nada się do każdego rodzaju wypieku. Kiedy za oknem deszcz, a w ręku herbata, idealną receptą na jesienną chandrę staje się pewien babciny przepis. A ten przepis to ciasto z jabłkami! Zapach cynamonu wypełniający cały dom, złocisty kolor kruszonki, soczysty miąższ owoców… Kto by się nie skusił? A to wszystko w mniej niż godzinę! Przedstawiamy szybki i prosty(...)ćwiartki jabłek. Posyp kruszonką. Ciasto piecz przez 40 minut w trybie góra-dół. Pod koniec sprawdź drewnianym patyczkiem czy masa jest sucha (to znak, że ciasto jest gotowe). Po wyłączeniu piekarnika, pozwól mu odczekać 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Na koniec ciasto udekoruj cukrem pudrem i cynamonem. Smacznego! Artykuł Pyszne ciasto z jabłkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jabłka w cieście naleśnikowym przygotowane na wzór przepisu, na buraki obsmażane w cieście , z książki Marii Kulzowej, Kuchnia polska z 1939 roku. Polecam spróbować. 1 kg jabłek, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 – 200 g mąki pszennej, 3 -4 goździki, szczypta soli, tłuszcz do głębokiego smażenia Jabłka umyć, obrać(...)Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem. Zjadać i się oblizywać
królestwo garówjabłkami i cynamonem, a do tego jeszcze ten wspaniały smak. Do szarlotki tatrzańskiej potrzebne są jabłka twarde, które pod wpływem temperatury zbyt szybko się nie rozpadają. Najlepsze do tego wypieku będą jabłka odmiany szara reneta lub antonówka, nie sprawdzi się natomiast lobo. Niestety, tym razem nie udało się dostać wcześniej wspomnianych odmian jabłek, dlatego użyłam jabłek(...)warstwami plasterki jabłek tak, aby ciasno stykały się ze sobą i nie było wolnych przestrzeni. Każdą warstwę posypywać delikatnie cukrem i cynamonem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek (u mnie były dość słodkie). Po ułożeniu wszystkich warstw delikatnie je docisnąć, aby wyrównać powierzchnię. Na jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto. Piec w piekarniku
Kuchcik gotujeciasto drożdżowe z jabłkami upiekłam przed feriami ale nie zdążyłam opublikować przed wyjazdem. Nadrabiam więc zaległości. Kiedy je zobaczyłam u dagmary_65- klik szybko pobiegłam po drożdże i upiekłam. Na początku nie chciało mi urosnąć, ale kiedy wpadło w moje ręce, nie miało już żadnych szans – ha ha ha. Jestem zwolenniczką wyrabiania ręcznego wszystkiego co drożdżowe. Wydaje(...)czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na szesnastki. Gdy ciasto podrośnie i przynajmniej podwoi swą objętość, wykładamy je do prostokątnej natłuszczonej formy. Wciskamy w ciasto kawałeczki jabłek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 40 minut ( gdy wierzch ciasta uzyska złoty kolor sprawdzamy patyczkiem czy jest już
Pieguskowa Kuchniaciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń.Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/większej. Polecam również przepis na jabłecznik z dużą ilością jabłek. Szarlotka z budyniem Składniki:ciasto 350g mąki pszennej150g masła70g cukru
Smakołyki Berenikinajbardziej popularnych, obok sernika czy makowca. Robimy je nie tylko w sezonie jesiennym gdy najwięcej jabłek, ale również całym rokiem. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo. Można zrobić szarlotkę z tartych jabłek, szarlotkę z prażonych jabłek ze słoika, z jabłek krojonych na plasterki tzw. tatrzańską. Można zrobić szarlotkę warstwową tzw. sypaną, można zrobić szarlotkę na biszkopcie, szarlotkę(...)mniejszą część ciasta schowałam do zamrażalki na czas przygotowania jabłek i pianki. Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i wykroiłam gniazda nasienne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka starłam na tarce na grubych oczkach, odcisnęłam nadmiar soku i wymieszałam z większą szczyptą cynamonu. Jabłka wyłożyłam na ciasto w blaszce. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę
Waniliowe Improwizacjejabłek do przełożenia piernika zależy od rodzaju użytych jabłek. Najlepiej, aby jabłka były soczyste, wtedy podczas ich gotowania będzie więcej soku. W masie będą zachowane kawałeczki jabłek, jeśli wszystkich jabłek od razu nie wrzucimy do garnka, tylko dodamy po pewnym czasie od momentu rozpoczęcia gotowania. Galaretkę w proszku można dodać do ugotowanych i gorących jabłek(...)wymieszać z już ugotowanymi jabłkami. Z galaretką jabłek nie gotować, gdyż galaretka nie stężeje. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie i studzenie Wartość kaloryczna: 100 g = 215 kcal Forma z piekarnika: 46 cm x 38 cm Przepis na piernik przekładany jabłkami Składniki na piernik przekładany jabłkami: Ciasto na piernik: 160 g masła 82% tłuszczu
Kuchcik gotujeBardzo dobre ciasto tortowe, proste a zarazem wzbudzające zachwyt poprzez dobre dobranie smaków orzechów jabłek i kruchego ciasta. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Jabłka: duży słoik prażonych jabłek 2 galaretki o dowolnym smaku Masa Orzechowa: 200 g orzechów włoskich zmielonych(...)orzechy z cukrem, tak aby orzechy mogły wchłonąć mleko, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy orzechy będą zimne dodać do nich masło i rozetrzeć mikserem. Przełożenie: kruche ciasto - jabłka - kruche ciasto - masa orzechowa - ( górę można polać czekoladą) Porcja na dużą blachę, ciasto bardzo dobre o świetnej kompozycji smakowej, znika w jeden dzień
PychotkaaaCukru Fit – Dzisiaj powrót do „Zdrowej Środy” , której dawno nie było w Małej Cukierence. Ostatnio sporo osób prosiło o nowy przepis na ciasto bez cukru i trochę mniej kaloryczne, więc przygotowałam pyszne, wilgotne ciasto z jabłkami i orzechami. Jest bez białego cukru z małą ilością tłuszczu, a w smaku jest wyśmienite i ładnie pachnie. W przygotowaniu jest proste, szybkie(...)wypieki dla diabetyków” Agata Lewandowska). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Orzechowe z Jabłkami Bez Cukru Fit Składniki: 550g jabłek (około 3 nieduże jabłka) 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Mała Cukierenkadnia będzie piekła jabłkowe róże z ciasta francuskiego, nie zawahałam się. Ciasto francuskie można kupić, a przygotowanie jabłek zajmuje krótką chwilę. To co? pieczecie ze mną? :) Składniki: jabłka , ciasto francuskie , pół szklanki cukru , 1 szklanka wody , 3-4 goździki dla tych co je lubią, 3-4 łyżki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego cynamonu . Do garnuszka wlać wodę, wsypać(...)nich delikatnie gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wkładać na wrzący syrop i lekko obgotowywać partiami. Jabłka powinny sparzyć się, żeby łatwo było je zwijać z ciastem. Sparzone plastry jabłek wykładać na ręcznik papierowy, żeby dobrze odsączyły się z syropu. Dobrze wystudzić. Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić paski o szerokości około 3-4 cm. Plastry jabłek układać wzdłuż
Codzienna kuchnia niecodziennaPyyyszne, mięciutkie dyniowo-cynamonowe ciasto z jabłkami :) Ciasto inspirowane przepisem ze strony CIN CIN . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone(...)mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wysypujemy jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe
My Culinary Artjabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) w sumie ciasto było nie planowane, bo moi panowie nagle stwierdzili, że chętnie zjedliby właśnie coś z jabłkami. Ciasto pyszne, a pianka dodaje mu uroku i smaku. Polecam, bo jest proste w przygotowaniu, a na pewno wszystkim posmakuje :-). Miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 23 x 33 Składniki ciasto(...)Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, mieszamy, a potem resztę składników i zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a na papier nasze rozwałkowane ciasto. Odstawiamy. 2. Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy budyniem, mieszamy. Wykładamy w miarę równo na ciasto. 3. W misie
kruche babeczkiKolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu. Ciasto: 20 dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukru ok 750 g mąki 2 jajka 125 g margaryny 250 ml mleka szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy(...) oraz rodzynkami. Ciasto zawijamy jak roladę i tniemy na ok 4 cm kawałki. Układamy je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C. przez ok 50 -60 minut (gdyby zbyt mocno zarumieniało się z góry można przykryć papierem do pieczenia - raczej nie skracamy czasu pieczenia, gdyż przez wilgotne jabłka ciasto mogłoby się
Słodka Kraina Wypiekówjabłkami , super proste ciasto jabłkowe , ciasto ze śliwkami (spokojnie nadadzą się do niego też inne owoce!), gruszki w cieście , czekoladowe ciasto z gruszkami lub pyszną tartę ze śliwkami . Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 jabłka + olej do smażenia (ja smażyłam(...)jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przypomina na tym etapie ciasto na cieniutkie naleśniki. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie, kilkumilimetrowe plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Racuchy pieczemy na rozgrzanym oleju, 1-2 min. z każdej strony, aż zrobią
CiastkozercyBiszkopt idealny do popołudniowej herbatki i idealny dla dzieci zamiast cukierka czy czekoladki:) Prosty przepis. Ciasto szybkie w wykonaniu. Zamiast jabłek możemy do ciasta dodać inne lekkie owoce, np. maliny, borówki czy rabarbar. Przepis odgapiłam od Weroniki . Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 5 jaj; 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml); 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około(...)trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać dużą łyżką (najlepiej drewnianą lub łopatką). Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno formy), wyrównać. Wierzch ciasta posypać przez sito mąką pszenną, ułożyć jabłka. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st.C około 40 minut. Ciasto pieczemy
In my kitchen