ciasto z jablkami - 14646 przepisów (strona:425/977)

Placki na Lughnasadh 74

przesilenia. Dość precyzyjnie wyznaczono okres pomiędzy przesileniem letnim, a równonocą jesienną. Przypadło to na 1 sierpnia. Tak, mniej więcej wtedy, kultury celtyckie zbierały jęczmień, pszenicę i pierwsze jabłka. Tego dnia obchodzono Lughnasadh na cześć celtyckiego boga, mitycznego króla Irlandii Lugha. Z mąki robiono pieczywo, w formie zaawansowanej, jak chleb lub w formie pierwotnej jak placki. Aby zagwarantowac sobie(...)palach, aby zabezpieczyć je przed gryzoniami. Składniki: - mieszanka mąki jęczmiennej i pszennej - jabłka Wykonanie: Do mąki dodajemy wody i robimy gęste, lejące się ciasto. Smażymy placek. Kroimy na 4 i podajemy z jabłkami

Kryzysowa Książka Kucharska
Drożdżowe z rabarbarem 75

kwietnia sprawiła, że za chwilę będzie koniec sezonu. Rabarbar to bylina z rodziny rdestowatych , której łodygi są świetnym dodatkiem do słodkich wypieków. Sprawdza się w ciastach ucieranych, kruchych, w kremach, ale najczęściej kojarzony jest z ciastem drożdżowym. Przepisów na nie jest ogrom, jedne bez wyrabiania inne z długim wyrabianiem, oczywiście niecierpliwi raczej po nie nie sięgają, toteż mam tu dziś propozycję(...)wielkości blachy, jakiej użyjecie oraz upodobań, nie wszyscy lubią dużo owoców w cieście. Można też wziąć inne kwaskowe owoce, na przykład agrest czy jabłka. Pierwsze, co trzeba zrobić, to roztopić masło na ciasto i odstawić do wystudzenia. Potem można zabrać się za zaczyn.  Do lekko ciepłego mleka w sporej misce, nawet misce robota kuchennego,  wkruszyć drożdże

I tu będę miała takie te
Ciasto kruche z morelami 135

najlepszych ciast z owocami, które przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, a owoce zamienicie na dowolne ulubione, sezonowe. Ciasto kruche z morelami smakuje wyjątkowo, jest delikatne i pyszne. Słodki, kruchy spód przełamany lekko kwaśnymi morelami jest idealną propozycją do popołudniowej kawy lub kubka aromatycznej herbaty. Ciasto kruche przygotujesz także ze świeżymi śliwkami, brzoskwiniami, truskawkami, jabłkami, jagodami, dowolnymi(...)owocami z puszki, a nawet z ulubionym dżemem. Ciasto kruche z morelami SKŁADNIKI: 315 g mąki pszennej 420 g moreli 200 g masła, zimnego 100 g drobnego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 10 g 30 g cukru z wanilią 1 średnie jajko szczypta soli Uwagi do przepisu: Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm. Szklanka

Zasmakuj Kuchni
Jabłka w syropie w słoikach na zimę 198

przed nami. Wrzesień u nas jest naprawdę mocno jabłkowy :) Te jabłka w syropie są o tyle fajnym pomysłem, że pełnią dwojaką rolę. Same jabłka idealnie nadają się do dalszej obróbki, np. do ciast, tart, drożdżówek, itp. Jeżeli więc pieczecie takie rzeczy to te jabłka będą idealne, to jest przepis właśnie dla was. Ale zostaje jeszcze syrop

Marder&Marder Manufacture
Żytnie ciasto z rabarbarem 80

Proste i pyszne domowe ciasto z rabarbarem na mące żytniej! To żytnie ciasto z rabarbarem i kruszonką pięknie wyrasta, jest miękkie i wilgotne. Ciasto przygotujesz z dodatkiem maślanki. Sprawdź przepis! Spis treści: Jak przygotować rabarbar do ciasta? Z jakimi owocami można przygotować to ciasto? Przepis na żytnie ciasto z rabarbarem Ile kalorii ma kawałek ciasta z rabarbarem z żytniej mąki(...)proste ciasta z owocami Jak przygotować rabarbar do ciasta? Jeśli łodygi rabarbaru są młode, to nie musisz ich obierać – wystarczy je umyć i odciąć końcówki. Starsze łodygi rabarbaru mogą być twarde, więc warto je obrać. Gotowe łodygi rabarbaru pokrój w równe kawałki i użyj do ciasta. Z jakimi owocami można przygotować to ciasto? Zamiast rabarbaru, do ciasta możesz użyć

Via Gusto
Szarlotka z orzechami włoskimi 199

Szarlotka z orzechami włoskimi to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem rumu i rodzynek. Mięciutkie, pachnące, bardzo dobre. W oryginalnym przepisie ciasto nazywa się ,, Orzechowo- jabłeczny tort z przepisu babci“ . W moim wykonaniu wyszło bardziej ciasto niż tort, dlatego

dolcevitainmykitchen
Szybkie ciasto z jabłkami 141

zasadzie wszystko można dodać do ciasta. My postanowiliśmy, zgodnie z naszymi upodobaniami zapodać jabłka z cynamonem. Sorki ale szybko poszło po upieczeniu. Przed fotą zjedliśmy pół...a minęło kilkadziesiąt minut od upieczenia. Składniki 2 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 250 ml oleju 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka średniej wielkości 1 łyżka(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko. Składniki dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Oprószamy cynamonem i mieszamy z ciastem. Keksówkę (małą) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i zapiekamy 50 min w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Babeczki o smaku piernika 197

sklepu garneczki.pl . Piekłam w niej już kilkakrotnie i z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić :) Ilość porcji: (ok. 30 malutkich babeczek. Ciasta starczyło na dwukrotne pieczenie całej formy) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ startego jabłka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki przyprawy do piernika ¼ szklanki jogurtu naturalnego ¼ szklanki mleka ¼ szklanki miodu ¼ szklanki brązowego cukru 1 malutkie jajko(...)korzenną. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre o temperaturze pokojowej: mleko, jajko, olej, jogurt i miód. Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą dodając czekoladę oraz jabłko. Formę do babeczek delikatnie smarujemy masłem, Wykładamy ciastem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy na kratce i ozdabiamy np. lukrem. Smacznego

Kolizje Smaków
Pleśniak jabłkowo śliwkowy 282

wierzchu ciasta jest idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać(...)szczyptę soli, żółtko i śmietanę. Wyrobić ręką jednolite ciasto, tak długo aż składniki się połączą, a ciasto będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnik na około 40 minut. Jabłka obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Śliwki pokroić na ćwiartki. Owoce wymieszać razem z cynamonem. Pianę z białek ubić

Jacob Tastes
delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne 16135

stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok i wkładamy do tężejącej galaretki. posypka ciasta: 70 g wiórek kokosowych 10 g masła 2 łyżeczki cukru wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy. Ciasto : biszkopt – 3/4 masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka

Domowy Smak Jedzenia
SZARLOTKA Z KASZĄ MANNĄ 154

Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam margaryną, posypałam bułka tartą. Na dno tortownicy dałam 1/3 sypkiej masy,  poukładałam jabłka, posypałam cynamonem,  czynność powtórzyłam. Wierz ciasta posypałam ostatnią częścią sypkiej masy, porozkładałam cząstki margaryny.  Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, potem zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i na termoobiegu

Darcia w kuchni
Mazurek a’la Snickers 107

Mazurek to tradycyjne, słodkie ciasto kuchni polskiej pieczone w okolicy Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej nie kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze

To co kocham
Mazurek a’la Snickers 162

Świąt Wielkanocnych. W moim rodzinnym domu nie piekło się mazurków. Kiedyś zapytałam dlaczego i usłyszałam, że nie będziemy jeść byle jakich, zwykłych ciast na święta. A że niedaleko pada jabłko od jabłoni, ja też nigdy nie piekłam i tym bardziej nie kupowałam gotowych, traktując mazurki jako ciasta drugiej kategorii. Zawsze na święta

To co kocham
Tarta miodowa 186

kruchego   ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej śmietanki. Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami :) Jeśli macie ochotę poeksperymentować - to próbujcie. Chętnie się dowiem, jakie zmiany wprowadziliście. Powodzenia! Składniki:  na kruche ciasto 250 gramów mąki 1/2 kostki margaryny Kasi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
pyszne ciasto z resztek po soku z kremem mascarpone... 222

Składniki: resztki z wyciśniętego soku: marchew 4 sztuki średnie, jabłka 3 sztuki, banan 4 sztuki, mandarynki 6 sztuk CIASTO: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople palma 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, kefir 1/2 szklanki KREM MASCARPONE: śmietana 30% 330 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier(...)łyżeczka, mascarpone 250 gram, dżem z aronii - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW JEST PYSZNE CIASTO I SOK DO PICIA Z DODANIEM WINGRON = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania

W Mojej Kuchni Lubię
łatwy gruszkowo owocowy murzynek bez miksera... 220

łyżką mieszamy do połączenia składników na ciasto o konsystencji nie za gęstej. Do masy wsypać pokrojone w kostkę owoce: gruszki, śliwki, mandarynki, jabłka i wszystko wymieszać. Tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, łyżką wygładzić wierzch ciasta. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed

W Mojej Kuchni Lubię
Chlebek jabłkowy z orzechami 167

pieczenia lub posmarowanej olejem kokosowym. Piec w 180ºC przez 50-55 minut (do suchego patyczka). Gdyby góra ciasta zbyt się przypiekała można przykryć je folią aluminiowa. Wyciągnąć i ostudzić na kratce. *Mus jabłkowy można przygotować samemu. Do tego przepisu wystarczy 1 średnie jabłko, które należy obrać, pokroić w kostkę, następnie wrzucić do garnuszka, zalać je około(...)szklanki wody i dodać pół łyżeczki cynamonu. Gotować jabłko na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając aż będzie miękkie (około 15 minut). Następnie jabłko rozgnieść łyżką lub zblendować. Gdy przestygnie dodać je do ciasta

Healthy food explorer