól i cukier miksować przez kilka minut. Ciasto powinno być bez grudek. Nastawić piekarnik na 220 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i włożyć do piekarnika(...)wlać ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut. Jak już boki urosną i ciasto się zarumieni wyjąć i położyć kawałek masła. Następnie posypać cukrem pudrem i skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo można podać z jogurtem naturalnym i bananem. Jestem ciekawa, czy cenicie sobie takie naleśnikowe śniadania? Próbowaliście już dutch baby? Artykuł Dutch baby – pieczony naleśnik
Pink Envelopetradycyjna, ale odpowiednio doprawiona staje się wyjątkowa! Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią Składniki na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego sól Składniki na farsz: 7 dużych pieczarek 1 pierś z indyka 250 ml śmietanki 18% 400 g mrożonego szpinaku 1 cebula 5 ząbków czosnku(...)minut. Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy. Przecedzone i opłukane dodajemy do farszu. Całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, jogurt oraz masło. Zagniatamy do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Rozwałkowujemy do formy na tartę i pieczemy w temp. 190 st. przez 5 minut. Na podpieczony spód nakładamy farsz
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!