ojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze domki ozdabiane rozmaitymi słodyczami. Gwiazdki "Świąteczne" ( Joulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem
Cztery Fajeryjajek miksując ciasto. 3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach. 4 . Ciasto wylać do wyłożonej formy papierem i piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. 5. Przestudzoną biszkopt przez 5 minut ,wyjąć z formy i oderwać papier , włożyć go z powrotem do formy , ale bez papieru. 6 . Jabłka obrać , pokroić w małą kostkę(...)włożyć do garnka , dolać ok.100 ml.wody ,sok z cytryny i cukier ,wymieszać.Dusic na małym ogniu , aż jabłka się rozpadną.Zdjać z ognia i dosypać galaretki.Mieszac , aż się całkowicie rozpuszczą. 7 . Wylać masę jabłkową na wystudzone ciasto ,wyrównać i wstawić do lodówki , aby się masz ścięła.I gotowe .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych 120 ml mleka 3,2 % 500 g mąki (+ dodatkowe 50 g jeśli będzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym, ok. 1/4 szkl.) [ u mnie cukier brązowy] 2 jajka 170 g pure z banana (bez skórki, ok. 1,5 średniego banana) 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie 2-3 jabłka(...)banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h, aż podrośnie. Nadzienie Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę
Moje domowe kucharzeniejabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi)3 łyżki cukruPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw na 180 oC. Natłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami.W misce miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól.Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli(...)prostokąt o grubości około 0,5 cm. Pokrój je na kwadraty o szerokości i wysokości otworów w blaszce. W małej misce wymieszaj jabłka z 1 łyżeczką cynamonu i 3 łyżkami cukru.Ułóż po 4-5 kwadratów ciasta na sobie, umieszczając między każdą warstwą 1/2 łyżeczki nadzienia jabłkowego. Umieść tak powstałe konstrukcje w tworach na muffiny, włóż do piekarnika
karmelowyPora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :) Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżka cukru 50 ml oleju 1 jajko(...)jabłka cukier brązowy + masło orzechowe Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną wody, dodać cukier, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się płynne. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać olej, jajo i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć je na lekko wysypaną mąką
Domowa cukiernia Ewyowsianka to jest petarda! Pyszna jest polecam spróbować! To w przeważającej ilości jabłka duszone a do tego płatki owsiane – właściwie dwa składniki, choć jeśli lubicie bardzo polecam dodać cynamon. Robi się ja błyskawicznie, smakuje jak ciasto – u nas przez dwa tygodnie była praktycznie codziennie. Robiłam tą owsiankę w wersji pieczonej, ale ta duszona w garnku elektrycznym jest
Dorota SmakujeBłyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Piekłam w formie 25cm . Składniki: - 145g masła - 120ml mleczka kokosowego - 230g(...)jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez). Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowepieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta
Rozpustne gotowaniemnie idealny, jesienny deser . Mnóstwo jabłek i gruba warstwa owsiano- kokosowej kruszonki. Tak naprawdę do tego typu deserów można użyć wszystkich owoców, jednak jabłka kojarzą mi się z jesienią, uwielbiam je z cynamonem, dlatego też crumble jabłkowe gości u mnie dość często :) Jabłka zapiekane pod owsiano- kokosową kruszonką - składniki: * 3 jabłka * 2-3 łyżeczki(...)pszennej * pół szklanki płatków owsianych * pół szklanki wiórków kokosowych Wykonanie: Jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę, wykroić gniazda nasienne. Następnie jabłka pokroić w małą kostkę, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać cukrem z prawdziwym cynamonem cejlońskim. Do miski wsypać wszystkie składniki na kruszonkę. Zagnieść, a następnie ciasto między palcami rozdrabniać, aby powstała kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką posypać
Zrób to smacznieKwaskowy rabarbar, mój ulubiony, idealnie łączy się w wypiekach ze słodkimi owocami. Ja dziś dodałam jabłka i borówki amerykańskie. Połączenie tych trzech owoców to petarda, polecam gorąco. Ciasto jest wilgotne, nawet lekko zakalcowate ale takie ma być, jest znakomite. Ciasto owocowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę
przepisy- MilkiCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 50 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać(...)lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą
ciasta i desery czyli na słodkoCIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos, margarynę i razem posiekać, dodać żółtka(...)lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować i wylepić nim natłuszczona i posypana bułką tarta formę, wyłożyć na ciasto zimną masę i rozwałkować pozostałą
Camilla w kuchnistara odmiana ale najlepsza do szarlotek itp. Wyszło 12 placuszków. Drożdże pokruszyć Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć, wsypać cukier, dodać łyżkę mąkę, wlać połowę letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Drożdże muszą tylko zacząć pracować. Teraz już dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz jabłek. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przykryć folią(...)spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Około 15 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jabłka do wyrośniętej masy drożdżowej i delikatnie wymieszać. Smażenie – patelnię mocno rozgrzać wlać olej i po chwili nałożyć ciasto formując placuszki. Użyjcie do tego dużej łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Chwileczkę przetrzymać
Kuchnia Pokoleńwaniliowymi lodami i sosem czekoladowym tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze!! Ps. do środka gofrów możemy włożyć inne dodatki – prażone jabłka, dżem albo kawałki czekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada
Ostra na Słodko