przepisie ..Dziękuję za wspólne pieczenie ciasta w ramach Ciasta na niedzielę. 1 kubeczek 200 g jogurtu 1 kubeczek oleju 1,5 kubeczka cukru 3 kubeczki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu Do miseczki wyłożyć jogurt, kubeczka po jogurcie użyć do odmierzenia oleju, wlać(...)ilość cukru i mąki, wsypać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki, a na ciasto wyłożyć obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka -wymieszać z cynamonem. Piec około 45 minut w 180 st. C. Razem ze mną piekły: Joasia
Moje domowe kucharzenieOgólnie mówiąc ciasto było dobre. Przepis podaje oryginalny. Składniki: Blacha 25x40 Ciasto: 400 g kefiru 260 g mąki 130 g cukru 2/3 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g serka homogenizowanego o smaku prażonych jabłek np. Danio 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/2 szklanki(...)przykryć drugim ciastem. Żelatynę na masę jabłkową namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie zalać 1/4 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i ostudzić. Jabłka połączyć z cukrami i żelatyną. Dobrze zmiksować, wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do czasu stężenia. Smacznego
talerz przyjemnościkruszonki, dzięki czemu szarlotka idealnie się kroi, jabłka nie przesuwają się i nie wypadają na talerzyk w czasie wbijania widelczyków w serwowane porcje. Składniki: Jabłkowe nadzienie: 4 spore jabłka - pocięte w cieniutkie plasterki, podduszone przez 5 - 10 minut z sokiem cytrynowym, szczyptą cynamonu, ewentualnie łyżką cukru. Wystudzone przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto kruche na spód szarlotki: 2 szklanki(...)żółtko Mieszamy w misce wszystkie składniki, rozcieramy palcami aż powstanie dość lepka, ale sypka kruszonka. Połowę kruszonki wykładamy na wyciągnięte z lodówki ciasto w blaszce (wcześniej nakłuwamy je widelcem). Na wysypaną równomiernie kruszonkę wykładamy wystudzone, podduszone jabłka, a na nie wysypujemy resztę kruszonki, rozprowadzamy po całej powierzchni i wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około
Kronika Piekarnika, najlepiej pasuje odmiana Szara Reneta 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu 200g masła Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odsączyć. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać i podzielić na 3 części. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm(...)24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą, wsypać 1 część sypkich składników. Kolejno wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Z góry pokryć równomiernie ciasto wiórkami z masła. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60min. w temperaturze
Cukiernia Pychotkipuder do posypania Przygotowanie: Kruszę drożdże. Kefir mieszam w misce z 50 g drożdżami. Dodaję mąkę pszenną i zostawiam na ok. 40 minut do wyrośnięcia, ciasto przykrywam ściereczką bawełnianą. Po tym czasie obieram jabłka i kroję na małe kawałki. Można także zetrzeć je na tarce o dużych oczkach, wtedy lekko odciskam sok. Następnie mieszam je delikatnie z ciastem drożdżowym
Zasmakuj Kuchnimożna pominąć, jednak czasami warto wypróbować czegoś nowego. Składniki: Na ciasto: 150 g margaryny 220 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 100 ml maślanki 3 łyżki soku z cytryny 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jabłka Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć(...)wmieszać delikatnie w masę. Całość przelać do formy. Na masę układać pokrojone jabłka, lekko dociskając. Piec ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąc w formy. Galaretkę przygotować w jednej szklance wody. Nakładać partiami, przestudzoną na wierzch ciasta, najlepiej smarując pędzelkiem. Smacznego
My sweet a lifeSmażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią aromatyczne jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z zalet nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji i całkowicie zrezygnowałam z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, delikatne, puszyste i równomiernie zarumienione z każdej strony. składniki(...)wsypuję mąkę, pozostały cukier, wbijam jajka, wlewam mleko, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do momentu, gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a na cieście pojawiają się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę, tuż przed smażeniem dodaję
babka w formieSposób przygotowania *Twaróg oraz masło powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw do miski wrzucamy twaróg, masło, mąkę, kakao oraz cynamon i zagniamy ciasto. Następnie powstałą kulę wkładamy do lodówki na około 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w ćwiartki. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni, funkcja góra-dół, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Później schłodzoną kulę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm. Można podsypać ciasto delikatnie mąką aby nie przywierało do blatu. Wykrawamy kółka za pomocą szklanki i wkładamy do środka po 1-3 kawałki jabłka, w zależności, jakie są duże. Zlepiamy ciasteczka po bokach i układamy na blasze. Ciasteczka pieczemy
Natka Pietruszkiświeżych 1/3 szkl mleka ciepłego 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko kl M 35 g masła roztopionego 1/3 szkl cukru esencja waniliowa nadzienie z twarogu: 200 g twarogu 1 żółtko 1 łyżka roztopionego masła 2 czubate łyżki budyniu w proszku bez cukru esencja waniliowa 40 g cukru jabłka duszone: 2 małe jabłka 1 łyżka(...)jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. 3. Jabłka obieramy ze skórki wydrążamy środek i kroimy je w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy
Gotowanie...to proste !znam nikogo, kto nie lubiłby wypieków z ciasta francuskiego. Samodzielne zrobienie ciasta francuskiego jest dość pracochłonne i najczęściej korzystam z takiego, które można kupić w sklepie. W lodówce staram się mieć choćby jeden rulonik ciasta, aby szybko móc zrobić coś słodkiego. Do ciasta francuskiego pasują różne dodatki np. marmolada, jabłko, ser biały, czekolada, a nawet sam cukier trzcinowy. Tym razem
Kuchcik gotujekuchni każdego łasucha. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy jest zniewalający. Takie ciasto jest najlepsze ! Składniki: mąka 4 szkl. jaja 4 szt. cukier 1 i 1/2 szkl. olej 1 i 1/2 szkl. cynamon 1 łyżeczka kakao 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżka jabłka 1.5 kg. ( najlepsza reneta) cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: 1. Jaja utrzeć z cukrem(...)puszystej masy dodać olej i proszek do pieczenia. Utrzeć. 3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie utrzeć ( najlepiej ręcznie ) aż ciasto będzie odchodzić od miski. 4. Dodać obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 min./ 170 stopni. ( do suchego patyczka ). Ostygnięte ciasto
Kuchnia Pauletteskażdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru 30 dag masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka(...)cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche. JABŁKA : Obrać, zetrzeć na tarce i gotować
Pani na deserjabłkach. Mariaż jabłek, solonego karmelu i rozmarynu na puszystych placuszkach doskonale rozprawi się z jesienną chandrą, jeśli taka Was dopadnie. Składniki: Ciasto: 2 jajka 150 g maślanki około 1/2 szklanki soku z jabłek 100 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka cukru pudru masło klarowane do smażenia Karmel: 4 łyżki białego cukru(...)patelni rozgrzewamy odrobinę klarowanego masła. Nakładamy 2 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony. Aby przygotować karmel na patelni rozpuszczamy cukier, mieszamy, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie wrzucamy do niego pokrojone w kostkę jabłko. Placuszki podajemy z jabłkiem w karmelu, posypane posiekanym rozmarynem
Smakowity Blog KulinarnyWspaniałe ciasto jogurtowe z jabłkami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Delikatne, wilgotne i bardzo puszyste. Ekspresowe w przygotowaniu, ponieważ wszystkie składniki odmierza się przy pomocy kubeczka od
dolcevitainmykitchenJesień to ewidentnie czas jabłek, dyni i marchwi, no i czekolady. Dziesiejsze ciasto nie dość, że jest bez glutenu, bez cukru (dodanego) to ma właściwości prozdrowotne. Marchew to źródło witaminy A, daktyle to cenny błonnik, witamina B3 i potas, a także salicylany, które działają jak środek przeciwbólowy. Aldehyd cynamonowy wykazuje działanie regeneracyjnie i przeciwnowotworowe. Kardamon wzmacnia odporność. Mąka jaglana
greenscarf