ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:24/278)

Sernik gotowany z jagodami 156

Kruche ciasto, ser, jagody.... Uhm... Palce lizać! Spróbujcie sami! Składniki: Ciasto kruche: (forma 25 cm x 23 cm) 20 dag mąki pszennej 1/3 kostki margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik gotowany: 1 kg sera mielonego(...)ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku  i cienkim strumieniem wlewamy do gorącego sera. Lekko przestudzoną masę serową wylewamy na upieczone wcześniej ciasto. Dodatkowo: 1 litr jagód 2 galaretki malinowe Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na ser wysypujemy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto jagodowe niebo 231

Bardzo kruchy spód, galaretka przepełniona jagodami, lekki i słodki krem, kolejna warstwa jagód i na koniec bezowe chmurki. Mówię Wam. Po prostu jagodowe niebo. Pierwotnie ciasto miało być bez bez. ;) Jednak chłopcy mnie przekonali, że niebo musi mieć chmurki. I tak każdy wyciskał swoje kształty. Jeśli nie macie ochoty bezy można pominąć. Ciasto jagodowe niebo Ciasto jest trochę(...)lodówce przez 1-2 godziny. Formę do ciasta posmarować w kilku miejscach olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, pokroić na cienkie plasterki, poukładać obok siebie w formie. Wyrównać spód lekko dociskając ciasto palcami. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Schłodzone ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut do lekkiego

Pełny talerz
SZARLOTKA LEŚNA 191

i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania rodzinnego. Zerknijcie na listę składników i upieczcie to ciasto ;-) SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g masła z lodówki - 430 g mąki(...)białko - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka śmietany - 130  cukru W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. FARSZ: - 5 jabłek kwaskowatych - 1 szklanka jagód - 1/3 szklanki jeżyn - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. W dłoniach mocno wyciśnij sok. Sok odlej

SMYKWKUCHNI
Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy 207

tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego Do nasączenia: 100ml cytrynówki 80-90ml wody Krem: 20g żelatyny + 140ml wody 350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie) 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone (też z lodówki) 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego(...)przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Foremkę o wymiarach 22x20cm w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać

Mała Cukierenka
Ciasto jagodowe z białek 335

dobra, słuchajcie, skoro mamy wakacje, no to zaczynamy zabawę z moimi drugimi ulubionymi (zaraz po truskawkach) letnimi owocami - JAGODAMI! Na dziś przygotowałam leciutkie, pulchne ciasto z jagodami z samych białek! Częstujcie się :)" Składniki: 5 białek 285 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru pudru łyżka ekstraktu waniliowego szklanka jagód pół szklanki masła (rozpuszczonego(...)misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy z białek dolewamy ekstrakt i dosypujemy partiami wymieszaną mąkę. Mieszamy łyżką. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto na które wysypujemy równomiernie jagody. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut. Studzimy w formie.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
"Tarta" z jagodami 102

masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód), w sam raz na niedzielne popołudnie :) Przygotowuje się je bardzo szybko. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła lub margaryny(...)brązowego cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny ok. 200-300 g jagód (świeżych lub mrożonych) cukier puder (po posypania ciasta) Wykonanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tłuszczu cukier, cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Miksujemy dalej dopóki składniki się nie połączą. Następnie

MyCookBook.pl
Pyszny sernik z musem jagodowym 421

Polecam!   Użyłam blaszki wymiarach 32x20cm.     Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 1 łyżka soku z cytryny(...)Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut . Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus: owoce przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu

Blog z Apetytem
Najlepsze przepisy z blogów #7 | Przepisy na ciasta z owocami 211

czereśnie, jagody czy agrest smakują szczególnie wtedy, kiedy jest na nie sezon. Skorzystajcie z letnich dni i dobrodziejstw natury, przygotujcie którąś z poniższych propozycji. Przeszukałam dziesiątki blogów, aby zróżnicować moje propozycje, mam nadzieję, że będziecie zadowoleni, a efektami podzielicie się pod tym wpisem lub też pod wpisami na blogach autorów Ciekawa jestem, jakie jest Wasze ulubione letnie ciasto(...)najprostsze… Charlotte Malinowa BLOG: http://www.food2.pl/ Mus malinowy BLOG: http://www.kuchniadoroty.pl/ Sernik z serków homogenizowanych BLOG: http://zjemto.blox.pl/ Szybki placek na maślance BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Kokosowe ciasto z jagodami BLOG: http://ilovebake.pl/ Ciasto weselne BLOG: http://smerfetka79.blogspot.com/ Agrestowa chmurka BLOG: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/ Drożdżówki z czerwoną porzeczką i masą serową BLOG: http://kulinarnepomylki.blogspot.com/ Tarta bez pieczenia z kremem

Kuchnia Bazylii
Łatwy Mega Sernik Jagodowy 207

cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 3 duże jajka 200g umytych, osączonych jagód 100g umytej, osączonej borówki Wierzch: 300-350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Sos jagodowy: 90-100g jagód (część jagód zastąpiłam borówką) 1 łyżka cukru pudru Spód: 1. Herbatniki przełożyć do blendera(...)całą noc. Wierzch: 4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM . Sos jagodowy: 5. Jagody i borówkę przełożyć do blendera, dodać cukier puder i zmiksować na mus. Gotowy

Mała Cukierenka
Szarlotka na bogato! 143

oleju 100g malin- mogą być mrożone 100g jagód lub borówek – mogą być mrożone     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części *** *** Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (moja ma wymiary 28/28cm(...)mieszamy na wolnych obrotach, do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na całkowicie wystudzony spód i wyrównujemy *** *** Na piance układamy maliny i jagody (mogą być mrożone- nie rozmrażamy ich wcześniej) *** *** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut- do mocnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY

Blog z Apetytem
Jagodzianki drożdżowe 215

około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po 30 minutach : Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć , dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie delikatniejsze i smaczniejsze Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut Po kolejnych 30 minutach : Ciasto wykładam na blat lekko oprószony mąką i przerabiam kilka(...)wałek , dzięki temu łatwiej będzie mi podzielić ciasto na 10 w miarę równych części z których uformuję jagodzianki . Każdy wałek ciasta kroję nożem na pięć w miarę równych kawałków . Z każdego kawałka ciasta robię kulkę , turlając ciasto w dłoniach lub o blat (w zależności jak nam łatwiej ) Gdy ciasto mam podzielone przygotuję jagody : Umyte i osączone na durszlaku jagody

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami 235

Pogoda wariuje, barometr wariuje, piekarnik czasem daje w kość. Ale nic to - trzeba zakasać rękawy i zrobić coś - dziś padło na egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami. Składniki: 150 g miękkiego masła 2/3 szklanki drobnego cukru 3 duże jaja 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki maślanki(...)składniki: szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Wolno wlewamy sok z limonki (i dodajemy startą skórkę), sok z ananasa i maślankę. Ciasto wylewamy do formy. Posypujemy drobno pokrojonym ananasem oraz jagodami. Wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto krucho- drożdżowe z owocami leśnymi 258

jagód, 200g malin, 100g poziomek, 1 opakowanie cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę i razem siekam nożem. Następnie dodaję jajko, żółtka, pokruszone drożdże, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. Ciasto oprószam bułką tartą. Na cieście rozkładam(...)jagody, poziomki i maliny. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Drugą część ciasta skubię i układam na owocach. 3. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z jagodami 82

Ciasto z własnoręcznie zbieranych jagód smakuje nejlepiej! :) Co najbardziej lubisz robić z jagód? Daj znać w komentarzu, inspirujmy się nawzajem! Pomysł na tą tartę, jak na większość moich przepisów, powstał spontanicznie i jak zwykle był to eksperyment ;) Spód wyszedł przepyszny, a połaczenie jagód z budyniem o smaku cytryny jest genialne! Wypróbuj inne moje tarty: 1.  TARTA CYTRYNOWO-TYMIANKOWA(...)jajko 60 g. cukru pudru Nadzienie: 450 ml. mleka 60 g. budyniu o smaku cytrynowym (w proszku) 150 g. cukru 250 g. jagód Kruszonka: 20 g. masła 30 g. cukru 40 g. mąki pszennej Składniki na ciasto umieść w dużej misce i zagnieć rękami kruszonkę. Wyłóż na blat i połącz dokładniej składniki w kulę. Podsypując ciasto mąką uformuj okrąg, którym

Delicious Place
Bezglutenowy sernik jagodowy 115

Sernik z jagodami na ciasteczkowym, bezglutenowym spodzie, który zachwycił całą moja rodzinę. Delikatny, wilgotny i po prostu przepyszny. Ja mój wykonałam w wersji bez białego cukru - użyłam ciastek bezcukrowych i ksylitolu. Rewelacyjny w smaku i wyglądzie. Inspiracja z blogu Moje Wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 150 g bezglutenowych ciastek pełnoziarnistych ( u mnie bezcukrowe Biscofibre Nutrisi) 50 g masła(...)tłustego ( użyłam Delfiko waniliowy) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii  180 g cukru pudru lub 220 g ksylitolu 4 jajka  2 łyżki mieszanki do ciast Mix per dolci Nutrifree 250 g jagód  Polewa:  300 kwaśnej śmietany 18%  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania