ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:431/956)

ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW Z MUSEM GRUSZKOWO JABŁKOWYM 120

SKŁADNIKI: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej tortowej 250 ml Śmietany 18% 250 g masła 1łyżka cukru trzcinowego Mus gruszkowo jabłkowy 3 jabłka 3 gruszki 100 ml wody 3 łyżki cynamonu 1łyżka cukru o smaku wanili 2 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE:  Mąke wsypuję do dużej mąki dodaję(...)posiekane zimne masło oraz śmietanę. Ja dodałam jeszcze łyżkę cukru trzcinowego. Wszystko dokładnie zagniatam. Ciasto dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę. W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików. Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem

Gotowanie Patki
japoniec 155

ostudzony mak z utartym masłem i jabłkami. 8. Do masy dodawałam po łyżce ubitej na sztywno piany z białek i delikatnie mieszałam do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. 9. Dodałam olejek migdałowy. Piekłam 1 godzinkę w 200 stopniach. W połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Jak ciasto ostygło, polałam je lukrem tutaj  i przyozdobiłam suszoną

Pieprzyć z Fantazją
Szarlotka z bezą 178

wyjmowanego spodu, warto ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich cynamon, cukier, goździki i ekstrakt – mieszamy i wykładamy(...)podwoją swoją objętość i stworzą sztywną pianę dodajemy stopniowo cukier – miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet i mąkę chwilę mieszamy i wykładamy bezę na wierzch przygotowanego ciasta. Całość posypujemy startym na arce kruchym ciastem.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika i pieczemy około 40 minut.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Chrupiąca szarlotka owsiano orzechowa w wersji fit bez mąki i cukru 156

bazie płatków owsianych i orzechów, a na wierzchu są jabłka, które możecie po prostu położyć na wierzch tak jak ja lub wcześniej podpróżyć na patelni (wtedy ciasto będzie bardziej jabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z kawą lub mlekiem, a do tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :)    Składniki :  3 szklanki(...)ewentualnie ksylitol/ cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie, mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy jabłka można ułożyć je w całości lub wcześniej podpróżyć na patelce. Piec ok 40 minut  w temperaturze

zdrowa vege kuchnia
Szybki jabłecznik 192

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Składniki na masę jabłkową: 1 – 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie(...)równe części i każdą rozwałkować na   placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru, cynamon i poddusić na małym ogniu

Na słodko lub wytrawnie
Pyszne ciasto jabłkowo-orzechowe z kremem+FILM 152

spody. JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Mamy mieć 1,5 kg startych jabłek. Jabłka prażymy do gładkiej konsystencji ok 15 minut (czas prażenia zależny jest od odmiany jabłek, jak jabłka są miękkie szybko się uprażą jak twarde trzeba prażyć dłużej) ja użyłam odmiany Ligol Do uprażonych jabłek dodajemy(...)dodajemy ostudzony budyń (też w temp pokojowej) dokładnie miksujemy do połączenia. SKŁADANIE CIASTA  Pierwszy spód orzechowy możemy nasączyć lekko mocną herbatą (nie jest to konieczne ale polecam to zrobić, bo wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne) Wykładamy połowę kremu, na kremie układamy herbatniki,  na herbatniki wykładamy jabłka, na jabłka znów warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy resztę kremu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
sypana szarlotka o smaku piernika... 129

Składniki: jabłka szara reneta 1,3 kg, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka kasza manna 2,5 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, palma 250 gram zimna, puder cukier - ile potrzeba Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na tarce grubsze oczka, posypać cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać(...)misce. Tortownica silikonowa 26 cm, na dnie tortownicy rozsypać 3/4 suchej masy, na masę wyłożyć jabłka z sokiem opuszczonym i delikatnie łyżką wygładzić, na jabłka wysypać resztę suchej masy i łyżką delikatnie wyrównać. Zimy tłuszcz pokroić na plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55-60 minut, po upieczeniu

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka ucierana na maślance 167

Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. U mnie co prawda najczęściej występuje w formie kruchej bądź półkruchej tarty, ale poproszona zostałam o skompilowanie przepisu na prawdziwą ucieraną szarlotkę, i oto jest – szarlotka ucierana na maślance :) Puszysta, pachnąca, mięciutka, wilgotna, a do tego bardzo prosta i szybka. Składniki: ok. 1 kg jabłek 430 g mąki pszennej 3 jajka(...)Mąką przesiać przez sito, wymieszać z cukrem z wanilią i z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek z maślanką i olejem – zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania

Pociąg Do Kuchni
Szarlotka 192

Podzielić na dwie części 1/3 do 2/3, większą schować do lodówki, mniejszą do zamrażarki, owinięte szczelnie folią spożywczą. Jabłka obrać i utrzeć na tartce o grubych oczkach, uprażyć w garnku razem z brązowym cukrem i żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować(...)wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone orzechy włoskie i zetrzeć na tartce ciasto wyjęte z zamrażarki. Piec 40 minut w 180 C. Po wystudzeniu można też posypać cukrem pudrem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jednoporcjowa szarlotka na kruchym cieście 211

Bardzo szybka i smaczna szarlotka na raz. Idealna do popołudniowej herbatki. :) Składniki: Kruche ciasto: 1 żółtko 4 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1 szklanka mąki ryżowej Mus: 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka mąki(...)ziemniaczanej  1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, erytrol, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach jabłka. Wrzucamy je do garnka. Pod koniec prażenia dodajemy cynamon, mąką ziemniaczaną i sok z cytryny. Po upływie czasu

Truskawkowa Fiesta
Jabłecznik z lukrem pomarańczowym (przepis bez glutenu, białego cukru, bez laktozy, wegański) 65

roślinnej alternatywy masła -1,5kg jabłek -3 pełne łyżeczki skrobi -ksylitol (dodatkowo, jeśli jabłka są mało wyraziste) Lukier pomarańczowy -5-6 pełnych łyżek ksylitolu w pudrze -odrobina mleka kokosowego -otarta skórka z pomarańczy NADZIENIE JABŁKOWE 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 2. Roślinne masło rozpuścić w garnku, wrzucić jabłka i pod przykryciem prażyć(...)rozgotowane, ponieważ będą jeszcze pieczone. 3. Ugotowane jabłka wymieszać z ksylitolem (ilość ksylitolu zależy od słodkości jabłek, nasze były wystarczająco słodkie). 4. Skrobię wymieszać z ok 5 łyżkami wody (ma wyjść taka lekko gęsta skrobiowa woda) i wlać ją do gorących jabłek. Całość szybko i dokładnie wymieszać. CIASTO 1. Skrobię, mąki i proszek wymieszać razem. 2. Roślinne

Candy Pandas
Szarlotka z maślanką 421

leniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku. Krok 3 Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Figi i jabłka pod kruszonką 161

Muszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może(...)masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy deser do wystygnięcia.  jabłka i figi pod kruszonkąhttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg

Bon Appetit Małgorzaty
Muffinki małopolski smak – z jabłkami i śliwkami 157

Obieramy i kroimy jabłka na małe kawałeczki, do których dodajemy pokrojone śliwki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Stawiamy na gazie i dusimy aż jabłka zmiękną. Kiedy nadzienie będzie gotowe zabieramy się za ciasto. Najpierw przesiewamy mąkę do której dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych składników dodajemy wodę, jogurt i olej

Kuchenne Wariacje
Ciasto jabłkowo-serowe 129

pieczenia Ciasto rozwałkowałam pomiędzy dwoma płatami folii kuchennej tworząc prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Ciasto przełożyłam do blaszki. Nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na 15 minut, żeby się lekko zrumieniło.     Z obu cytryn starłam skórkę a następnie wycisnęłam sok. Jabłka po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałam na cienkie plasterki.   Rozdzieliłam żółtka od białek. Białka(...)skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszałam i dołożyłam   pianę z białek. Żeby nie zburzyć struktury piany, delikatnie ją wmieszałam do masy. Dołożyłam jabłka i znów delikatnie wymieszałam.   Masę przełożyłam do foremki na podpieczony spód ciasta. Foremkę wstawiłam do piekarnika na około 1 godzinę. Po upieczeniu pozostawiłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto mogłam pokroić

Kuchnia u Krysi