Krucha tarta z jabłkami w cynamonie, smaczna i łatwa do przyszykowania. Słodka, aromatyczna - idealna do kawy. Czytaj dalej »
Przepisy Kulinarneścieramy na tarce na dużych oczkach. 2. Mąkę umieszczamy wraz z proszkiem do pieczenia, oraz płatkami owsianymi w misce. dodajemy roztrzepane jajka oraz jabłka i cynamon, mieszamy całość. 3. Wykładamy niewielkie porcje ciasta na lekko natłuszczona patelnie. Podajemy na ciepło bądź zimno, w obu wersjach mi smakowały :) Przepis z lekka moją modyfikacją pochodzi z tej książki
Gotowanie...to proste !papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
W garach u Gosiszklanki drobno pokrojonych jabłek Wykonanie: Do mąki dodajemy mleko, jajko, wsypujemy cukier oraz dodajemy szczyptę soli. Wszystko dobrze wymiksować. Dodać pokrojone jabłka. W garnku zagotować posoloną wodę. Łyżką nabierać porcje ciasta kłaść na wrzątek, po wypłynięciu zabierać. Gotowe kluseczki możemy polać bułeczka z masełkiem i zapiec w piekarniku. Możemy tez podać z masą z serków waniliowych
Z Majeczką w kuchniMiałam w lodówce drożdże, które trzeba było już wykorzystać i kilka jabłek w misce na stole, za poradą mamy upiekłam to pyszne, mięciutkie ciasto. Jeszcze nie raz na pewno to ciasto zagości na rodzinnym stole. Każde owoce nadają się do tego ciasta. Składniki: Ciasto: 100g drożdży 3/4 szkl cukru 1 paczka cukru waniliowego szczypta soli pół szklanki mleka szklanka
Motylkowa Kuchniaminut. Po 15 minutach wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do ciasta. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju (ok. 1 cm), aż się zabrązowią. Wykładamy na ręcznik papierowy, jak trochę przestygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wykonanie
Kuchnia smakówSkładniki : 1 duże jabłko jajko 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki kukurydzianej łyżka posiekanych
Proste Potrawypieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mleka olej do smażenia Mąkę, otręby, jajka, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko zmiksować. Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Zmieszać dokładnie z ciastem. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Potem posypać cukrem pudrem
Ewusiowe Smakijabłek, rooibosa, rodzynek, pieczonego korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki
Zdrowie na języku :Płyżki cukru waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: 1 kg jabłek np. szara reneta Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w średnią kostkę. Dodać do ciasta, wymieszać. Na rozgrzanym oleju, smażymy placki z obu stron na rumiano. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomifarsz: 300 g łososia, garść suszonych pomidorów, ½ dużego jabłka, 1 średnia marchewka, 100 g groszku cukrowego, ostra papryczka, garść posiekanej drobno szalotki, 1 posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, 100 ml śmietanki 36%, 2 jajka, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Na spód: 250 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pełnoziarnistą), 1 jajko(...)pokrojoną w słupki marchewkę, groszek, suszone pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach
Świat Domowej Kuchnichłodny zimowy wieczór warto zjeść energetyczny posiłek który nas rozgrzeje i doda energii. Grzanki z piernika to pomysł na pozbycie się lekko czerstwego ciasta, dodatek sera camembert przełamuje całą słodycz a aromatyczne jabłka z miodem i orzechami to kropka nad i. Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki
Wanilia i KardamonSpecjalnie dla Stylow i .pl przygotowałam przepis na krążące już w Internecie ciasto wiewiórka. Ciasto można porównać do ciasta marchewkowego, jest tak samo wilgotne. Zamiast marchewki dodajemy jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSpecjalnie dla Stylow i .pl przygotowałam przepis na krążące już w Internecie ciasto wiewiórka. Ciasto można porównać do ciasta marchewkowego, jest tak samo wilgotne. Zamiast marchewki dodajemy jabłka. Czytaj więcej
Ana Mari's worldWraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie
Ciastkozercy