Piekłam już klasyczną wersję wiewiórki na jabłkach oraz wersję brązową . Ponieważ moje drzewo pigwowe obficie w tym roku zaowocowało, postanowiłam połączyć pigwy z orzechami włoskimi, którymi zostałam ostatnio obdarowana (A. - dziękuję 😊 ). Po obróbce termicznej pigwy są słodkie, więc do ciasta nie dodałam zbyt wiele tego słodziwa. Ciastu dobrze robi dodatek cytrusów. Składniki (na dużą keksówkę): 6 pigw
Weekendy w domu i ogrodzieautorka i uważam, że to była bardzo dobra decyzja. Na zdjęciach Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto: 130 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 100 g masła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki(...)pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, margarynę i cukier utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do utartej masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Ciasto równomiernie rozłożyć w blaszce o wymiarach 20*30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto jest dosyć
Ala piecze i gotujekakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Przesiać do masy kakaowej i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 30 minut w 170*C z termoobiegiem. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub popisać odrobiną rozpuszczonej czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo szybki i pyszny deserek. Nic trudnego, polecam. Z gałką lodów to już jest rewelacja. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oczywiście wyciąć gniazda
Kuchnia Pokoleńpiernikowej bez dodatku cukru, odrobina masła do wysmarowania kokilki. Sposób przygotowania Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do niego pozostałe składniki, z wyjątkiem masła. Później dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę. Kokilkę wysmaruj delikatnie masłem. Na koniec gotowe ciasto przełóż do kokilki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez(...)także: jesienna owsianka z duszonymi śliwkami i gorzką czekoladą, owsianka pieczona z jabłkiem i cynamonem. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Świąteczne mini ciasto a’la owsianka. Przepis z niskim ładunkiem glikemicznym. pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl
Natka PietruszkiKruche, pyszne ciast z owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel. 0,5 kg mąki 5 jajek 5 dag smalcu 25 dag margaryny niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże (64g) opakowanie(...)wiśniowego 1 kg wiśni (pozbawić pestek) 5 + 3 łyżki cukru (do białek i do kisielu) Margarynę i smalec posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (34x26). Na cieście ułożyć wiśnie. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru. Gdy piana jest dobrze ubita, nie przerywając ubijania
Praktyczna plmieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem
Na moim talerzumieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem
NA MOIM TALERZUWykonanie: Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Odlewamy trochę soku i dosypujemy mąki, żeby powstało nam lejące się ciasto. Wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron . Podajemy ze startymi w taki sam sposób jabłkami. Dla najbardziej wytrwałych, którym chce się jeszcze czytać, mam również ciekawy fragment, dotyczący zwyczajów kulinarnych na okręcie :) – No, panowie – pyta niecierpliwie
Kryzysowa Książka Kucharskawpadajcie w panikę :) Są takie ciasta, które zawsze wychodzą i nie są czasochłonne, a do tego bardzo smakowite :) No i efekt końcowy na pewno zachwyci waszych gości :) Polecam to ciasto właśnie teraz, bo jest w sam raz na jesienne dni - porządna porcja czekolady na pewno poprawi Wam nastrój :) P.S. W tym tygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo 3/4 tabliczki białej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać przesiane
Delicious Titbitsdostałam od koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru
magiczna kuchnia KasiSzarlotka to zdecydowanie moje ulubione jesienne ciasto. Uwielbiam wszelkie dyniowe i marchewkowe wypieki, ale deser z dużą ilością jabłek, zawsze wygrywa. Do tej pory miałam trzy ulubione przepisy, z których korzystałam najczęściej. Klasyczna domowa szarlotka z przepisu mojej Mamy –> KLIK Szarlotka wspaniała z całymi połówkami jabłek –> KLIK Oraz szarlotka z cynamonkami –> KLIK(...)teraz dochodzi do tego czwarty wspaniały wypiek. Szarlotka bez cukru i bez glutenu z przepisu Szymona z bloga Facet i Kuchnia. Tak, wiem, że na moich zdjęciach ciasto jest posypane cukrem, ale chciałam zrobić zdjęcia w ruchu (z posypywaniem ciasta), a one nie wyszły ;) Taka kara za dosładzanie tego co nie trzeba. W zasadzie szarlotkę przyrządziłam bez modyfikacji, więc
Mienta blogciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory obfitujące w śliwki , jabłka i brzoskwinie . Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum! Drożdżowe z cynamonem i śliwkami Składniki: na 16 porcji
codojedzeniaTarta ze śliwką i z gruszką . Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką, a ja jeszcze z czymś innym. Tarta jest najlepszą bazą do tego, aby zrobić ją w dwóch lub trzech wersjach jednocześnie. Wystarczy zagnieść jedno kruche ciasto, podzielić na dwie lub więcej części. Zrobić do tego dwa lub trzy(...)cynamonem podduszone w czerwonym winie , gruszka z imbirem również w czerwonym winie. Pyszne aromatyczne nadzienia, które można dowolnie komponować, świetnym nadzieniem będą też jabłka, maliny lub morele. Zawsze w zamrażalniku mam przygotowaną porcję kruchego ciasta „na czarną godzinę”, wystarczy, że wyjmę je z zamrażalnika, szybko przygotuję wypełnienie do tary, chwila pieczenia i deser gotowy. Tartę polecam
SprawdzonaKuchnia.plczasu by się "przegryźć". Wybrałam więc takie przepisy, których realizacja zajmie Wam dosłownie kilka chwil :-) NAPOLEONKA NA KRAKERSACH CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY MANNY CIASTO JABŁKOWO - BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA TIRAMISU CHATKA PUCHATKA BŁYSKAWICZNA ROLADA Z JABŁKAMI BABKA PIWNA Z KARMELEM I POPCORNEM OPONKI Z SERA RÓŻE KARNAWAŁOWE 3. To co cały czas na stole ;-) Szybkie przekąski, które cały czas stoją(...)stole to też ważny element przyjęć. Tu tak naprawdę króluje dowolność ;-) ale skoro obiecałam koło ratunkowe to oto ono... one... ;-) PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO TRUFLE ŚLIWKOWE W CZEKOLADZIE PRALINKI RUMOWE WSZELKIE SAŁATKI A teraz wystarczy, że klikniecie na wybrane nagłówki i już czytacie przepis
Czary - gary w kuchni