Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta unoszący się w domu, a potem jego pałaszowanie do herbatki ;) Pyszne, lekko wilgotne ciasto drożdżowe z jagodami - polecam próbujcie sami. Składniki: 300 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1 jajko 150 ml ciepłego mleka 90 g cukru 60 g masła szczypta soli 300 g jagód Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem(...)tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wierzch. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C wstawiamy ciasto i pieczemy przez około 50 minut. Smacznego
Symfonia smakowaPampuchy pieczone w piekarniku z serem i jagodami Pampuchy pieczone w piekarniku, nowe, szybkie i proste ciasto z jagodami. Parowańce zazwyczaj jadane na słodko lub wytrawnie jako kluski. A czy można upiec pyzy drożdżowe w piekarniku? Pyzy drożdżowe z piekarnika zapiekane z serem i owocami to mój pomysł na oryginalne, a nawet wymyślne ciasto. Pyzy(...)parze Biedronka jak je wykorzystać? Poza tymi popularnymi wariantami ze śmietaną, z truskawkami czy z sosem mięsnym postanowiłam zaszaleć i postawić na rzadkość. Zrobić pampuchy pieczone z serem i jagodami. Jak przygotować kluski na parze ze sklepu w piekarniku ? Zapraszam na przepis 🙂 Pampuchy pieczone z jagodami i serem przepis kluski na parze
Dieta moja pasjaamerykańskich, gdy tych pierwszych brakuje). Dzięki migdałom jest cudownie wilgotne, a cydr nadaje mu charakterystycznego, ulotnego aromatu. Odwrócone do góry spodem prezentuje się doprawdy zachwycająco. Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrośnięte. Jednak zła passa została w końcu odczarowana, i w tej chwili nie mam żadnego problemy z tego typu wypiekami. Zapraszam więc na pysznie wilgotne ciasto z jagodami :)) Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm) 1 kub ek jogurtu greckiego (mój 330g) 1,5 kubka (tego po jogurcie) cukru 3 kubki mąki 3/4 kubka oleju(...)sparzonej cytryny szczypta soli Owoce: u mnie jagody Opcjonalnie: kruszonka Wykonanie: Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną
Walijskie Pichceniecukru pudru ((1/3 szklanki)) 200 g jagód Lukier 30 g cukru pudru Mąkę z drożdżami wsyp do miski i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, cukier puder i mleko. Wyrabiaj ciasto mikserem lub ręcznie. Masło rozpuść w rondelku i dodaj do mieszanej masy. Wyrabiaj ciasto, a jeśli będzie się kleić, dosyp mąki. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką(...)ciasto z miski i chwilę ugniataj. Podziel je na 6 części. Z każdej uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi (wskazówka: uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia). Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami. Układaj drożdżówki łączeniem do dołu
Przepisy na widelcupszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 łyżeczka suszonych drożdży 100 ml mleka 5 łyżek cukru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki – masła lub margaryny 8 łyżek jagód + 2 łyżki cukru do posypania jagód kruszonka: 1/2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżki cukru 2 łyżki zimnego masła lukier: 1/3 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Podgrzewamy mleko w rondelku(...)wyrabiamy gładkie ciasto, tak długo aż nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce, objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, formujemy prostokąt na którym kładziemy jagody, posypujemy je cukrem. Zwijamy formując wałek i dzielimy na 8 kawałków. Roladki delikatnie rozpłaszczamy i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podobnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stopni. Przygotowujemy foremki żaroodporne albo kubki. Jagody płuczemy.Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę(...)Ustawiamy w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy z cukrem i podajemy z babeczkami:) Inspirowane przepisem z " Ciasta i ciasteczka" Twój Styl
Anioły w kuchnicukru pudru Dodatkowo: 600 g jagód cukier puder do posypania Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy posiekane masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto, podsypując sobie stolnicę krupczatką. Ciasto ma być miękkie i delikatne. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części(...)Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykładamy spód blaszki i wstawiamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekamy około 13-15 minut (do lekkiego zrumienienia. Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem i wykładamy na lekko przestudzone ciasto. Na ser wysypujemy jagody, a na jagody ścieramy schłodzone ciasto. Pieczemy w 180 stopniach
Delicious Titbitsciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3 i 1/3, odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa serowa: - 80 dag sera białego - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - budyń śmietankowy - cukier waniliowy - 1/2 szklanka mleka Dodatkowo: - jagody(...)mogel. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy na gładką masę. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy większą połowę ciasta, przelewamy masę serową, następnie wysypujemy jagody. Drugą część ciasta w małych kawałkach układamy na jagodach. Czas pieczenia 60 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można oprószyć cukrem pudrem
Apetyczna babeczkaoleju 1 jajko ok szkl gorącej wody 30 dag jagód cukier Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącym talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne. Ciasto rozwałkować i szklaną wykrawać kółka. Nakładać jagody, posypać cukrem i zlepiać pierożki. Gotować
Smakołyki Asiksiążki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego
Na słodko lub wytrawniepapierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Zasypać 2-3 łyżkami cukru. Jagody umyć i odsączyć z wody. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Ciasto znów zostawiamy na chwilę, by odpoczęło. Nie zapominajmy przykryć go ściereczką, by nie wyschło. Do kruszonki potrzebujemy stopione masło, które wlewamy do przesianej(...)dlatego rozwałkowujemy ją równomiernie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 5 minut, by stężała. Gdy piekarnik mamy już nagrzany, to układamy na cieście śliwki (skórką do dołu), posypujemy jagodami, a kruszonkę kroimy w kostkę i również wykładamy na ciasto. Tak przygotowane od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli
Karczma Honoriettyciasta, bez obawy, że wprowadzi nam niepotrzebny aromat -tak jak to ma miejsce przy oleju rzepakowym. Mąka jaglana. Używacie? Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu(...)rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę na wierzch obsyp jagodami. Czas pieczenia w kokilkach 35-40 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C. Jeśli przygotujesz w formie na ciasto np. średnia
SMYKWKUCHNI