ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:428/956)

Murzynek z jabłkami 113

lepiej niż te, na które trzeba poświęcić więcej czasu. Idealnym przykładem takiego deseru jest murzynek z jabłkami. Myślę, że każdy już o nim słyszał, ponieważ przepis na niego jest naprawdę mega prosty i każdy początkujący na pewno go już przynajmniej raz przygotowywał. Ciasto bardzo proste i tak samo smaczne!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22x30cm(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 1kg jabłek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Olej, cukier i jajka wymieszać, składniki sypkie przesiać przez sitko, dodać do masy i wszystko razem wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać na końcu do ciasta.  2. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 35-40 minut

Danka Pichci
Jabłecznik na biszkopcie 239

jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 25 -30 minut.  Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy(...)plastry lub kostkę. Przekładamy  do rondla wsypujemy cukier i podparować na wolnym ogniu przez kilka minut na koniec wsypujemy galaretkę, cynamon mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na dolną część przekrojonego biszkoptu, przykrywamy drugą częścią ciasta.  Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dekorujemy górną część ciasta. Smacznego

kgwjanczewo
Szarlotka z budyniem 172

TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych(...)pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta i zapiec ok.30 minut. Druga włozyć ponownie do zamrażalnika. Po podpieczeniu spodu wylewamy jabłka na to ugotowany wcześniej budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 część ciasta Piec w temp. 180 C ok.45 min. . Czas pieczenia i temp. zależy od piekarnika. Piec do czasu jak ciasto nabierze pięknego złotego koloru

Różne smaki w kuchni
Pierogi z jabłkami 138

słodko...no w sumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja <3 Składniki Farsz: 1 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru Ciasto: 300 g mąki 1 łyżka kurkumy 50 g masła 150 ml wrzątku     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jabłka obieramy(...)dodatkiem cukru i cynamonu (do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto. Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy

R'n'G Kitchen
Wegański makowiec p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 216

trzymać na ogniu do zagotowania. Dodać starte jabłko i pozostałe bakalie (migdały zostawić na sam koniec do posypania). Zostawić do przestygnięcia, dodać posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Krok 2 W misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia. Wymieszać. Połączyć suche składniki z mokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem

CoolinarniePL
kruche ciasteczka z jabłkami 370

lodówki. Jabłka obrać i pokroić w drobne plastry. Następnie przełożyć do garnka i smażyć ok. 15-20 min często mieszając. Jabłka wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 180°. Wyjąć jedną porcję ciasta z lodówki i rozwałkować ją na grubość ok. 0,5 cm. Nałożyć jabłka, zawinąć i pokroić na dowolnie długie prostokąty. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia

zabawa smakiem
Mini Apple Pies (Mini jabłeczniki) 209

zrobiłam jak zwykle hakiem robota) z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, masłem pokrojonym w kostkę i jajkiem, zagniatamy kruche ciasto, które przekładamy do woreczka i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w drobną kosteczkę, zasypujemy je cukrem i cynamonem, mieszamy z mąką(...)ziemniaczaną i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na pół, z jednej części odrywamy niewielkie porcje i oblepiamy nim małe foremki. Do ciasta w foremkach wkładamy farsz jabłkowy (ok. 1 łyżki). Z drugie części ciasta wałkujemy cienkie placki i kroimy je na paseczki mniej więcej o długości foremki, z których tworzymy krateczkę. Kratkę z ciasta układamy na foremce i lekko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) 167

tylko nadają chlebkowi pyszny smak, ale sprawiają także, że dodatek cukru jest niepotrzebny. Gdybyście zrezygnowali z cukinii na rzecz jabłek, nie musielibyście dodawać do chlebka nawet miodu. Ja jednak wolałam zachować warzywny składnik w moim wypieku. Bardzo lubię też ciasta z miodem - dzięki niemu chlebek jest wilgotny. Chlebek jabłkowo-cukiniowy jest bardzo smaczny i wystarczająco słodki. Ma wilgotne wnętrze(...)wrzuć do mokrych składników razem z rodzynkami. Na koniec wsyp płatki owsiane i mąkę i wymieszaj tylko do połączenia składników.  Przelej ciasto do foremki i wyrównaj. Możesz wierzch udekorować posiekanymi orzechami włoskimi i plasterkami jabłka. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez 50-60 min. - aż patyczek wbity w środek chlebka będzie suchy.  Wyjmij chlebek z piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
SZARLOTKA 264

SZARLOTKA Składniki Ciasto • mąka pszenna 150 g • masło 100 g • cukier puder 50 g • skórka z cytryny • żółtko Jabłkajabłka 2 kg • cukier kryształ 150 g • masło 50 g • cynamon 0,5 łyżeczki • goździk 1 szt Sposób przygotowania(...)Schłodzone masło posiekać z mąką i cukrem pudrem. Dodać żółtko oraz skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175°C przez 15 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garna dodajemy masło z cukrem

chefintheforest
Jabłka prażone do słoików 421

Jabłka prażone z cukrem i cynamonem - zapakowane w słoiczki. Gotowa masa do ciasta lub naleśników na zimę. Składniki:  2800 g kwaśnych jabłek (waga przed obraniem), szklanka cukru, 2 łyżeczki cynamonu, ok 200 ml wody sok z połowy dużej cytryny, 5 słoików 400 ml - czystych, wyparzonych, suchych   Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę

Lena Gotuje
Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem 166

przez około 30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną → Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką → Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą → Domowa masa marcepanowa

Oryginalny smak
Ciasto z czerwoną porzeczką i borówkami 175

Tęskniąc za latem postanowiłam przygotować proste i letnie ciasto z borówkami i czerwoną porzeczką. Ciasto idealnie komponuje się i smakuje z innymi owocami: jabłkami, jagodami, malinami, wiśniami, zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.  Zapraszam również na  ciasto z rabarbarem. 6 jajek kostka margaryny 40 dag mąki krupczatki 1,5 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Humanistka w kuchni
MINI SZARLOTKI 129

MINI WERSJA KLASYCZNEJ  SZARLOTKI , ŚWIETNIE SIĘ PREZENTUJE, A DZIECI OSZALAŁY NA JEJ WIDOK 😉 Składniki Masa  jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa(...)kostkę)   delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. . Tak . przygotowane . jabłka . zdjąć . z . ognia . dodać . bułkę . tartą, . cynamon . wymieszać. Odstawić aby wszystkie składniki się przegryzły w tym czasie  przygotować ciasto:  wszystkie składniki zagnieść. Wyrobione ciasto rozwałkować, wyciąć koła nieco większe   niż foremka

RAROSSA
Pyszne wypieki z nutą jesieni 55

chłodne, jesienne popołudnie zaszyć się w ciepłym domu, słuchać szumu deszczu za oknem i rozkoszować się kawałkiem aromatycznego ciasta? Wizja takiego relaksu staje się jeszcze bardziej kusząca, gdy myślimy o ciastach z dodatkiem dojrzewających jesienią słodko-kwaśnych jabłek, wyrazistych śliwek, wytrawnych orzechów czy kremowej dyni, najlepiej w duecie z czekoladą. Niech ten artykuł będzie przewodnikiem po świecie jesiennych wypieków(...)które rozgrzeją serce i duszę, sprawiając, że każdy chłodny dzień stanie się odrobinę słodszy. Karpatka czekoladowo-dyniowa na Halloween Karpatka to tradycyjne ciasto, które wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Tym razem sprawdzony przepis, który tak chętnie wykorzystywały nasze mamy i babcie, zmodyfikujemy, dodając do kremu dyniowe puree. Ten jesienny trik nie tylko nada deserowi apetyczny, jesienny kolor

Smakowite Dania