ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:36/956)

Waniliowa szarlotka 200

szklanki cukru 1 laska wanilii cynamon   Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać cukier oraz masło, posiekać, dodać pozostałe składniki. Zagnieść  ciasto, podzielić na 2 części, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1,5 godziny. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać(...)łyżki wody, przesmażyć, pod koniec dodać cukier , wanilię oraz cynamon. Blaszkę 22x34 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki, podpiec przez 15 minut w  temperaturze 180°C.  Na ciasto wyłożyć jabłka. Rozwałkować 2 częścią ciasta i wyłożyć na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez

magiczna kuchnia Kasi
Szarlotka czy jabłecznik? 205

Może to nie sezon na jabłka, ale ostatnio tak mi się zachciało ciasta na ciepło z lodami, że nie wytrzymałam :)) Musiałam sprawić sobie taką przyjemność i mam nadzieję, że Wam również ją sprawię tym przepisem, pomimo, że żadna to nowość, a w necie jest tego mnóstwo. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 0,5 szklanki(...)wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nadzienie powinno mieć widoczne kawałki jabłek. 3/4 ciasta przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równo wylepić. Resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180 C. Na ciasto wyłożyć jabłka i wyrównać. Resztę ciasta zetrzeć na jabłka na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec

Anielskie wypieki
Bezglutenowa szarlotka 279

wody kwasek cytrynowy Ciasto kruche: Do miski przesypuję mąki, dodaję żółtka, sól, cukier, proszek do pieczenia, pokrojone zimne masło. Całość kroję nożem i zagniatam krótko w rękach. Ciasto dziele na dwie części i wkładam do zamrażalnika na dwie godziny. Formę o wymiarach 27 cm x 18 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej(...)cytryny, wodę, cukier i przesmażam aż zrobią się miękkie. Odstawiam do wystygnięcia. Na podpieczony ciepły spód wykładam jabłka. Ścieram drugą cześć ciasta i wysypuję na jabłka. Ciasto posypuję z wierzchu łyżką cukru trzcinowego. Blaszkę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni nagrzanego i piekę około 25 minut aż się zrumieni

wesoła kuchnia
Szarlotka z budyniem 176

ciasto, kosteczki jabłka zatopione w słodkim budyniu, chrupiący wierzch. Różni się od typowych szarlotek z przesmażonymi jabłkami czy ciast przekładanych jabłkowym dżemem tak bardzo, że aż ciężko mi ją nazywać szarlotką. P o prostu - najsmaczniejsze ciasto z jabłkami jakie jadłam - nic dodać, nic ująć. SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm) Ciasto: 1 margaryna (u mnie Kasia(...)międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka. 4. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić. 5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego

Kto ugości moich gości?
RÓŻE Z JABŁEK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 169

Róże zrobione z jabłek i ciasta francuskiego wyglądają bardzo elegancko i są naprawdę przepyszne. Składniki: 1 paczka gotowego ciasta francuskiego, 2 jabłka, 3 szklanki wody, 3 łyżki cukru, dżem najlepiej jabłkowy (ja nie miałam i użyłam truskawkowy), cynamon. Wykonanie: Jabłka rozkroić na 4 części, wydrążyć z nich gniazdka nasienne. Jabłka pokroic na cienkie plasterki(...)robię, ponieważ nie wszyscy moi domownicy lubią cynamon). Na cieście ułożyć plasterki jabłek, tak żeby skórka wystawała na około 1,5cm ponad ciastem. Drugą połową ciasta przykrywamy jabłka. Zwijamy w rulonik. Gotowe różyczki układamy na blaszce do muffinek i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze

Zrób to smacznie
Pieczone jabłka w cieście cynamonowym 175

Jeśli lubicie jabłka pieczone, to może być to Wasze ciasto ulubione.  Jabłka obieracie, gniazda z nich wydrążacie, składniki na ciasto miksujecie, do jabłek dodajecie, tylko pieczecie i ciepłe jeść już możecie.  Proste do przygotowania, a jaka radość smakowania :) Składniki na keksówkę ok. 30/12 cm: 4 średniej wielkości jabłka, 4 duże jajka, 100 g roztopionego(...)pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką. Układamy na niej jabłka, otworami do góry ( po długości, jedno koło drugiego). Jabłka zalewamy ciastem. Rada: ciasta jest praktycznie tyle, że wypełnia jabłka tylko do połowy, nie ma co się martwic bo wyrośnie :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, skręcamy temp. do 175°C i pieczemy

Moniki Smakołyki
Ciastka z pieczonym jabłkiem i cynamonem na cieście francuskim 165

2 łyżeczki cukru waniliowego miód cynamon Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozkładamy i kroimy na osiem równych części. Wzdłuż dwóch prostopadłych do siebie boków robimy nacięcie (na centymetr od krawędzi) po jednej i po drugiej stronie ciasta. Przekładamy nacięte trójkąty na drugą stronę, tak aby powstała ramka na cieście. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dzielimy(...)cienkie plastry. Na każdy kawałek ciasta rozsmarowujemy odrobinę miodu, układamy jabłka (wachlarz lub w sposób jaki nam się podoba), posypujemy odrobiną cukru, cynamonem i ponownie polewamy odrobiną miodu. Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na 25 minut (aż ciasta się zarumienią). Smacznego

ChilliJemy
Jabłecznik kokosowy 201

nadzienia jabłkowego, a także sporej ilości wiórków kokosowych. Jest to ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków, a także dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ilością owoców w cieście - warstwa jabłek nie jest zbyt duża. Całość smakuje lekko kokosowo, nie jest też zbyt słodka, dlatego(...)warto po upieczeniu wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Jabłecznik kokosowy Składniki: CIASTO 360g mąki pszennej 180g masła 120g cukru pudru 100g wiórków kokosowych 100g (ok. 5 łyżek) jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 1kg (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych około 660g) jabłek 3 łyżki soku

Smakołyki Bereniki
Ciasto Świąteczny Przekładaniec z Serem i Jabłkami 202

Jabłkami – Zapraszam dzisiaj na pyszny przekładaniec z kruchego ciasta z masą serową i jabłkową. Ciasto jest bardzo smaczne, wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Wygląda apetycznie i w przygotowaniu nie jest trudne. Dużym plusem tego ciasta są proste składniki. Przepis dostałam od mojej sąsiadki, jej mama piekła takie ciasto na Święta. Przepis zmodyfikowałam. Bardzo polecam! Proszę pamiętać(...)pieczenie) i ciastem wyłożyć blaszkę, wyrównać. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Tak pieczemy pozostałe dwa kawałki ciasta, które są w lodówce otrzymamy więc 3 blaty kruchego ciasta. Masa serowa

Mała Cukierenka
Strucla jabłkowa 201

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie(...)godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Na rozwałkowane ciasto kładziemy starte jabłka. Ciasto zwijamy w rulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem

prawdziwe jedzenie
Zebra z jabłkami 100

pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej wiecej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta. Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem. Piec ok 55 minut w temp 180stC. upieczone posypać cukrem pudrem

przepisy- Milki
Zebra z jabłkami 128

łyżki cukier puder jabłka - 4 szt tłuszcz i tarta bułka do formy Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach. Ciasto dzielimy mniej wiecej na pół(...)Jabłka opłukać, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlawać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne, kiedy zostanie w misce 1/3 ciemnego ciasto tu wyłożyć jabłka na ciasto w tortownicy i zalać tym ciemnym ciastem. Piec ok 55 minut w temp 180stC. upieczone posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Tarta z jabłkami, czyli szybki jabłecznik 123

jabłecznik. Kruche ciasto i pyszne nadzienie z jabłek doprawianych cynamonem. Czy trzeba czegoś więcej? No może jeszcze kleks bitej śmietany lub gałka lodów Tarta z jabłkami najlepiej smakuje w takim właśnie towarzystwie Jak przygotować tartę z jabłkami? Przygotowanie samej tarty z jabłkami jest niebywale proste. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i doprawić je solidną porcją(...)razu wylepiam ciastem formę.  Formę do pieczenia tarty (u mnie 32 cm) smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką. Odrywamy około ⅔ schłodzonego ciasta. Wylepiamy nim spód i boki formy. W razie potrzeby lekko posypując ciasto mąką (ten zabieg jest potrzebny jeśli pominiemy lub bardzo skrócimy etap chłodzenia ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem (boki również). Jabłka obieramy i trzemy na tarce

Słodkie okruszki
Szarlotka z budyniem 119

ciasta smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Połowę ciasta kroję na równej grubości plastry, wykładam nimi dno formy, zaklejam kawałkami ciasta puste miejsca i nakłuwam całą powierzchnię widelcem. Pozostałe ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. 5. Na ciasto wykładam warstwę jabłek(...)górna warstwa nabierze ciemnozłotego koloru. Jak zrobić jabłka do szarlotki 1. Jabłka myję, obieram, wydrążam gniazda nasienne i kroję w niewielką kostkę. 2. Przygotowane jabłka przekładam na patelnię, dodaję cukier, cynamon, sok z cytryny i goździki. Mieszając od czasu do czasu, smażę na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka nie powinny się całkowicie rozgotować. Kiedy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania