ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:427/956)

Makowiec japoński. 68

Propozycja na świąteczny stół. Pyszny wilgotny makowiec.  Nie ma tu żadnego ciasta, jest tylko masa makowa z jabłkami i bakaliami.  Nie ma też mąki. Makowiec jest prosty w wykonaniu. Nie trzeba zawijać i kombinować.  Po prostu łączy się wszystkie składniki w misce i przekłada do tortownicy. Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie(...)masy.  Następnie dodać mak i wymieszać.  Dodać utarte jabłka, kaszę i proszek do pieczenia.  Zmiksować do połączenia składników. Na koniec wrzucić orzechy, płatki migdałów,  żurawinę i pokrojone drobno morele. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.  Jeszcze raz delikatnie wymieszać.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie  papierem do pieczenia

Agusiowe smakołyki
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem 98

Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i

Tajemnice Smaku
Pierogi z gęsiną i suszoną śliwką 114

tartej 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto na pierogi: Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jajko. Dodać masło oraz sól, wlać trochę wody i ostrożnie zacząć wyrabiać ciasto (mąka od wody będzie gorąca). W miarę wyrabiania ciasta dolewać wodę, tak aby było miękkie i sprężyste. Przełożyć je do naczynia, przykryć(...)pokroić na małe kawałki. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mięso pieczonej gęsi zmielić jeden raz w maszynce do mielenia mięsa, można je także drobno pokroić. Dodać smalec, śliwki, jabłko, bułkę tartą, przyprawy, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie będzie za suche, można dodać jeszcze trochę smalcu lub odrobinę rosołu. Wykonanie Ciasto podzielić na trzy części, dwie

niecodziennikpary
Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami – Blogmas 2019 #11 111

Dzisiaj zapraszam na proste owsiane ciasto z mascarpone i orzechami. Dodałam do niego też jabłko i gruszkę, dzięki czemu jest wilgotne i kremowe Świąteczny klimat wprowadza cynamon, a orzechy pekan na wierzchu nadały chrupkości. Wszystkie składniki stworzyły pyszne ciasto – mascarpone to nie tylko kremy, o czym się(...)koniec moich eksperymentów Owsiane ciasto z mascarpone i orzechami 3 jajka 125 g ksylitolu lub erytrytolu 250 g serka mascarpone (1 opakowanie) 2 łyżki oliwy lub oleju 150 g zmielonych płatków owsianych 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko 1 gruszka 30 g orzechów pekan lub orzechów włoskich 1/2 łyżeczki

Fitkot
PIERNIKOWIEC W CZEKOLADZIE 95

łyżka proszku do pieczenia 1,5 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3 średnie jabłka 50 g orzeszków ziemnych 100 g rodzynków sułtańskich 400 ml jogurtu z kawałkami owoców pieczone jabłko Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady cukrowe płatki śniegu Przygotowanie: Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę. Rodzynki - sparzyć i odcedzić. Orzeszki ziemne(...)dodajemy przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać jogurt pieczone jabłko i masło orzechowe - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać na jednolitą gładką masę. Na koniec dodać rodzynki, orzeszki ziemne i pokrojowe w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 27x18 cm, gdzie spód

Ciastka - domowe słodkości
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 209

Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie(...)szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto : Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić. Użyłem borowików z moich zapasów

Kulinarny karnet Christophera
Jabłecznik 154

dużej miski, dodajemy schłodzoną margarynę, cukier, śmietanę, sól i żółtka. Siekamy składniki nożem potem wyrabiamy na gładkie ciasto.  1/3 masy zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy. Wykładamy dno i boki. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę. W rondlu zagotowujemy odrobinę wody, dodajemy pokrojone jabłka, smażymy do miękkości około(...)minut. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Wykładamy masę na ciasto, scieramy na wierzch zamrożone ciasto. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st. 10 minut przed końcem pieczenia przełączamy piekarnik tylko na dolne grzałki i dopiekamy spód ciasta. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
Placki z jabłkami / Pancakes with apples 126

smażenie: 30 min, ilość: 20 Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem, potem dodajemy mąkę i mleko i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy krążki z jabłka. Jabłka myjemy i obieramy. Wycinamy środek i kroimy jabłka na nie za grubo. Gotowe krążki posypujemy cukrem cynamonowym. Krążki maczamy w cieście

Projekty ze smakiem
Sernik gotowany z jabłkami i kajmakiem 89

masie serowej - kremowy mus jabłkowy przygotowany na bitej śmietanie. Wierzch ciasta to polewa ze słodkiego kajmaku oraz posiekane orzechy włoskie. Całość  smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kremowe, delikatne, o mocno jabłkowym akcencie. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia kajmak, który dodaje nuty słodyczy oraz chrupiące orzeszki. Ciasto dość pracochłonne, ale niebanalne i pyszne w smaku! Składniki: Biszkopt(...)Studzimy.  Jabłka (2 szt.) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.  Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy przez kilka minut, aż lekko zmiękną. Jabłka wykładamy na biszkopt, a następnie wystudzoną i gęstą masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godz.  Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, usuwamy

Kuchnia MagdaLeny
Sernik gotowany z jabłkami i kajmakiem 89

masie serowej - kremowy mus jabłkowy przygotowany na bitej śmietanie. Wierzch ciasta to polewa ze słodkiego kajmaku oraz posiekane orzechy włoskie. Całość  smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kremowe, delikatne, o mocno jabłkowym akcencie. Do tego delikatny i miękki biszkopt, a całość dopełnia kajmak, który dodaje nuty słodyczy oraz chrupiące orzeszki. Ciasto dość pracochłonne, ale niebanalne i pyszne w smaku! Składniki: Biszkopt(...)Studzimy.  Jabłka (2 szt.) obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.  Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy jabłka. Smażymy przez kilka minut, aż lekko zmiękną. Jabłka wykładamy na biszkopt, a następnie wystudzoną i gęstą masę serową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godz.  Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, usuwamy

Kuchnia MagdaLeny
Chleb razowy z jabłkiem i cydrem 157

książki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach"      Składniki: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 200 g maki pszennej typ 750 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1,5 łyżeczki soli morskiej 100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę) 120 ml cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem(...)oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy i następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę wraz ze skórką i ponownie chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i przekładamy do koszyka obsypanego mąką

Delicious Titbits
Puszysty rabarbarowy placek z kruszonką 83

baza do wypieków z owocami, za którymi zdążyliśmy się stęsknić. Możemy już eksperymentować, lub wracać do starych, sprawdzonych wypieków z minionych sezonów wiosennych. Zatem do tego ciasta można wkomponować truskawki, wiśnie, jagody, śliwki. Jabłka, co oczywiste - również. Ale dziś, u mnie w roli pierwszoplanowej - RABARBAR. W śmietankowym, puchatym, wyjątkowo delikatnym podłożu z ciasta ucieranego. Gdy pierwszy kawałek znajdzie się

Kronika Piekarnika
Babka gruszkowa z cynamonem 203

cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub drugie śniadanie. Wilgotne, aromatyczne. Składniki wystarczy zmiksować i dodać pokrojone owoce. Zamiast gruszek możemy użyć jabłek. Cudnie smakuje z orzechami lub rodzynkami. Ciasto przechowujemy do trzech dni w temperaturze pokojowej – na drugi dzień jest równie pyszna, co zaraz po upieczeniu. Babka gruszkowa z cynamonem: 2 szklanki mąki pszennej

Poezja smaku
Ciasto kokosowe z mango 149

kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami CIASTO KOKOSOWE Z MANGO PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki syrop: – 80 g mleka kokosowego – 80 g cukru – sok z 1 cytryny Składniki ciasto

nietylkopasta.pl
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 168

zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą

Przepisy i porady kulinarne