ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:24/956)

Jabłecznik z kruszonką z płatkami owsianymi 115

dużą ilością pachnących jabłek i zdrową kruszonką. I śmiało można powiedzieć, że jemy pieczone jabłka. No, z małym dodatkiem ciasta. I odrobiną cukru, więc jeśli mało słodkie, posypcie ciasto po upieczeniu cukrem pudrem. Albo dodajcie do jabłek dużą garść rodzynek. Jabłecznik z kruszonką pieczemy na prostokątnej foremce. I kolejny raz zachwycam się jej wyższością nad tortownicą(...)kawałeczki ciasta jest łatwiej. A co dopiero pokroić. Wracając do przepisu. Jabłka na ciasto kroimy w plasterki. Można je pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemnialy. Albo natychmiast wrzucać do miski z wodą. Przed wyłożeniem na ciasto dobrze osuszyć. W składnikach podaję 5- 6 jabłek. Wiadomo, jabłka bywają różne, więc można wziąć więcej. Upieczony jabłecznik podawać

dolcevitainmykitchen
Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką 254

Smaczne, aromatyczne ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Kruszonka ładnie się przypiecze i dzięki orzechom będzie chrupiąca. Ciasto w smaku maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Idealne jesienne ciasto, polecam… Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 180g jasnego brązowego cukru 200g masła(...)cukrem, ucierać przez około 2 minuty. Następnie dodać mąkę, bakalie, jajka i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników (powstanie dość gęste ciasto). 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Jabłka osączyć w rękach z nadmiaru soku i rozłożyć je na cieście, wierzch posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około

Mała Cukierenka
Szarlotka specjalna 495

cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy porcjami do ciasta, na przemian  przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy.   Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie(...)oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu można posypać cukrem  pudrem. Smacznego

Anioły w kuchni
CIASTO POEZJA 135

ciasta, jabłek oraz ciasta z kokosem i orzechami. Wspaniale sprawdzi się na wszelkie okazje, jak również jako niedzielne ciasto do kawki. Polecam jest rewelacyjne :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM: CIASTO KRUCHE: 30 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru 15 dag masła 4 żółtka opcjonalnie łyżka śmietany CIASTO KOKOSOWE: 4 białka(...)odstawiamy aż przestygną. CIASTO KRUCHE: Mąkę, proszek przesiewamy, dodajemy cukier, pokrojone masło i siekamy. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Jeśli trzeba dodajemy śmietanę. Blachę wykładamy papierem, wałkujemy ciasto i podpiekamy ok 15-20 minut w 180 st. C. CIASTO KOKOSOWE: Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy powoli cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i kokosy. Delikatnie mieszamy. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy

Pani na deser
Strudel jabłkowy 102

bądź jabłek. Ciasto, z którym ja najczęściej spotkałam się w strudlu to ciasto filo. Przepis na strudel jabłkowy , który znajdziecie poniżej jest na bazie ciasta filo. Nie robiłam ciasta w domu, sięgnęłam po ciasto kupione w sklepie. Powód był bardzo prosty, przygotowanie ciasta filo w domu jest niezwykle czasochłonne a mi zależało na czasie. Ciasto sklepowe okazało się być(...)Krótsze boki ciasta założyć odrobinę na nadzienie i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto włożyć do prostokątnej formy do pieczenia lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Po wierzchu ciasto posmarować topionym masłem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczony strudel wystudzić i oprószyć po wierzchu cukrem pudrem. Strudel z jabłkami Warto wiedzieć

MeCooks
Szarlotka 108

trę jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ciasto wyciągam z lodówki, dzielę na dwie równe części. Blaszkę (30 x 35 cm) wykładam papierem do pieczenia, albo smaruję masłem i podsypuję lekko mąką. Rozwałkowuję jedną część ciasta na wielkość blaszki i układam pierwszą warstwę. Na ciasto wykładam starte jabłka, które posypuję cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Rozwałkowuję drugą(...)połowę ciasta i przykrywam nią jabłka. Ciasto piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (Jeśli lubicie bardziej kruchy spód, możecie najpierw podpiec pierwszą część ciasta (20 minut), następnie wyłożyć jabłka, przykryć drugą połową ciasta i piec jeszcze 20-30 minut) Następnie przygotowuję lukier. Do cukru pudru dodaję sok z cytryny i 1 łyżkę wody (jeśli lukier

Słodki sentyment
Czekoladowa Zefiryna 197

posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.  Dodatki:  8-9 średniej wielkości jabłek; 1 l mleka; 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (160g); 2-3 łyżki cukru; 2 cukry waniliowe; 1 mały słoik twardej marmolady (u mnie był(...)wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą. Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut. Składniki na śmietanę: 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%;  3 łyżeczki żelatyny; cukier puder wg własnego uznania; Żelatynę rozpuścić

In my kitchen
Jabłka w cieście, mój sposób na weekendowe śniadanie. 121

siebie, a potem dla niego. Wszyscy są szczęśliwi ;-) Podstawą takich placuszków są ulubione jabłka, ja uwielbiam soczyste i słodkie, nie przepadam za gruszkowymi w smaku jabłkami. Wybierz takie jak lubisz, a potem 10 minut i gotowe! Przepis na jabłka w cieście: - 2- 3 obrane ze skórki jabłka - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej(...)laski wanilii, u mnie się o zgrozo skończyły! Wykonanie: - jabłka obierz ze skórki, potnij na grube plastry - w misie robota umieść jajka i ubijaj aż podwoją swoją objętość i mocno zbieleją - dodaj mleko, mąkę pszenną i proszek do pieczenia; ubijaj przez 2 -3 minuty - plaster jabłka zamocz w cieście i smaż na nagrzanej patelni - jeśli chcesz uzyskać efekt

SMYKWKUCHNI
Murzynek rumowy z jabłkami 229

troszkę inny smak i nam się nie nudziło. Dzisiejszy wypiek jest na bazie tego - Murzynek - szybkie ciasto czekoladowe  , ciasto wyrosło pięknie a moimi zmianami było dodanie jabłek i aromatu rumowego ... Ciasto: 3 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mleka 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki kakao 4 krople aromatu rumowego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Francuska tarta z jabłkami i cynamonem 177

kruszonki, następnie dodaj jajko i zmiksuj jeszcze. Z ciasta powinna powstać kula. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj ciasto między dwoma kawałkami folii i wyłóż nim dno formy i brzegi. Nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez 10 minut. W międzyczasie obierz jabłka ze skórki, wydrąż gniazdka i pokrój(...)śmietankę. Wylej na ciasto. Wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez około 45 – 50 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Smacznego! Jadłam to ciasto na ciepło i na zimno dobrze schłodzone. Dzieciom smakowało na ciepło, a mi bardziej na zimno. Jestem ciekawa jakby Wam smakowało?   The post Francuska tarta z jabłkami i cynamonem appeared first

codojedzenia
Szarlotka z całymi jabłkami 114

Gessler, a że smak jabłek z cynamonem na kruchym cieście uwielbiam, nie mogłam się oprzeć. Według Magdy w środku jabłek powinien być kogel mogel, a ja dałam lemon curd, który idealnie łamie słodycz jabłek i ciasta. Szarlotka w takiej wersji jest obłędna. SZARLOTKA Z CAŁYMI JABŁKAMI Składniki: (forma 25x25cm) ciasto kruche: 1 jajko 200 g mąki(...)cytrynowym, aby nie ciemniały, a następnie w cukrze i cynamonie. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.  Wyjmujemy z lodówki kruche ciasto, 3/4 ciasta odrywamy po kawałku palcami i układamy na dnie formy. Ciasto posypujemy bułką tartą lub kaszą manną (wchłonie nadmiar soku z jabłek).  Na cieście układamy całe, wydrylowane jabłka. Do środka jabłek wlewamy

Bon appetit mon amie
Jabłecznik przekładany 194

czasie wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy go do foremki. Gdyby ciasto się rwało, to żaden problem. Wyklejcie po prostu dno foremki jego kawałkami. Ciasto pieczemy około 10 do 15 minut w 180 stopniach. Powinno być lekko złociste. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekujemy chwilkę i szybkim ruchem wyciągamy ciasto na przygotowaną wcześniej deskę do krojenia. Znów odczekujemy(...)wylewamy resztę jabłek i znów przykrywamy ciastem. Odstawiamy do ostudzenia i dopiero wówczas można wstawić ciasto do lodówki. Najlepiej je jeść na drugi dzień. Wówczas placki zmiękną i ciasto można pięknie pokroić. Jak już pisałam można je dowolnie ozdobić, u mnie padło na cukier puder. Jabłecznik przekładany Ciasto z jabłkami Jabłecznik Najlepsze ciasto z jabłkami Smacznego!!! Justtyna

Relaxtime
Ciasta na Święta – najlepsze propozycje 463

Śnieżka Ciasto Cassis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto świąteczne Orzechowiec z jabłkami Ciasto z chałwą bez pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śmietanowiec z białą czekoladą Ciasto Dakłas Piernik ptasie mleczko Ciasto LION (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec z musem jabłkowym Ciasto Michałek Ciasto makowo-kokosowe Fale Dunaju z jabłkami Ciasto malinowy przysmak Sernik z bezą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasta

Przepiski.pl
Szarlotka szwajcarska 112

Podobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska. Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki szwajcarskiej. Mówi się, że ciasto bywa tak wielkie, że nie mieści się do piekarnika i dlatego niektóre rodziny pieką swoje szarlotki u lokalnego piekarza Proponuję zatem wybrać się „cukierniczo” do urzekającej krajobrazami Szwajcarii(...)mieszam delikatnie i odstawiam w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkowuję tworząc koło o średnicy 28 cm. Układam rozwałkowane ciasto w wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm, tworzę rant. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Orzechy mieszam z kaszą manną i wysypuję na podpieczone ciasto. Jabłka układam gęsto jedno obok drugiego i ciasto

Słodki sentyment
Szarlotka szwajcarska 149

Podobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska. Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki szwajcarskiej. Mówi się, że ciasto bywa tak wielkie, że nie mieści się do piekarnika i dlatego niektóre rodziny pieką swoje szarlotki u lokalnego piekarza Proponuję zatem wybrać się „cukierniczo” do urzekającej krajobrazami Szwajcarii(...)mieszam delikatnie i odstawiam w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkowuję tworząc koło o średnicy 28 cm. Układam rozwałkowane ciasto w wysmarowanej tortownicy o średnicy 26 cm, tworzę rant. Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Orzechy mieszam z kaszą manną i wysypuję na podpieczone ciasto. Jabłka układam gęsto jedno obok drugiego i ciasto

Słodki sentyment