ciasta marchewkowego. Ciasto to dość często gości na moim stole , tym bardziej zdziwiłam się, że nie ma przepisu na moim blogu. Skoro takie mam święto to była okazja do przyrządzenia ciasta. Przepis jest na blachę 24cm - ja robiłam w kwadratowej ale możecie zrobić w okrągłej. Do ciasta dałam krem z mascarpone i śmietaną co w połączeniu z samym ciastem(...)koniec dodałam przyprawę do piernika i cynamon, wymieszałam łyżką. Końcowym etapem jest dodanie marchewki i jabłka. Po dokładnym wymieszaniu składników wylałam wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiekłam w temp 180C ok.40 min. Trzeba sprawdzać patyczkiem. Ciasto po upieczeniu wystudziłam. Kiedy ciasto zostało wystudzone przekroiłam je na pół. Śmietanę ubiłam z cukrem na puszystą pianę
Kuchnia Pełna EmocjiSkładniki: kruche ciasto: 60 dag mąki 30 dag cukru 25 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 całe jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej masa jabłkowa: 1 kg jabłek szklanka cukru cukier waniliowy 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa kokosowa: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki(...)wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka. Gotujemy na małym
Pobite gary Barbaryprzepis :). Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła 200 g mąki tortowej 1/3 szkl miodu 2 żółtka 1 łyżeczka otartej skórki z limonki 1 łyżka śmietany 30% szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta 450 ml mleka 3 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu masa jabłkowa: 3 jabłka 1 gruszka sok wyciśnięty(...)ciasto. Masło posiekać nożem, dodać resztę składników, zagniatać ok 10 minut, podzielić na dwie kulki, włożyć do woreczków i schłodzić w zamrażarce ok 30 minut. Kiedy ciasto się schładza, ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać z budyniem i cynamonem, resztę zagotować z cukrem. Ugotować jak normalny budyń. Gotowy przykryć folią aluminiową, aby nie powstał kożuszek i odstawić. Jabłka
Trufelkowosię w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy (16 g) – całe opakowanie dodatkowo owoce (dałam 3 pokrojone w słupki jabłka) Wykonanie: 1. Przygotowujemy głębokie naczynie 2. Podgrzewamy lekko mleko(...)upływie 3 godzin mieszamy wszystko dokładnie łyżką do połączenia się składników 12 Dużą blachę smarujemy masłem lub margaryną 13 Przekładamy ciasto do blachy 14 Zostawiamy jeszcze na 15 minut niech sobie podrośnie 15 Kładziemy owoce (dałam 3 duże pokrojone jabłka wymieszane z małą ilością cynamonu) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ A teraz etap dla bardziej wtajemniczonych - Ci co raczkują w pieczeniu mogą
Na słodko lub wytrawnieciasto to klasyk rodem z PRL w moim domu najczęściej robiło się je z jabłkami , jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki
Cynamonowe szczęścieMokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy
To co kochamMokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam
To co kochamkonsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej(...)pieczenia szczypta soli masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po jednym żółtku
na moim stole...przepisem na rewelacyjne ciasto Jesienna Fantazja. Jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie ostatnio robiłam. Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość. Tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Tradycyjnie zapraszam Was na film z wykonaniem ciasta SKŁADNIKI ***proporcje są na dużą(...)suchego patyczka. Biszkopt studzimy. JABŁKA 2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt. Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoczyścić również jabłka i gruszki, które zamierzasz obrać, pokroić albo poddać obróbce termicznej. Podczas obierania z pewnością przeniesiesz bakterie znajdujące się na powierzchni owoców na jadalną część. Obróbka cieplna natomiast nie zawsze pozwoli pozbyć się wszystkich znajdujących się na owocach pestycydów. Czy surowe jabłka i gruszki mają więcej witamin? Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety jabłka, gruszki(...)Czas na pomysły, jak wykorzystać owoce takie jak jabłka lub gruszki do posiłków przygotowywanych na słodko. Najprostsze przetwory owocowe uzyskasz, karmelizując gruszki na patelni wraz z roztopionym cukrem trzcinowym lub piekąc jabłka w piekarniku, aż zmiękną i nabiorą przyjemnego aromatu. Tak przygotowane owoce świetnie nadają się jako dodatek do ciast, deserów lodowych, słodkich placków albo naleśników. Warto wiedzieć
Słodkie okruszkizeszyty z przepisami, aby sobie odświeżyć jakieś fajne danie. Tym razem padło na pyszną, zapomnianą szarlotkę na kruchym cieście, z aksamitnym kremem. Zaletą jej jest to, że można, a nawet trzeba, przygotować ją dwa, a nawet trzy dni przed podaniem. Ciasto bowiem wymaga czasu, aby masa jabłkowa mogła w niego wniknąć i lekko spulchnić. Szarlotka warta grzechu 😉 Polecam(...)Formę o wymiarach 22x27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego do 200° C piekarnika. Piec przy funkcji góra-dół do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia nie wyciągając z formy. Nadzienie: -1 kg jabłek (antonówki lub szara reneta ) -15 dag cukru pudru
Kulinarne przemysleniaMoja ulubiona wersja makowca 🙂 Składniki jajka 8 szt mak 30 dkg jabłka 60 dkg cukier puder 30 dkg margaryna 1 kostka proszek do pieczenia 1 łyżeczka orzechy włoskie 5 … Czytaj dalej Ciasto Japoniec
czarrna od kuchniMoja ulubiona wersja makowca 🙂 Składniki jajka 8 szt mak 30 dkg jabłka 60 dkg cukier puder 30 dkg margaryna 1 kostka proszek do pieczenia 1 łyżeczka orzechy włoskie 5 … Czytaj dalej Ciasto Japoniec
czarrna od kuchnimisce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Jabłka i marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać suche składniki oraz rodzynki. Wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach
Moja Galeria Smakusię zdecydować co z nich zrobić. Wybór padł na maślane ciasto. Uwielbiam wypieki na maśle. Są takie aromatyczne! Ciasto na maśle z czerwoną porzeczką to typowe ciasto ucierane. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę, a potem dodaję jajka. Maślana masa jest bardzo puszysta. Nic dziwnego, że to ciasto jest takie mięciutkie. Dodałam sporo cukru i dobrze zrobiłam(...)moje ulubione. Zwłaszcza w sezonie sprawiają mi tyle przyjemności. To takie wspaniałe iść do lasu po jagody, albo do ogrodu zerwać jabłka , maliny czy śliwki , a za godzinę cieszyć się pachnącym i świeżo upieczonym ciastem. Maślane ciasto z porzeczką 10 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm Składniki: 200 g masła, temperatura pokojowa 250 g cukru 3 jajka
codojedzenia