ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:526/977)

Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami 161

Lubię grube podręczniki. Są idealnymi podstawkami pod kubek kawy gdy chcesz ją trzymać w łóżku.(podkładki są zdecydowanie przereklamowane). Ciasto marchewkowe też lubię. Ciężkie,mokre,klejące się do palców. Wypełnione jabłkami,ananasem,pistacjami i czekoladą. Szczególnie jedzone wspólnie o godzinie w jakiej normalni ludzie w niedzielę jeszcze smacznie śpią. Składniki (baza) Normal 0 21 false false false(...)szklanki oleju rzepakowego 2 jajka, Dodatki 1/2 szklanki pistacji 1 tabliczka czekolady (użyłam pół mlecznej i pół gorzkiej goplany) pół szklanki posiekanych ananasów pół startego i odsączonego bądź posiekanego jabłka 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki Przyprawy 1 łyżeczka cynamonu 1łyżeczka przyprawy do piernika (lub szczypta zmielonych goździków, szczypta gałki muszkatołowej i szczypta ziela angielskiego) szczypta soli morskiej

Fiolka w kuchni
Trendy kulinarne 2017 - sztuczne mięso, gotowanie z odpadków i gofry 230

mało wartościowe.  Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda  - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze ciasto w misce z wodą(...)głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli było ugotowane, dodajemy trochę mąki i wody, i taką masę umieszczamy w gofrownicy. Czas na surówkę. Łodygę brokułu, głąb od kapusty i jabłko trzemy na drobnej tarce. Dodajemy soli, pieprzu i oleju

Kryzysowa Książka Kucharska
PIERNIK Z MUSEM JABŁKOWYM 387

zwłaszcza jeśli bazuje się tylko na naturalnym świetle:(  Przy najbliższej okazji postaram się o zdjęcia lepszej jakości :)) Przepis po mojej modyfikacji: (tortownica 22cm) 1,5 szklanki przecieru z jabłek (u mnie ze słoika) 120 g masła  1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki przyprawy do piernika  2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 całe jajko szczypta(...)musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy) i dodajemy bakalie.  Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut (najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladową polewą

Walijskie Pichcenie
Ciasto marchewkowe 137

ciasta marchewkowego. Ciasto to dość często gości na moim stole , tym bardziej zdziwiłam się, że nie ma przepisu na moim blogu. Skoro takie mam święto to była okazja do przyrządzenia ciasta. Przepis jest na blachę 24cm - ja robiłam w kwadratowej ale możecie zrobić w okrągłej.  Do ciasta dałam krem z mascarpone i śmietaną co w połączeniu z samym ciastem(...)koniec dodałam przyprawę do piernika i cynamon, wymieszałam łyżką. Końcowym etapem  jest dodanie marchewki i jabłka. Po dokładnym wymieszaniu składników wylałam wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiekłam w temp 180C ok.40 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu wystudziłam. Kiedy ciasto zostało wystudzone przekroiłam je na pół. Śmietanę ubiłam z cukrem na puszystą pianę

Kuchnia Pełna Emocji
Miodowiec z masą jabłkową i kokosową 231

Składniki: kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej masa jabłkowa:  1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa kokosowa: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki(...)wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym

Pobite gary Barbary
MINI SZARLOTKI 182

przepis :). Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła 200 g mąki tortowej 1/3 szkl miodu 2 żółtka 1 łyżeczka otartej skórki z limonki 1 łyżka śmietany 30% szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta 450 ml mleka 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu masa jabłkowa: 3 jabłka 1 gruszka sok wyciśnięty(...)ciasto. Masło posiekać nożem, dodać resztę składników, zagniatać ok 10 minut, podzielić na dwie kulki, włożyć do woreczków i schłodzić w zamrażarce ok 30 minut. Kiedy ciasto się schładza, ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać z budyniem i cynamonem, resztę zagotować z cukrem. Ugotować jak normalny budyń. Gotowy przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuszek i odstawić. Jabłka

Trufelkowo
Najprostsze ciasto drożdżowe dla początkujących bez wyrabiania 286

się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy (16 g) – całe opakowanie  dodatkowo owoce (dałam 3 pokrojone w słupki jabłka) Wykonanie: 1. Przygotowujemy głębokie naczynie 2. Podgrzewamy lekko mleko(...)upływie 3 godzin mieszamy wszystko dokładnie łyżką do połączenia się składników 12 Dużą blachę smarujemy masłem lub margaryną 13 Przekładamy ciasto do blachy 14 Zostawiamy jeszcze na 15 minut niech sobie podrośnie 15 Kładziemy owoce (dałam 3 duże pokrojone jabłka wymieszane z małą ilością cynamonu) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A teraz etap dla bardziej wtajemniczonych   - Ci co raczkują w pieczeniu mogą

Na słodko lub wytrawnie
Fale dunaju z wiśniami 359

ciasto to klasyk rodem z PRL w moim domu najczęściej robiło się je z jabłkami , jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z rabarbarem 84

Mokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy

To co kocham
Biszkopt z rabarbarem 148

Mokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam

To co kocham
Ciasto trociniak 395

konsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej(...)pieczenia szczypta soli masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.  Dodać po jednym żółtku

na moim stole...
Ciasto Jesienna Fantazja-jabłkowo-budyniowe z orzechami -łatwe i wspaniałe+FILM 877

przepisem na rewelacyjne ciasto Jesienna Fantazja. Jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie ostatnio robiłam. Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość.  Tego ciasta po prostu trzeba spróbować.  Tradycyjnie zapraszam Was na film z wykonaniem ciasta  SKŁADNIKI ***proporcje są na dużą(...)suchego patyczka. Biszkopt studzimy. JABŁKA 2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt. Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Gruszki i jabłka w kuchni – jak przygotować je do spożycia? 119

oczyścić również jabłka i gruszki, które zamierzasz obrać, pokroić albo poddać obróbce termicznej. Podczas obierania z pewnością przeniesiesz bakterie znajdujące się na powierzchni owoców na jadalną część. Obróbka cieplna natomiast nie zawsze pozwoli pozbyć się wszystkich znajdujących się na owocach pestycydów. Czy surowe jabłka i gruszki mają więcej witamin? Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety jabłka, gruszki(...)Czas na pomysły, jak wykorzystać owoce takie jak jabłka lub gruszki do posiłków przygotowywanych na słodko. Najprostsze przetwory owocowe uzyskasz, karmelizując gruszki na patelni wraz z roztopionym cukrem trzcinowym lub piekąc jabłka w piekarniku, aż zmiękną i nabiorą przyjemnego aromatu. Tak przygotowane owoce świetnie nadają się jako dodatek do ciast, deserów lodowych, słodkich placków albo naleśników. Warto wiedzieć

Słodkie okruszki
Szarlotka z kremem francuskim 97

zeszyty z przepisami, aby sobie odświeżyć jakieś fajne danie. Tym razem padło na pyszną, zapomnianą szarlotkę na kruchym cieście, z  aksamitnym kremem. Zaletą jej jest to, że można, a nawet trzeba, przygotować ją dwa, a nawet trzy dni przed podaniem. Ciasto bowiem wymaga czasu, aby masa jabłkowa mogła w niego wniknąć i lekko spulchnić. Szarlotka warta grzechu 😉 Polecam(...)Formę o wymiarach 22x27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego  do 200° C piekarnika. Piec przy funkcji góra-dół do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia nie wyciągając z formy. Nadzienie: -1 kg jabłek (antonówki lub szara reneta ) -15 dag cukru pudru

Kulinarne przemyslenia
Ciasto Japoniec 272

Moja ulubiona wersja makowca 🙂 Składniki jajka 8 szt mak 30 dkg jabłka 60 dkg cukier puder 30 dkg margaryna 1 kostka proszek do pieczenia 1 łyżeczka orzechy włoskie 5 … Czytaj dalej Ciasto Japoniec

czarrna od kuchni